Declaratia PNL in legatura cu situatia creata dupa decizia Curtii Constitutionale

(Urmeaza textul Declaratiei, iar la sfirsit – raspunsurile la unele intrebari adresate la conferinta de presa de catre ziaristi)
 
Lipsa majoritatii suficiente pentru alegerea unui sef de stat in Parlament fara sprijinul comunistilor creeaza deziluzii. O vina revine alegatorilor neinformati cu buna stiinta si care au votat PCRM, dar si partidelor parlamentare, care nu au coagulat fortele anticomuniste pe o platforma unica. Dezamagirea pronuntata a populatiei este generata si de faptul ca partidele democratice nu au oferit stabilitate economica si perspectiva dezvoltarii libere a fiecarui cetatean. Alegatorii sint tot mai nemultumiti de fluctuatiile AIE-2 in rezolvarea problemelor societatii si de disensiunile nejustificate, ce ii pot readuce pe comunisti la guvernare. In loc sa caute solutii de alegere a sefului statului, AIE compromite fortele necomuniste prin trecerea unor procese democratice in sfera reglarii de conturi dintre doua structuri oligarhice.

In legatura cu cele expuse si in contextul deciziei Curtii Constitutionale, care nu
admite modificarea Constitutiei prin lege organica, Partidul National Liberal expune urmatoarea pozitie:
 
1. AIE trebuie sa constientizeze responsabilitatea asumata pentru identificarea solutiei de alegere a Presedintelui in Parlament si sa elaboreze o pozitie unica in aceasta problema.

2. Dialogul cu Opozitia comunista, care ramine o entitate monolita, trebuie sa aiba loc numai intre AIE, pe de o parte, si PCRM, pe de alta parte, excluzindu-se cirdasii si intelegeri separate intre vreo componenta a AIE-2 si PCRM, ceea ce ar crea premize sau chiar pericolul readucerii, intr-o forma sau alta, pentru inca vreo opt ani, a comunistilor la putere, impotriva carora am luptat cu totii.

3. PNL ii cheama pe comunistii mai luminati sa inteleaga situatia, ca si respingerea ideii de alegeri anticipate de catre populatie, si sa acorde, neconditionat, voturile necesare alegerii sefului statului.

4. In numele populatiei cu viziuni democratice si al tinerilor, care au protestat pe 7 si 8 aprilie si care au fost maltratati ulterior de regimul comunist, PNL cheama la unitate AIE-2 si considera ca alegerile parlamentare anticipate trebuie evitate. PNL se declara contra alegerilor anticipate, ce ar fi un dezastru pentru Republica Moldova, de aceea trebuie folosite toate mijloacele de a se negocia, in bloc, si cu opozitia comunista, asupra careia ar trebui sa cada vina pentru eventuala desfasurare a unui scrutin parlamentar anticipat. Aceasta opozitie vorbeste de “ statalitate ” , dar, in realitate, impiedica formarea structurilor statului. Nealegerea Presedintelui conserveaza dezmatul in toate sferele, unde decidenti actioneaza dupa principiul “ furam azi cit putem ”.

5. AIE-2 trebuie sa gaseasca vointa politica de a pregati o noua Redactie a Constitutiei, care ar stabili forma de guvernare a statului si modalitatea clara de alegere a Presedintelui, pentru a se evita pe viitor scrutine anticipate in fiece an.
 
6. In general, avind in vedere destabilizarea economica si politica tot mai evidenta din societate, PNL vede pregatirea Redactiei noii Constitutii drept oportunitate pentru discutii publice largi asupra viitorului statului Republica Moldova si asupra cailor optime de accedere in familia europeana, Unirea cu Romania raminind, in opinia PNL, solutia cea mai reala si mai sigura.

Consecvent in cei patru ani de activitate, PNL isi asuma monitorizarea comportamentului Puterii si al Opozitiei, in numele redobindirii unei stabilitati civilizate, intr-un stat ce isi propune sa fie unul de drept, precum si in numele sperantei moldovenilor, de toate nationalitatile, ce au votat democratia. Pornind de la experienta legislativa, national-liberalii declara ca nu exista in prezent un alt partid ce ar oferi un control corect asupra Puterii. PNL este dintre putinele formatiuni ce pot efectua acest control competent asupra actului de guvernare.
 
Chisinau, 20 septembrie 2011
 
Intrebarile ziaristilor si raspunsurile protagonistilor conferintei de presa

1. Dvs. ati declarat despre pericolul aliantei PLDM-PCRM. In conditiile deciziei Curtii, pe cat de actual este el?

Declaratia lui Vlad Filat ca nu va vota o lege de modificare a Constitutiei chiar daca Curtea Constitutionala va permite o solutie procedurala, dupa ce si PLDM a semnat cererea catre CC, ca si toata tevatura cu atacurile “raider”, au menirea sa distraga atentia de la problemele societatii, dar si conduce spre ideea unei aliante de durata sau ad-hoc “PLDM-PCRM”. Acordul AIE-2 este respectat de toate componentele, in afara de liberal-democrati.

2. Ati declarat in ultimul tinp despre faptul ca persoanele implicate in procurarea actiunilor Unversalbank sunt consilieri ai Presedintelui Guvernului. Este adevarat?

Renat Usatii este, din cite stim, noul guvernator, el nici nu a negat ca este consilierul premierului, spunind ca el “consulta businessul moldovenesc si persoane din autoritatile centrale”. De aceea, il intreb, inca o data, pe Filat daca este sau nu, a fost sau nu Renat Usatii consilierul premierului. Solicit si Procuraturii sa verifice aceasta. Filat, daca stie mai multe, de ce nu spune ce stie? Cum se poate ca un premier platit de contribuabili sa faca declaratii si sa nu spuna pina la capat ce stie el si nu vrea sa stim noi? Sau iIsi bate joc de noi toti? Am impresia ca PLDM ori va face o coalitie cu PCRM, ori si-a inceput campania electorala – in ultima luna a fost in interiorul R.Moldova vreo 5-7 zile – restul peste hotare sau preocupat de viitorul scrutin…

3. Care sunt perspectivele dezvoltarii situatiei politice actuale?

Eu sint ingrijorata de situatia la care a fost adus statul de AIE-2, dupa 10 ani de guvernare comunista, cind asteptarile de acum un an si de acum doi ani au ajuns sa fie compromise. Ca si idealurile. Aceasta depresie poate duce la consecinte grave. Actuala guvernare poate fi sanctionata dur in cazul unor alegeri anticipate, cu revenirea comunistilor nu se stie pe cit, urmind sa reizoleze R.Moldova de spatiul european si sa faca din noi a doua Bielarusi sau un stat asiatic. Iresponsabilitatea politicienilor de la guvernare ne poate lipsi de perspective, de viitor pe noi si statul in intregime. Cetatenii R.Moldova trebuie sa se trezeasca, sa se informeze, sa se implice daca vor sa sa-si pastreze statul.

4. Care sunt perspectivele alegerilor parlamentare anticipate pentru Republica Moldova?

Sintem categoric impotriva alegerilor anticipate, dar in cazul inevitabilitatii lor, cetatenii trebuie sa identifice noile forte politice care vor putea garanta o dezvoltare sigura statului si un viitor european. PNL este o optiune de alternativa puternica si avem o echipa competenta si onesta.

Comentarii

Lasă un răspuns