Au trecut trei luni după alegerile din 30 noiembrie 2014 – un eveniment electoral ce a provocat imense îndoieli privind obiectivitatea desfășurării și rezultatele sale.
PNL este profund convins, în baza semnalelor venite din structuri informate și din sectorul asociativ, că – după recensământul trucat în mod premeditat, – guvernanții au mai aplicat o lovitură adepților românismului și ai integrării europene prin România – au deturnat suportul electoral pentru unicul partid unionist – PNL. Există, fără îndoială, o diferență între un rezultat anunțat public de 6 mii de voturi și un presupus rezultat obiectiv exprimat de peste 30 de mii de voturi. Diversiunea s-a mulat minunat pe așteptările Moscovei – ca dincoace de Prut să nu existe ”pericolul unificării cu România”. Recent, unul dintre exponenții imperialismului rus, Serghei Narâșkin, a dat amenințător din deget – că Moscovei nu îi plac românii ce se încăpățânează să nu mai fie moldoveni antiromâni.
Din păcate, cetățenii manipulați nu au optat, în alegeri, pentru cei în care au încredere, ci pentru cei care le-au vândut minciuni și le-au cumpărat voturile.
Ancorat, de la creare, în realitățile de peste Prut și urmărind omogenizarea spațiului politic românesc, PNL consideră că lupta dură din România contra corupției este un exemplu pentru societățile încă manipulate, care așteaptă ca UE să îi prindă pe hoții de fonduri publice și europene. Uniunea Europeană ar trebui să revizuiască prioritățile suportului logistic pentru R.Moldova, redirecționându-l, parțial, sectorului asociativ, pentru a supraveghea și investiga actele de corupție. Rolul societății civile în stoparea furtului banului public și european ar trebui să fie major.
Cunoscând deturnările, în România, a unei mari părți din fondurile europene, de peste 10 miliarde de euro, investite, mai curând, în dosare penale, parlamentarii de la București discută despre finanțarea partidelor doar de la Buget. Asta ar evita disproporționalitatea și condițiile inegale în alegeri, într-o societate ciuruită de corupția ce înflorește prin contribuția directă a grupărilor mafiote de la guvernare. În R.Moldova cifra fondurilor europene posibil fraudate este între 21 și 27 miliarde de lei.
Astfel, dacă lucrurile nu se schimbă și în R.Moldova, orice implicare și orice luptă politică – în raport cu grupările hoțești ajunse la putere prin frazeologie europeană și milioanele furate, ce nu au generat altceva decât un Guvern votat cu PCRM – ÎȘI PIERD ROSTUL.
În asemenea condiții, unele grupări politice și platforme civice, ca răspuns la declinul monetar-economic, protestează contra fariseismului și duplicității guvernanților. Acestea, însă, nu vor lua în considerație protestele, atâta timp cât timp partidele extraparlamentare și partea activă, românească, a societății civile nu se constituie într-o Platformă de luptă comună, care să îmbine MESAJUL ANTICORUPȚIE cu MESAJUL PRO-UNIRE CU ROMÂNIA.
Este univoc – marii corupți, ce conduc azi statul, vor ”o Europă la sfântu-așteaptă”, nu doresc nici Unirea cu România, pentru că se tem de pușcărie și de confiscarea averilor dobândite ilicit. Dar își fac mendrele pentru că forțele politice din afara Legislativului și partea curajoasă din sectorul asociativ, inclusiv tinerii, nu au încă voința necesară pentru coagularea eforturilor, pentru crearea ”forței a treia”, așteptată, în special acum, în societate, după readucerea comuniștilor la Putere.
PNL a declarat, inclusiv în campania electorală, că nu are încredere în nici un partid ce a guvernat după 2009, de aceea nu așteaptă continuarea parcursului european de la cei ajunși la Putere prin înșelăciune, nu vede nici rostul în a le cere să nu abandoneze vectorul european. Pentru PNL este totuna dacă din coaliția parlamentară face sau nu face parte vreo entitate liberală falsă, ce nu a vorbit în campania electorală de procuror european, de DNA sau de alte prevederi plagiate de la alte partide, inclusiv de la PNL – partid ce a venit cu un concept de cooperare intraromânească între două state, în vederea accesului celui de-al doilea în NATO și UE până la 27 martie 2018, când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire.
Aceasta este poziția PNL – care salută orice protest contra guvernanților corupți, care a propus tot tipul de blocuri ale partidelor europene autentice și care reiterează imperativul dialogului forțelor extraparlamentare neproruse pe două imperative – coagularea acestor forțe și îmbinarea mesajului anticorupție cu mesajul unionist – singurele opțiuni ce pot oferi populației abordări și șanse reale și realizabile.
În preajma zilei de 27 martie – Ziua Marii Uniri – PNL invită, din nou, ca în fiece an, partidele ce se revendică românești, naționale, democratice, europene, unioniste, la acțiuni comune dedicate uneia dintre cele mai importante date de demnitate națională românească din Istoria noastră.
Partidul Național Liberal,
Chișinău, 5 martie 2015