Declaratie Comuna privind starea democratiei si a libertatii de exprimare in Republica Moldova

Noi, reprezentantii Statelor Membre ale Uniunii Europene si ai Institutiilor Europene la Chisinau – Delegatia Comisiei Europene si Reprezentantul Special al Uniunii Europene, tinand cont de Raportul cu privire la Implementarea Planului de Actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana,

Observand ca societatea moldoveneasca a inceput deja pregatirile pentru alegerile din 2009, considerand ca aceste alegeri reprezinta o buna oportunitate pentru Republica Moldova de a realiza un progres decisiv, comprehensiv si ireversibil. in vederea implementarii standardelor si a practicilor electorale, declaram urmatoarele:

Apelam la autoritatile Republicii Moldova sa imbunatateasca, in continuare, cadrul legislativ ce reglementeaza procesul electoral. In perspectiva alegerilor nationale din 2009, indemnam autoritatile sa transmita cat mai curind posibil Codul Electoral spre expertizare Consiliului Europei si OSCE si sa respecte pe deplin recomandarile lor, in special in ceea ce priveste pragul electoral, blocurile electorale si exercitarea efectiva a dreptului de a fi ales de catre toti cetatenii. Concordanta Codului Electoral cu standardele internationale nu va face altceva decit sa contibuie la sporirea stabilitatii democratice a Republicii Moldova.

Tinem sa subliniem ca libertatea de exprimare, pluralismul si independenta mass media, cat si accesul liber la informatie obiectiva, variata si echilibrata joaca un rol decisiv pentru alegatori in stabilirea preferintelor lor electorale, in baza unei optiuni documentate.

Cu toate ca Republica Moldova a inregistrat progrese veritabile in imbunatatirea cadrului legislativ privind libertatea de exprimare, ramanem ingrijorati de actiunile intreprinse de catre organele de drept impotriva mass media, a independentei editoriale a «Teleradio-Moldova» si a pluralismului in sectorul audiovizual in intreaga tara.

Atestam o intensificare a actiunilor unor organe de stat de hartuire a diferitelor partide politice sau sustinatori ai programelor acestora.

Asemenea situatii pot periclita potentialul mediului preelectoral pentru desfasurarea alegerilor legislative in 2009.

Progresul remarcabil in exercitarea libertatii de exprimare si in organizarea alegerilor din 2009 in deplina concordanta cu angajamentele asumate fata de OSCE, Consiliul Europei si comunitatea internationala ar constitui argumente solide pentru intensificarea relatiilor dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

Suntem dispusi sa conlucram cu autoritatile Republicii Moldova in vederea realizarii acestor obiective.

Ambasada Austriei
Ambasada Bulgariei
Ambasada Republicii Cehe
Ambasada Republicii Franceze
Ambasada Republicii Federative Germane
Ambasada Republicii Lituania
Ambasada Republicii Polone
Ambasada Romaniei
Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord
Delegatia Comisiei Europene in Republica Moldova
Reprezentatul Special al Uniunii Europene in Moldova

Comentarii

Lasă un răspuns