privind coruptia si IN-justitia, ce desfiinteaza R.Moldova ca stat
prezentata in sedinta Parlamentului din 23 martie 2007
de catre deputatul PNL Vitalia Pavlicenco
Prin aceasta declaratie doresc sa-i sensibiliz pe diplomatii acreditati la Chisinau, sa abandoneze iluzia ca o guvernare totalitara ar fi capabila sa devina democratica. Interventia e o parte din materialul pe care-l pregatesc in vederea participarii mele la un program al Guvernului Statelor Unite, la care vor lua parte si reprezentanti ai Corporatiei PROVOCARILE MILENIULUI. Voi prezenta acolo, analize si cazuri concrete de coruptie din sistemul judecatoresc si al organelor de drept din Moldova.
Constatam cu regret, ca pentru a obtine banii Occidentului si a se imbogati, autoritatile comuniste mint, afirmind organismelor internationale ca statul combate coruptia si injustitia, ca a lichidat gruparile criminale. Dar ascund ca adevarata coruptie e in Guvern, Presedintie, Parlament, Justitie si ca racketul lumii interlope a fost inlocuit cu unul mai odios – racketul de stat.
R.Moldova are multe probleme, inclusiv saracia, dar cu o singura radacina – CORUPTIA, ca politica de stat.
Acest fenomen periculos a facut putrezi cei doi piloni de baza ai statului nedevenit democratic: SISTEMUL POLITIC si JUSTITIA.
Si ministrul justitiei, Pirlog Vitalie, ne-o confirma, afirmind: “a nega ca exista coruptie in justitie, ar insemna sa ne pacalim pe noi insine…” Voronin recunostea acum niste ani ca justitia noastra seamana cu un “auktion”. Moldova e condamnata la CEDO pentru zeci de cazuri, Bugetul e prejudiciat de sute de mii euro, dar nimeni nu e tras la raspundere. Dreptatea umbla in Moldova cu capul spart. O seama de judecatori, procurori, politisti sint corupti, dar nimeni nu doreste schimbarea sistemului ce convine clanurilor politico-mafiote.
Citez doua fragmente dintr-o hotatire a unei instante de judecata germane privind achitarea integrala a unui cetatean, condamnat pe viata de justitia moldoveneasca, refuzindu-se, insa, extradarea sa: “… s-a constatat hartuirea, maltratarea de catre stat, ca metoda obisnuita a demnitarilor moldoveni…“ “Justitia din R.Moldova negociaza hotaririle, sentintele cu actuala putere.” Va imaginati ce parere si-au facut judecatorii germani despre colegii din pretinsul nostru stat proeuropean!? Vorbesc de judecatorii ce asculta de indicatiile superiorilor si ne fac de ris in Europa, nu de judecatorii cinstiti, foarte putini!
Pestele de la cap se strica. IDIS “Viitorul” arata “impozitul neoficial”, practicat de guvernarea comunista, estimat la peste 2 miliarde de lei anual, sau 160 milioane dolari. Oamenii de afaceri sint fortati sa achite ilegal sume mari pentru mofturile comunistilor. Ce mai dovezi de economie-catastrofa?!
In paralel cu racketul de stat, comunistii practica imbogatirea personala prin acapararea afacerilor prospere si delapidarea statului de alte miliarde. Jaful proprietatilor oamenilor se face prin hotariri ilegale de judecata. Peste ani, oamenii isi recapata prin CEDO valoarea proprietatii pierdute, insa cheltuielelile le platim tot noi, de la Buget. Comunistii se imbogatesc acum, dar vor plati noile guvernari. Iata un exemplu.
Am primit o scrisoare de la un cetatean moldovean ce lucreaza de zece ani pentru Guvernul american si a contribuit esential la includerea R.Moldova in diverse proiecte politice si economice. A procurat un imobil la Chisinau, dorind sa deschida un Centru moldo-american de afaceri. Socoteala americana nu s-a potrivit, insa, cu tirgul moldovenesc! Omul se pomeneste cu o hotarire-trasnet, primita prin posta, din care afla, cu o intirziere de doua luni, ca nu mai are cladirea de la Chisinau, pentru ca un judecator a daruit-o unor afaceristi, prin executare imediata. Intr-o singura sedinta, cu participarea unei singure parti, interesate de proprietate straina, judecatorul Turcan de la Judecatoria economica de circumscriptie Chisinau l-a expropriat pe american. Sosind de urgenta in patrie, victima constata un dosar complet falsificat. Depune o plingere la Procuratura, care spune ca nu e nimc de facut, deoarece judecatorul ce a comis faradelegea are imunitate, greu de ridicat. Adica legile incurajeaza faradelegile judecatorului. Se stie cine a furat, cum si de la cine, dar faptasul nu poate fi tras la raspundere penala! Cer Procuraturii Generale si Consiliului Superior al Magistraturii sa examineze serios cazul, pentru a constata abaterea grava de la lege a judecatorului Turcan. Din ianuarie, procuratura Chisinau ezita sa intenteze, la cererea rezidentului american, un dosar penal asupra cazului.
Cazul e parte componenta a “cazului” femeii de afaceri Eugenia Duca, fost proprietar al Centrului “Chris”, stabilita in SUA din cauza terorii la care a fost supusa de lumea criminala in cirdasie cu politia si Procuratura. “Cazul Eugeniei Duca” a scandalizat presa interna si externa, a generat trei dezbateri in Parlament, a fost monitorizat de OSCE, Consiliul Europei, Comitetul Helsinki si Transparency International. Duca, prima femeie de afaceri din Moldova, a cistigat toate procesele si a fost achitata integral. I s-a dat dreptate prin sapte hotariri ale Plenului Curtii Supreme de Justitie. Parea ca justitia a triumfat. Nu si in Moldova, tara absurdului, unde in capul mesei nu pot sta decit crima si coruptia.
La 27 noiembrie 2006, Plenul Curtii Supreme de Justitie isi anuleaza, inexplicabil, toate hotaririle, lasind in vigoare o hotarire din 1999, anulata de Plen de sapte ori. Plenul pune la baza revizuirii o simpla cerere la CEDO si “inscrisuri” false, de care se ocupa Procuratura Gnerala, cum mi s-a spus in interpelari. Hotarirea Plenului e cu atit mai suspecta cu cit la 8 martie, Duca primeste un raspuns de la CEDO, in care se arata ca cererea oponentului Andoni contra Moldovei, luata de Plen drept proba, e respinsa ca “inadmisibila”, deoarece (citez) “Curtea nu a relevat nici o aparenta de violare a drepturilor si a libertatilor omului garantate de Conventie sau de Protocoalele aditionale.”
Cum ramine cu decizia Plenului CSJ?! Incompetenta sau coruptie in justitie?! Iar din noiembrie trecut Plenul CSJ si Curtea Suprema tergiverseaza examinarea cererii de revizuire si a recursului depuse de Eugenia Duca, blocindu-i toate caile de acces la justitie.
Devine clar ca hotarirea Plenului putea fi pronuntata doar sub presiunea unor demnitari de prin-rang. Faptasii, pentru a obtine cistig in judecata, au vehiculat numele lui Oleg Voronin, ca interesat de afacere, insa aici numele sau a fost folosit doar ca o acoperire, se pare fara stirea lui.
Mi s-a soptit cu frica numele celui ce a comandat “sentinta”. Dar nu pot sa nu spun numele unui deputat, ce a expediat, in anul 2000, Procuraturii Generale si Consiliului Superior al Magistraturii un maldar de hirtii calomnioase, insotite de o lista a convorbirilor telefonice ale Eugeniei Duca, obtinuta pe cai criminale. Exista dovada raspunsului de la VOXTEL. Printre cei filati sint si eu, care semnasem, alaturi de 20 de deputati, printre care Rosca, Matei, Ciobanu, Cimpoi, o interpelare cerind explicatii Procurorului General privind blocarea accesului Eugeniei Duca la Curtea Suprema de Justitie. Procuratura Generala si CSM au respins dosarul ticluit de deputatul Misin, intrebindu-l daca nu cumva « au fost incalcate drepturile omului, prin primirea si raspindirea unor asemenea informatii » sub forma convobirilor telefonice private?! Il inreb azi, dupa sase ani, pe Vadim Misin, in baza carei legi au fost urmarite si ascultate celularele deputatilor, cine i-a permis acest act neconstitutional?! Tine de onoarea
Presedintelui Voronin sa-l intrebe pe comunistul sau Misin cu ce se ocupa, de fapt.
Cu regret, cazul Duca nu e singular. E plina Moldova de victime ale clanurilor mafiote de la Putere si ale injustitiei. Se impune reformarea sistemului judecatoresc, subordonat regimului comunist. Independenta puterii judecatoresti trebuie sa fie reala, iar judecatorul – tras la raspundere penala si financiara pentru hotaririle nelegale si prejudiciile aduse statului. Ca si politistii si procurorii, pentru dosarele la comanda. In caz contrar, vom avea mereu coruptie si crima organizata, incurajate de stat. Ce sa mai crezi despre justitia noastra, daca judecatorul Pruteanu, care a condamnat-o la puscarie pe Eugenia Duca, dupa care ea a cistigat toate procesele, in loc sa fei tras la raspundere, el este avansat la Curtea de Apel. Iar anchetatorul Tomuz, care a fabricat dosarul, a fost avansat la Centrul Anticoruptie. Cine sa mai creada in actul de justitie din R. Moldova.
Pentru a demonstra ca acest “caz” e demn de Guinness Book, va prezint statistici: cazul dureaza de zece ani, au fost intentate ilegal 48 dosare penale si civile, Eugenia Duca a suportat sute de interogatorii, cinci perchezitii, sase tentative de arest, patru arestari, jumatate de an de detentie ilegala, circa 50 de sechestre ale averii private, peste 2100 de sedinte de judecata. Avind demnitate si curaj impresionant, ea a cistigat toate procesele, majoritatea pina la Curtea Suprema de Justitie si in Plen. In ciuda faptului, clanurile mafiote, in complicitate cu judecatori si procurori, n-au lasat-o in pace si forteaza examinarea aceleeasi cauze de zece ani, pentru a pune mina pe proprietatea ei privata. Solicit Comisiei juridice a Parlamentului sa examineze cazul Eugenia Duca in sedinta, pentru a stopa faradelegile si desfiintarea statului R. Moldova.