Despre proiectul politic PASAT

Dupa proiectul politic FILAT, avem acum un proiect politic PASAT. Rima, constatam, exista. E simptomatic asta sau nu? Iata inca o situatie in contextul atitor exprimari de pozitii ca toate partidele trebuie sa se dizolve, sa le lase celor patru, de fapt, cred ca deja numai trei – PL, PLDM si PD -, teren de dans electoral.

Apare partidul lui Pasat, care declarase ca nu se va implica in politica. Adica, intelesesem noi, – nu avea sa adere la nici un partid, avea sa desfasoare doar activitate onegistica. Si iata lucrurile se schimba. Oare Pasat nu se poate regasi in vreun partid din cele trei – toate sprijinite pentru alegerile din 5 aprilie si 29 iulie de Petru Lucinschi si de oamenii de afaceri loiali lui? Nu-i numim, sa nu inceteze ajutorul…

De ce Pasat nu se regaseste in nici un partid membru al actualei coalitii? Pentru ca eu cred ca interesele aici sint mai adinci si de perspectiva nefasta continua pentru Republica Moldova.


Nu prea cu mult timp in urma analistul Bogatu a spus ca “R.Moldova va fi al doilea stat romanesc sau nu va fi deloc”. Sergiu Mocanu a spus ca “R.Moldova va fi un stat rusesc sau nu va fi deloc”. Ambele afrimatii au partea “ori nu va fi deloc”. Asta inseamna ca, in continuare, forte influente stiu ca R.Moldova nu are sansa sa devina stat, dar nici nu vor Unirea acestuia cu primul stat romanesc, adica Romania, de aceea pornesc si repornesc proiecte de mentinere a R.Moldova pe orbita ruseasca, intr-un fel sau altul, acum – si prin pravoslavnicia Kremlinului.

Mitropolia Moldovei, subordonata Patriarhiei Ruse, dupa ce si-a pierdut scutul comunist, al coloanei a cincea a Rusiei, acum isi cauta un alt protector, pentru ca, vedem, nu se regaseste cu scutul actualei coalitii, de care se teme pentru ca are pozitie proeuropeana, deci, vrei, nu vrei, proromaneasca, mai prudenta sau mai putin prudenta. Si nici Mitropolia Basarabiei nu place in continuare. Si, iata, un nou scut.

Oamenii nostri, cuminti, rabdatori si creduli, dau ultimul banut pentru Capriana si Curchi, banuti care se transforma in miliarde ale familiei alesilor comunisti si in milioane ale Fiului de la Rasarit. Acum, aceiasi oameni, tinuti de popimea proruseasca in intuneric, vor vota intr-un referendum fals si pentru partidul lui Pasat, care, cica va “apara religia”, de parca cineva o ataca. Indaratul acestui referendum este mobilizarea neinformatilor in lupta pentru mentinerea noastra in sfera de influenta a Moscovei.

Insa apar aici niste lucruri de comentat si mai abitir. Cum se explica migrarea lui Dumitru Ciubasenco spre Pasat, fiind pe lista PLDM pentru Parlament? Cum am crede ca Lucinschi, cel care l-a promovat pe Pasat, care i-a spus sa vinda avioane, cel care a stat in spatele PL, PLDM si PD din Alianta in alegeri, care l-a laudat pe Chirtoaca, cel care, la sigur, stie ca Alexandru Tanase i-a fost avocat, cel care are un fiu prieten cu Filat – cum am crede ca Petru Lucinschi nu ar fi implicat si aici, cu proiectul Pasat, mai ales ca, personal, am vorbit cu el si mi-a aratat dezamagirea de Alianta?

Si inca o intrebare – ca vrea Filat foarte multe voturi si sa fie sef de stat e una – dezvolta cosmopolitismul si globalismul in Moldova, stim noi la ce duce asta… Dar pentru ce vrea atita putere Pasat, care va fi si un concurent al posibililor prezidentiabili Lupu, Filat, Ghimpu?

Cred ca la mijloc sint mai multe lucruri. Cred ca Pasat are mare ciuda pe comunisti si vrea sa le ia sprijinul asigurat pina acum de Mitropolia Moldovei. Asta e bine. Insa vine a doua intrebare – ce va face Pasat daca va reusi intr-o anumita masura? Vrea sa vina in Putere sa mergem spre NATO, Romania, UE sau vrea sa ne tina pe loc prin ajutorul Mitropoliei Moldovei a lui Vladimiruska, adica prin Patriarhia rusa, ca “brat ideologic de intunecare a mintilor” al FSB-ului rusesc?

Si inca ceva – nu cumva si Pasat cu partidul sau, impreuna cu partidul lui Vladimir Turcan, se vor incolona, si ca bloc, in tagma satelitilor pe stinga ai PLDM-ului? Daca e asa – apare intrebarea – Filat prefera un PL, care mai pastreaza cumva, cu chiu, cu vai, valorile nationale in pozitia sa, sau prefera un Pasat, cu toate conexiunile sale neclare ca trecut si ca viitor?

Mentionez in mod special: regret puternic ce i-au facut comunistii lui Pasat si il respect pentru rezistenta. Dar nu mi-ar place sa il vad pe Pasat cu trena de popi inrolati intr-un proiect antiNATO, antiROMANIA si antiUE.

Vitalia Pavlicenco

Comentarii

Lasă un răspuns