Dosarul PNL pt alegeri in Tighina se rejudeca in Curtea de Apel

Astazi, 1 iulie 2011, s-a examinat in Curtea de Apel Chişinău dosarul 3-3239/11 «Andrei Versilov versus CEC din R.Moldova», trimis spre rejudecare primei instante de catre Curtea Suprema de Justitie. Sedinta a durat 3,5 ore. La proces au asistat observatori din partea Misiunii OSCE in R.Moldova, care au monitorizat alegerile locale, inclusiv reprezentantul care se ocupa de problematica transnistreana.

La proces a participat Filip Druta, reprezentantul PNL in CEC, in Consiliul municipal electoral Chisinau si in instantele de judecata. A asistat si Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, partid care a adresat mai multe sesizari CEC in legatura cu inactiunile Comisiei Electorale Centrale de a organzia alegeri in Municipiul Tighina, avind in vedere ca Andrei Versilov este si membru al PNL.

Aceasta participare si interes demonstreaza ca problema este importanta, examinarea dosarului va continua in sedinta de luni, la ora 10.00, cazul fiind administrat de judecatorul Pahopol. PNL invita presa.

Reprezentantul CEC nu a prezentat argumente plauzibile legate de inactiunea CEC de a anunta alegeri in Municipiul Tighina, facind abstractie de realitatile ca un cetatean, cum ar fi Andrei Versilov, nu-si poate exercita acolo dreptul constitutional de a alege si a fi ales, desi exista o sumedenie de cazuri si exemple ce demonstreaza ca in Municipiul Tighina pot fi comisii de circumscriptie, comisii si birouri electorale, avind Procuratura, politie, sectie de pasapoarte, penitenciar, alte institutii sub autoritatile moldovenesti.

CE SE INTIMPLA, DE FAPT, IN ACEASTA PROBLEMA?

Problema nedesfasurarii alegerilor in Municipiul Tighina este una de COMPLICITATE politica si CIRDASIE criminala intre PCRM, acum – intre AIE, pe de o parte, si regimul separatist de la Tiraspol, cu Rusia in spate.


Daca nu vrem sa pierdem Tighina, sa luptam pentru oamenii de acolo, ca ei sa aiba reprezentare prin alesii lor, care sa fie reprezentantii populari ai oamenilor si in fata Vestului, ei, aflati acolo intr-un spatiu al faradelegii, intr-un spatiu neacoperit de lege, noi nu putem inchide ochii si muta privirea de pe aceasta situatie. Tinarul Versilov, tinut luni bune in detentie la Tighina, relateaza lucruri groaznice ce li se intimpla cetatenilor nostri de acolo, care zac si mor prin penitenciare de tuberculoza, care dispar, pur si simplu, care nu stiu cui sa se adreseze dupa dreptate.

De ce, insa, nu se obtin alegeri? Cind in alte localitati, tot cu pericol din partea banditilor separatisti, ele au loc? Pentru ca la loc e o farsa. Conducerea de la Chisinau, desi pare sa fie necomunista, ramine prorusa sau cu frica mare de Kremlin, de aceea ramine indiferenta fata de nedesfasurarea alegerilor in Tighina, desfasurarea parind “a supara Moscova”. Insa intrebarea sacramentala este: de ce CEC isi permite sa vorbeasca despre insecuritatea cetatenilor din Municipiul Tighina, cind acolo sint structurile si institutiile statului R.Moldova, cind sint “forte de pacificare”, cind este Comisia Unificata de Control pluripartita, care asigura – sau nu asigura, totusi, si, atunci, ar trebui sa trimbitam faptul? – pacea si toleranta in zona de securitate, cind sint politia si procuratura, securitatea si paza penitenciarului moldovenesti? E mai comod asa, lasindu-i pe cetatenii nostri la cheremul structurilor care trebuie sa ii apere, dar, de fapt, ele fiind criminale? Atunci spuneti asta deschis. Asta e esenta dosarului PNL si a lui Versilov pentru obligarea CEC sa anunte alegeri locale in Municipiul Tighina, conform legii. Iata si cazul cu alegerile din Causeni, care confirma ca la Tighina este autoritate moldoveneasca.

Serviciul de presa al PNL

La cererea comuniştilor, Curtea de Apel din Bender a anulat alegerile din Căuşeni.

Rezultatele turului II al alegerilor locale pentru funcţia de primar al oraşului Căuşeni au fost anulate. Decizia a fost luată astăzi de Curtea de Apel Bender, la solicitarea PCRM. Unul din argumentele invocate a fost lipsa draperiilor la cabinele de vot. Informaţia a fost confirmată pentru UNIMEDIA de preşedintele Consiliul Electoral de circumscripţie Căuşeni, Irina Ciobanu, care spune că i s-a adus la cunoştinţă doar partea dispozitivă a deciziei instanţei.

Potrivit ei, rezultatele alegerilor au fost validate la 27 iunie de către Judecătoria Căuşeni. Ulterior, comuniştii au depus un recus la Curtea de Apel, prin care au cerut anularea alegerilor doar în oraşul Căuşeni, nu şi în întreg raionul. Ei au invocat lipsa draperiilor de vot, dar şi alte încălcări în procesul votării.

Irina Ciobanu spune că în secţiile de votare din Căuşeni, ca şi în toată ţara, draperiile erau prezente la cabinele de vot. Acestea erau ridicate, dar la solicitarea alegătorilor, draperiile puteau fi coborâte. „PCRM nu a cerut anularea alegerilor în localităţile unde au cîştigat candidaţii comunişti, ci doar în oraşul Căuşeni, unde a câştigat un candidat independent, deşi draperiile erau ridicate peste tot”, spune ea.
Nicolae Nogai, Leonid Chirică şi Grigore Duguş sunt cei trei judecători care au adoptat decizia. Potrivit sursei, nu este pentru prima dată când Curtea de Apel Bender adoptă hotărâri care ridică semne de întrebare.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, spune că decizia poate fi contestată în termen de trei zile la Curtea Supremă de Justiţie de către părţile implicate în proces sau candidaţii electorali vizaţi.
UNIMEDIA aminteşte că PCRM a depus o cerere la CSJ prin care cere strămutarea dosarului privind validarea alegerilor din Chişinău la o altă instanţă de acelaşi grad. CSJ urmează să se pronunţe în acest sens. În cazul în care cererea comuniştilor va fi acceptată, cauza privind anularea mandatului lui Dorin Chirtoacă ar putea fi examinată de oricare Curte de Apel din ţară, inclusiv cea din Bender. Sursa: UNIMEDIA
 
Comentarii

Lasă un răspuns