E nevoie de o Opozitie unita pentru invingerea comunistilor

Declaratia
Miscarii Actiunea Europeana in legatura cu protestele din R.Moldova

Miscarea social-politica Actiunea Europeana si-a exprimat sprijinul pentru protestele populatiei, incepute pe data de 6 aprilie impotriva rezultatelor alegerilor parlamentare, fraudate de Partidul Comunistilor atit pe parcursul celor zece ani de guvernare comunista, cit si in ziua alegerilor, de 5 aprilie. Protestele cetatenilor sint expresia revoltei oamenilor, de toate virstele, contra unui regim comunist dictatorial si corupt, contra Partidului Comunistilor, inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, deoarece hotarirea de repunere a partidelor de sorginte comunista, din 1993, nu a fost publicata in actele oficiale.

MAE condamna, insa, actele de vandalism contra unor obiective de stat si considera ca ele fac parte dintr-un scenariu pus la cale de guvernarea comunista, pentru a camufla fraudarea de proportii a alegerilor parlamentare, la care s-a dedat PCRM prin institutiile de stat care i-au fost la indemina.

De asemenea, MAE condamna maltratarile, molestarile si arestarile cetatenilor Republicii Moldova, operate prin diferite metode, inclusiv prin inhatari de oameni din spitale sau din plina strada, si cere punerea imediata in libertate a cetatenilor, inclusiv a tinerilor, despre care parintii nu stiu nimic. MAE condamna folosirea gazelor otravitoare si lacrimogene contra persoanelor nevinovate, ca si aruncarea de pietre din cladirea Presedintiei asupra protestatarilor, actiuni ce au condus la provocarea unor rani de diferite gravitati. Ne exprimam profunda indignare in legatura cu molestarea grosolana a deputatei Valentina Cusnir in seara de 7 aprilie, in Piata Marii Adunari Nationale, de catre politia antipopulara si corupta a lui Gheorghe Papuc.

MAE considera ca Partidul Comunistilor este un partid care a distrus Republica Moldova printr-o coruptie sistemica, de proportii si generalizata si a recurs la provocari, folosindu-se de protestul sincer al oamenilor indignati de fraudarea alegerilor, pentru a compromite Opozitia, a polariza societatea, a sustrage atentia de la dezastrul economic generat de guvernarea comunista pe parcursul a zece ani, si a inaspri dictatura antipopulara, antinationala si antiromineasca.

Actiunile “de protest”, organizate in teritoriu in sprijinul PCRM, sint manipulari ale opiniei publice interne si internationale, pentru a justifica perpetuarea ilegala a regimului comunist corupt la putere in Moldova.

Radioteleviziunea publica oglindeste, in continuare, neobiectiv evenimentele din capitala si din intreaga republica, ignorind protestele organizate de fortele anticomuniste.

Hotaririle Puterii comuniste indreptate contra Rominiei au aceeasi menire ca intotdeauna – de a pune pe seama primului stat rominesc esecul guvernarii comuniste in acesti zece ani, de a cantona Republica Moldova in zona de influenta ruseasca si a crea conditii propice pentru a rezolva problema transnistreana cu incalcarea principiului statului unitar si de a permanentiza stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul suveran al R.Moldova.

Urmare a acestei situatii, MAE considera ca Opozitia nationala trebuie sa fie unita in jurul lozincilor “Moldova fara Voronin”, “Moldova fara comunism”, “Moldova fara coruptie” si sa pledeze ferm pentru urmatoarele pozitii:

1. Anularea alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009.
2. Stabilirea datei unor alegeri repetate, in baza unor liste elaborate conform legii, si fara participarea Partidului Comunistilor, inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei.
3. Eliberarea imediata a persoanelor arestate, intelegindu-le revolta fireasca in legatura cu fraudarea alegerilor parlamentare.
4. Pedepsirea politiei pentru molestarea protestatarilor.
5. Asigurarea imediata a accesului Opozitiei la Radioteleviziunea (ne)publica si informarea obiectiva a cetatenilor.
6. Supravegherea stricta a desfasurarii alegerilor, in special in partea de numarare si electronica, de catre reprezentanti ai UE.

Anatol PETRENCU,
presedintele MAE

Chisinau, 9 aprilie 2009

Comentarii

Lasă un răspuns