Eleonora Cercavschi: „In SUA, am aparat interesele noastre”

Dupa ce a revenit din SUA, Eleonora Cercavschi, o adevarata luptatoare pentru drepturile copiilor moldoveni din regiunea transnistreana, a fost mustrata rau de Ion Stavila, viceministrul Reintegrarii, ea lasand rele impresii si ministrului Educatiei, Larisa Savga. La o intalnire cu directorii scolilor romanesti din stanga Nistrului, Stavila a luat-o la bani marunti pe directoarea Liceului „Stefan cel Mare si Sfant” pentru „discursul prost”, neinteles de americani, sustinut la Centrul International „Woodrow Wilson” din Washington, care i-a acordat, impreuna cu Fundatia de Caritate „Ratiu”, Premiul pentru Democratie „Ion Ratiu” pentru 2008.

Directoarea a replicat: „Sunt responsabila de fiecare cuvant rostit in fata unor oficiali americani. Am reusit sa-i sensibilizez despre situatia dramatica a celor opt scoli din zona transnistreana si a celor 34 ramase sub jurisdictia Tiraspolului, lasate in voia sortii de autoritatile RM. Am solicitat sprijin si in remedierea problemei Liceului Teoretic „Stefan cel Mare” din Grigoriopol, refugiat in cladirea scolii din satul Dorotcaia”.

Zilnic, elevii si profesorii institutiei parcurg 32 de kilometri, la studii si inapoi. „Nu mai putem trai asa si nici suporta conducatorii care ne promit ajutor, dar nu fac nimic pentru noi. In SUA, am povestit despre injosirile la care sunt supusa. De fapt, situatia din dreapta Nistrului nu se deosebeste cu mult de cea din stanga Nistrului”, a spus directoarea.

Saptamana trecuta, ea a primit o scrisoare din partea unor oficiali americani, care au asigurat-o ca se vor implica in ameliorarea situatiei liceului. Acum, ei asteapta reactia autoritatilor moldovene la demersul lor.

Angelina Olaru, Ziarul Timpul

Comentarii

Lasă un răspuns