În acest fel explic eu, Vitalia Pavlicenco, POZIȚIA PNL.md față de ALEGERILE PARLAMENTARE ANTICIPATE

Partidul Național Liberal, reconstituit în a treia formulă în anul 2006, îmbrățișând statutar, printr-o luptă grea în justiție, obiectivul politic al Unirii cu România și demonstrând constituționalitatea unionismului ca și curent și obiectiv statutar politic, a pledat mereu pentru coagularea forțelor politice liberale, naționale, pro-românești, unioniste, cu forțele autentic proeuropene. Doar îmbinarea eforturilor tuturor partidelor pro-Vest ar putea, în Republica Moldova, o dată și pentru totdeauna, să învingă periculoasele grupări oligarhice pro-ruse, care – de 30 de ani – macină și dezamăgesc populația.

PNL nu doar a susținut, declarat și promovat acest deziderat și imperativ, dar l-a și materializat în poziții și în acțiuni concrete.

Dincolo de fixarea în Statut a necesității constituirii polului liberal, pro-românesc, PNL a mers, în anul 2009, pe lista formațiunii MAE, blocurile electorale fiind atunci interzise de comuniști.

PNL a demonstrat în justiție și că „românismul”, „unionismul” nu sunt „extremism”, lucru care TREBUIE înțeles pe ambele maluri ale Prutului!

PNL a colaborat intens cu societatea civilă de esență pro-românească și cu unele partide de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul Platformei unioniste Consiliul Unirii, incluzând, din 2012, în toate scrutinele ulterioare, pe listele electorale ale partidului, membri activi din sectorul asociativ.

În cadrul Consiliului Unirii au avut loc ample și intense discuții pe parcursul anilor de după 2012 despre necesitatea coagulării forțelor pro-vestice, fiind invitate la dialog partide din Republica Moldova, reprezentanți ai partidelor naționaliste din România și ai segmentului asociativ.

Pe 13 mai, Consiliul Unirii, PNL, împreună cu forțe unioniste de peste Prut, au organizat în Chișinău un marș și o manifestare în PMAN dedicată celor 200 de ani de ocupație ruso-sovietică a Basarabiei.

În 2015, PNL și Consiliul Unirii au mers alături de protestatari, răspunzând și chemării reprezentanților „Platformei Civice pentru Dreptate și Adevăr”.

În alegerile prezidențiale 2016 PNL a pledat public pentru un plan din 5 acțiuni comune ale partidelor pro-Vest, regăsit în Hotărârea Consiliului Politic, incluzând: a) o Declarație comună de sprijinire pentru Parlamentul de la București a formațiunii PNL din România; b) identificarea unui candidat comun pro-Vest pentru funcția de Președinte al RM; c) participarea în comun la toate scrutinele în cadrul unei structuri conduse prin institutul de copreședinți, pe modelul fuzionării unor partide în România; d) convocarea, după primul scrutin parlamentar, a unui congres și alegerea conducerii noii formațiuni unice fuzionate.

Este regretabil că anii, care au urmat până în 2019, nu au contribuit la consolidarea forțelor naționale reformatoare, inclusiv prin a avea o poziție comună față de modificarea sistemului electoral, mai ales pentru a se cere anularea pragului electoral, ca o măsură benefică pentru democrație în alte țări.

Înainte de alegerile din 2019, PNL a răspuns invitației PL de coagulare, însă PL nu a acceptat propunerea PNL de a forma împreună „Blocul electoral PNL-PL”. Atunci PL a pledat pentru ca național-liberalii să candideze pe lista liberalilor.

Astfel, alegerile parlamentare din anul 2019 nu au adus izbăvirea și cotitura spre schimbare radicală în Republica Moldova – dimpotrivă – s-a produs o coalizare monstruoasă patronată de interesele marilor Puteri din Est și Vest. A fost înfrântă o grupare oligarhică, dar o alta a capturat instituțiile statului – una total obedientă Rusiei. Greșeală politică majoră, cauzată de egoismul politic și de lipsa unei viziuni bazate pe interesul național, care le-a făcut pe forțele ruso-europeniste să îi marginalizeze pe unioniști, a dat un rezultat negativ al alegerilor și un impact respectiv în sensul absenței în Parlament a unei majorități pro-Vest.

După alegerile din 2019, PNL a răspuns unei propuneri avansate de PLR, formându-se Blocul UNIREA 3 plus 3 (PLR, PNL, PDA si trei entități din sectorul asociativ), care a inițiat dialog de consolidare a forțelor unioniste cu mai multe formațiuni, structură ce s-a epuizat urmare și a unei agende ascunse de lichidare/dizolvare impusă PNL, unele entități negociind în paralel o coagulare cu PUN și PLDM.

Ultima construcție până în care a activat PNL.md, a fost Mișcarea Politică UNIREA (în alegeri – Blocul electoral UNIREA), care a participat la două scrutine – în alegerile parlamentare parțiale la Hâncești și în alegerile prezidențiale. În MPU mereu PNL, dar și alte entități, au pledat pentru un dialog continuu cu alte formațiuni, pentru a construi în societate o alternativă electorală unionistă sau euro-unionistă.

În alegerile prezidențiale, PNL a insistat pe promovarea unei identități unioniste mai distincte a Blocului UNIREA, fapt întâmplat mai puțin, dar național-liberalii au avut înțelepciunea și răbdarea să aștepte să se convingă și ceilalți colegi, chiar și inutil de târziu, că nu este cazul ca unioniștii să renunțe mereu la promovarea obiectivului de Unire „pentru a nu îi „obstrucționa” pe proeuropenii care ne-au tot dezamăgit, în acești ani, pe noi, pe cei ce își tot duc nedreapta viață dincoace de Prut.

Suntem în preajma unor noi alegeri, anticipate. În pofida declarațiilor publice, eforturi autentice de coagulare a forțelor pro-occidentale nu s-au produs.

Partidele mai caută formule-soluții pentru a participa la alegeri. PNL, care nu a intrat ca entitate în Parlament, dar care are merite absolut deosebite prin ce a făcut pentru unionism din Opoziție extraparlamentară în cei 15 ani de existență a sa în a treia formulă, rămâne convins că partidele proeuropene și proromânești de dincoace de Prut trebuie să aibă o corelare ideologică și politică, o aliniere entităților de peste Prut, care e bine să aibă această înțelegere și deschidere. Dar este și problema consolidării forțelor politice din R.Moldova în entități mai puternice, mai organizate, pentru a fi eligibile pentru cooperarea cu partidele cunoscute și votate în România. Pentru aceasta pledează PNL, care vede o oportunitate de cooperare cu partidele de la noi interesate de înțelegerea acestui adevăr incontestabil.

Vitalia PAVLICENCO

Comentarii