În această lună de sfârșit de an, noi, conducerea primului partid statutar unionist PNL.md, putem scrie și spune cu mândrie că ne-am confirmat reputația de formațiune onestă, corectă, solidară.
De la începutul anului 2019, imediat după alegerile parlamentare, PNL – a câta oară?! – s-a arătat deschis pentru cooperare cu entitățile proromânești, devenite, pe parcurs și unioniste, pentru a coagula segmentul partidelor naționale, în perspectiva consolidării faliei pro-Vest a electoratului de dincoace de Prut.
Că acest lucru îl înțeleg sau încă nu îl înțeleg cei ce se declară doar proeuropeni, totuna soluția ieșirii de sub influența Rusiei și redobândirii autentice a libertății de a decide și acționa este doar aceasta – cooperarea tuturor forțelor pro-Vest.
Încercările de coagulare unionistăde după alegerile din februarie 2019 nu s-au soldat cu mare succes – doar, poate, și-au făcut efectul sub aspectul a învăța cum e corect și cum e mai puțin corect să discuți și să procedezi când și dacă ai scopuri curate, și nu ascunse, pentru a obține consolidarea segmentului politic national, patriotic românesc.
PNL are o bogată experiență din 2007 și, de mai dincoace, din 2011, de când a adoptat Statutul unionist, demonstrând în instanță de judecată, cu sprijinul poziției Curții Constituționale, că unionismul este constitutional. PNL a adunat în acea perioadă la dialog entități politice, constituind, împreună cu mai multe curajoase entități asociative, Consiliul Unirii, care a făcut istorie din 2011 până în 2018. Când s-a produs Centenarul Unirii, Parlamentul în Camerele sale Reunite, a adoptat o Declarație prin care s-a declarant deschis de a primi Basarabia în componența României, decizia depinzând de populația de dincoace de Prut.
După nefinalitatea primului Bloc politico-asociativ al Unirii, ce a succedat Consiliului Unirii, PNL a răspuns prompt la apelul Partidului Liberal de a edifica o Mișcare Politică ”UNIREA” (MPU), alături de alte formațiuni. În cadrul acestei alianțe, care a participat în cadrul Blocului Electoral ”UNIREA” în două scrutine – partial, la Hâncești, și prezidential, concluziile se impun, pentru că orice experiență este utilă.
În pofida unor decizii contondente, luate în cadrul fiecărei formațiuni, dar și în cadrul MPU, alianța s-a mobilizat cu ale sale posibilități și l-a sprijinit pe fostul edil liberal al capitalei, Dorin Chirtoacă, pentru funcția de deputat și, respectiv, de Președinte al RM.
MPU a făcut tot posibilul și a recurs la măsurile la îndemână pentru a unifica segmentul unionist și a identifica un candidat unionist unic în scrutinul prezidential, dar nu a fost să fie. Lucrurile, probabil, urmează, încă, a fi înțelese de unii unioniști poposiți din alte sfere, mai controlate dăunător din exterior, cu argumente ce au prea puțin în comun cu înțelegerea realităților din statul nostru românesc…
Și nu contează rezultatul, de această data, al MPU. Unioniștii au votat pentru candidatul pro-Vest Maia Sandu și are cele mai mari așteptări de la acesta. Și dezamăgirea poate fi foarte cumplită, să sperăm că nu va fi cazul… MPU le mulțumește, încă o data, votanților unioniști și speră ca această decizie și acest gest politic să fie înțelese de proeuropenii care nu trebuie să se lase duși de val, pentru că răspunderea asumată/revenită este uriașă.
MPU a adoptat numeroase și explicite declarații, exprimând luări clare și curajoase de poziții, preluate de presa mai liberă. În pofida pozițiilor pe alocuri neunitare, s-a acceptat o tratare condescendentă/cu îngăduință a proeuropenilor, care încă nu își asumă adevărul că unica soluție de a accede în NATO și UE este Reunirea cu România, de aceea, în Campania alegerilor prezidențiale, Blocul Electoral ”UNIREA” a fost aliatul pro-Vest al candidatului centrist proeuropean. Asta pentru că numai într-un Bloc pro-Vest, în continuare, forțele euro-atlantisto-unioniste ar putea da o altă directie, stabilă și ireversibilă, de dezvoltare, statului românesc Republica Moldova, prin scrutine cu participare comună.
Asta se formulează și în ultima declaratie a MPU, difuzată după recenta ședință a conducerii Mișcării.
Acum, în cadrul MPU, se discută despre variantele de consolidare a cooperării deja călite în două bătălii electorale, despre pozițiile tactice și ideologice de ajustat în continuare, inclusiv în perspectiva de unificare. Sperăm că nu va fi cazul decât al unor situații care să conducă la cooperări rationale dintre forțele prooccidentale, evitându-se recifurile și ispitele de tot genul.
Vitalia PAVLICENCO,
membru al BPC al PNL, membru al Consiliului MPU
În anul catastrofal și electoral 2020, PNL a activat solidar și corect
Comentarii