In preajma manifestarilor de comemorare de la sfirsit de iunie

Sedinta din 20 iunie la Chisinau a membrilor activi ai Consiliului Unirii s-a axat pe pregatirea evenimentelor de la 22 si 28 iunie si pe inceperea procedurii de lansare a Fundatiei “Turnul Dezrobirii Basarabiei”. Pentru simbata de 22 iunie tineri membri ai platformei unioniste organizeaza o deplasare pentru comemorare la cimitirul ostasilor romani la Tiganca, raionul Cantemir.

Pentru 28 iunie membrii CU au discutat probleme juridice si administrative aparute din cauza piedicilor pe care le pun mereu reprezentanti ai Partidului Liberal, prin pirghiile administrative de la Primaria Chisinau.

Documente depuse la Primarie de catre membri ai Platformei unioniste a CU partial au disparut, nefiind prezentate in sedinta, unii solicitanti de locuri publice nici nu au fost prezenti, in mod sfidator, iar contramanifestantii prorusi si-au schimbat locatia, propunindu-si sa urmareasca fortele unioniste și prezentând un pericol de provocare.
 

 
S-a mentionat, din capul locului, – in contextul actiunilor separatistilor de la Tiraspol, care isi intensifica forta militara si intentioneaza sa atace cel de-al doilea stat romanesc – ca organizatorii actiunilor unioniste vor fi invinuiti – ca si in alte dati – de scopul de a provoca o atitudine ostila din partea regimului separatist de la Tiraspol si a cercurilor imperiale rusesti. CU va da o declaratie si inca o conferinta de presa in care va contesta si infirma eventualele invinuiri inadecvate, avand pozitia clara ca menajarea intereselor Rusiei in zona, printr-o pozitie timida in fata Kremlinului, nu a dus si nu va duce la solutionarea niciunei problem in interesul legitim al Republicii Moldova. Staful CU va pregati scrisori catre SIS si MAI sa asigure securitatea participantilor la actiunile unioniste.

Cit priveste stiuatia de pe malul sting al Nistrului si atitudinea guvernantilor fata de deciziile și acțiunile regimului separatist, membrii CU au decis să pregătească o declaratie și să sensibilizeze opinia publică asupra pericolului separatist, dar si al consecintelor nefaste ale poziției indefinite a guvernanților de la Chișinău, care oscilează continuu între frica de Rusia, prin trecutul lor șantajabil, și lipsa de voință și caracter pentru a da mesaje clare Occidentului și a solicita ajutor ferm și principial în fața colosului imperial rus.

Ocuparea teritoriului romanesc din stinga Prutului a insemnat pentru aceasta populatie deportari, foamete, exterminare, deznationalizare, adevarat genocid.

In sedinta CU s-a adoptat si textul banerelor ce urmeaza sa fie adaugate celor existente, in fata noilor riscuri si interese geopolitice: ”Cerem ajutorul tarilor NATO si UE!”, ”Guvernanti, unde va este demnitatea nationala?”, ”Guvernanti, nu ramaneti la cheremul Rusiei!”, ”Opriti invazia ruseasca!”, ”Jos separatismul!”, ”Jos revansismul imperial rus!”

In contextul examinarii problemei transnistrene intr-o sedinta cu usile inchise in Parlament, membrii CU considera ca alegatorii vor da apreciere cuvenita intransparentei guvernantilor, insa acum a sosit momentul ca acestia sa opteze pentru una din doua cai posibile: ori cedeaza continuu in fata Rusiei, cunoscindu-se ca R.Moldova nu poate rezista in confruntarea cu Moscova, ori – urgent – isi cauta aliati in Vest pentru salvare, Romania fiind una dintre tarile NATO, UE si cu sprijin american.

In sedinta CU a fost ales Consiliul Fundatiei ”Turnul Dezrobirii Basarabiei”, din cinci persoane, care va incepe pregatirea actelor pentru inregistrarea acestei structuri la Ministerul Justitiei.

Toti cetatenii de buna credinta sunt asteptati la Marsul de doliu national din 28 iunie, ora 11.00, in fata Academiei de Stiinte a R.Moldova.

Serviciul de presa al CU
Comentarii

Lasă un răspuns