Initiative si realizari ale national-liberalilor

PNL opteaza pentru accederea rapida a R.Moldova in NATO si UE printr-un proiect aparte – nu in pachet cu Ucraina sau cu Balcanii de Vest, ci preluind rapid experienta specialistilor din Romania, fiind asistata de programe ale UE.

PNL opteaza pentru conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, sub forma unui „Parteneriat strategic bilateral Pro Europa”, prin care sa fie accelerate reformele in R.Moldova, cu ajutorul Romaniei, in vederea accederii rapide in comunitatea europeana.

PNL a pledat in toate documentele pentru ca – alaturi de Rusia si Ucraina – sa participe la negocierile in problema transnistreana si Romania, preocupata de soarta romanilor de peste Prut si din Transnistria, unde oamenii isi apara, in conditii grele, identitatea nationala romaneasca, limba, istoria, cultura si traditiile.

PNL cere continuu retragerea imediata si neconditionata a trupelor si a arsenalelor rusesti din R.Moldova, in baza actelor internationale, inclusiv a Rezolutiei AP NATO de la Amsterdam, 1999, promovata de national-liberali.

PNL a promovat constant principiul solutionarii diferendului separatist cu implicarea organismelor internationale si a marilor Puteri, pentru identificarea unui model conform standardelor occidentale, obtinerea retragerii imediate si neconditionate a trupelor rusesti si a fortelor de pace, adoptarea unui Plan Marshall pentru intreaga Republica Moldova si introducerea administrarii externe in zona transnistreana, in vederea pregatirii unor alegeri democratice.

PNL
au promovat, in anul 2002, in Acordul dintre PL (formula 2002) si PNL din Romania sintagma “cele doua state romanesti”, considerind obiectiva si corecta identificarea statului R.Moldova ca “al doilea stat romanesc”.

PNL a propus, in 2002, dupa modelul Declaratiei din 1995 de la Snagov, Romania, crearea unei Comisii Nationale pentru elaborarea Conceptiei si a Strategiei de pregatire a R.Moldova pentru UE. Comunistii au preluat ideea si au compromis-o.

PNL a propus iesirea R.Moldova din CSI, iesire respinsa si de fortele nationale. Numai abandonarea spatiului eurasiatic, haotic si imprevizibil, poate servi drept garantie pentru integrarea R.Moldova in spatiul european civilizat.

PNL a propus in Parlament anularea vizelor la intrarea in R.Moldova pentru cetatenii tarilor membre ale UE.

PNL
cere ca R.Moldova sa renunte la rolul Rusiei de mediator international privilegiat si de forta de pace in conflictul transnistrean – ca o prima masura de protejare impotriva amestecului Moscovei in treburile interne ale R.Moldova.

PNL
a inaintat in Parlament proiectul de hotarire privind denuntarea urgenta, de catre R.Moldova, a Conventiei cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana din 1992, aceasta insemnind plecarea asa-ziselor forte de pace si dizolvarea Comisiei Unificate de Control, din cauza carora zona separatista s-a consolidat ca stat.

PNL
a propus in Parlament iesirea R.Moldova din Memorandumul-1997, prin care Tiraspolul a obtinut dreptul la activitate economica externa independenta.

PNL
a colectat 26 de semnaturi ale deputatilor (din necesarul de 34) pentru modificarea art.13 din Constitutie – privind limba romana – si 13 semnaturi pentru modificarea art.11 – pentru eliminarea neutralitatii militare a statului. Tinerii national-liberaii au remis Summit-ului NATO de la Bucuresti un Mesaj de atasament la valorile euratlantice.

PNL condamna Marea infometare din Ucraina si foametea organizata in Basarabia dupa ocuparea din anul 1940.

PNL a cerut in Parlament condamnarea oficiala a crimelor regimului comunist, conform Rezolutiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

PNL
a invocat ilegalitatea PCRM pe arena politica a R.Moldova. Hotarirea Prezidiului Parlamentului din 1993, de repunere in legalitate a partidelor de sorginte comunista, nu a fost publicata in Actele Oficiale, nu a intrat in vigoare.

PNL
a participat activ la modificarea legislatiei privind despagubirea persoanelor deportate de regimul comunist-stalinist.

PNL
a initiat si desfasurat audieri in Fractiuni parlamentare privind Istoria Romanilor.

PNL a initiat modificarea legislatiei privind acordarea de asistenta materiala participantilor la razboiul de la Nistru, vaduvelor si copiilor lor.

PNL a cerut verificarea – de catre o Comisie independenta – a legalitatii averii Familiei Voronin.

PNL a cerut finantarea, conform legii, a justitiei nationale, pentru a deveni independenta.

PNL a creat, pe 8 martie 2008, Organizatia Femeilor National-Liberale si pe 25 martie – Organizatia Tinerilor National-Liberali.

PNL a participat, pe 27 martie, la marsul dintre Parlamentul R.Moldova si istorica Sala unde s-a votat, in anul 1918, Unirea Basarabiei cu Romania si a dansat Hora Unirii in Piata Marii Nationale!

PNL
a marcat pe 9 mai Ziua Europei in Scuarul Operei Nationale, actiune la care au participat alte trei partide de centru-dreapta.

PNL a avertizat societatea ca anul preelectoral 2008 este pierdut politic, economic si social pentru R. Moldova, deoarece Clanul mafiot Voronin se va ocupa numai de pastrarea puterii prin alegerile din 2009, ce nu pot fi libere si democratice sub un regim dictatorial.

Comentarii

Lasă un răspuns