În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, candidatul Partidului Național Liberal (PNL) la funcția de Primar al municipiului Chișinău, Alexandra CAN a vorbit despre motivul care a determinat-o să candideze, care crede că sunt șansele sale reale de a învinge, cu ce mesaje de bază merge în scrutin, care vor fi primele acțiuni întreprinse dacă ajunge în fruntea capitalei, dar și despre alte aspecte importante.
T.: De ce ați decis să candidați la Primăria capitalei?
A.C.: Eu reprezint un partid care cunoaște lupta din calitatea sa de formațiune politică extraparlamentară. Puține partide pot invoca o activitate de opoziție în afara Parlamentului timp de 11 ani. Reprezint primul partid statutar unionist, care a avut de suferit suficient și de la comuniști, și de la pretinșii europeniști. Cu toate acestea, PNL a pledat mereu pentru consolidarea forțelor eurounioniste. Am dialogat cu 12 entități politice și asociative înainte de alegerile prezidențiale. Am propus, ca partid, continuarea acestui dialog și acum, în preajma parlamentarelor, trecând prin alegerile locale. Am fost la diferite mese rotunde. Știți, însă, cum au evoluat lucrurile. De aceea, un partid care nu apucă să vadă o responsabilitate comună politică în situația specifică din R. Moldova, ajunge, în mod firesc, să participe separat la alegeri, pentru a continua să transmită cetățenilor mesajele sale politice și mesajul de consolidare. În afară de aceasta, la ce bun să mai existe un partid care are oameni de calitate, dar pe care să nu îi propună în diferite alegeri, pentru că unele entități și grupări clientelare din fruntea lor se consideră tari pe piața politică urmare a faptului că au agende ascunse și sprijin financiar dubios, precum nu e cazul PNL? Iar având o bogată experiență de management, având în vedere că, pe unde am lucrat, am avut succes și am rămas integră, colegii au propus să candidăm cu o persoană ireproșabilă ca și activitate și comportament social, politic. Iată cum am ajuns să îmi fie depusă candidatura.
T.: Care, credeți, sunt șansele Dvs. reale de a învinge în aceste alegeri?
A.C.: Este adevărat că electoratul nostru este imprevizibil. Plus că este și foarte dezamăgit și, de aceea, se orientează, din păcate, spre trecut. De asemenea, noi, PNL, promovăm deschis, din 2011, și ca obiectiv statutar, idealul Reîntregirii naționale, adică al Reunirii cu România. Iar acest segment de electorat abia se cristalizează ca opțiune politică fermă. Aici, dintre cei care ne cunosc, pentru că eu sunt de 11 ani vicepreședinte de partid, putem capta voturi, mai ales că nu știu de ce ar mai crede locuitorii Chișinăului în reprezentanții partidului care a condus Chișinăul până acum și care au compromis ideea de oraș bine administrat de forțe politice proromânești. De asemenea, pe mine mă cunoaște foarte multă lume din sfera economică, unde am o activitate intensă și bine apreciată. Într-un fel, va fi și o verificare, un test, pentru mine dacă partenerii mei de business, din sfera industrială, mă pot sprijini, venind de la un partid care este unionist, curajos, condus și de mine, împreună cu echipa.
T.: Cu ce mesaje de bază mergeți în scrutin?
A.C.: Noi credem că partea noastră puternică sunt experiența mea și incoruptibilitatea mea, plus imaginea de partid curat și consecvent a PNL. Dacă aruncăm o privire peste mesajele candidaților înscriși, lasă impresia că mulți dintre ei nu cunosc unde s-au pornit. Alții vor să repare ireparabilul, după ce tot „ai noștri” nici nu au cooperat cu alți parteneri politici care să îi mai învețe cum să administreze mai bine treburile orașului. Nici ei și nici cetățenii nu neagă reputația mea, activitatea de sacrificiu, rolul meu în viața politică la diferite niveluri, capacitatea de a dialoga, coagula, ajuta, consilia. Am fost solicitată mereu în diferite organisme ca și expert, am acceptat să dăruiesc din cunoștințele mele, fac parte din diferite consilii care dialoghează cu factorii decizionali, adică există o mare încredere în persoana mea. Am fost și ministru, unul activ, cu poziție, ca să nu spun „țepos” și incomod, fapt apreciat, însă, mai târziu. Spun la emisiuni și la întâlniri că sunt omul echipei, omul dialogului, voi găsi – sunt sigură – un limbaj comun cu membrii Consiliului municipal, pentru că o să le fie rușine celor neînduplecabili când voi aduce argumente irefutabile, de nerespins pentru propunerile mele și pentru soluțiile avansate. De asemenea, am alături expertiza unui alt și fost ministru, dar și foarte experimentat în administrarea publică locală, chiar fost primar, Mihai Severovan, care mi-a oferit sugestii și pentru un program cu propuneri inovative. Îi am alături și pe foștii candidați la Primar, Mircea Rusu și Timotei Țurcanu, Ludmila Bolboceanu, Gheorghe Furdui, care vin cu sfaturi și sugestii prețioase. Deci, în acest fel, pot spune că mesajele ar fi de dialog, colaborare, experiență, să votăm omul, nu promisiunea – aș adăuga, deșartă -, noi fiind unioniști profesioniști, care putem în mod real schimba modul de administrare și managementul capitalei.
T.: Pe ce segment de electorat ați miza?
A.C.: Răspundeam și la o întrebare adresată mai sus că noi, național-liberalii, suntem și pentru soluții și remedii liberale în economie, dar și percepuți ca unioniști, pe care unii îi consideră ca venind doar din sfera romantismului. Ei, noi, cei din PNL, venim și din domeniul economiei reale, cu viziuni concrete de dezvoltare a societății, după principii capitaliste, care au contribuit la așezarea pe șine serioase a ceea ce se numește activitate economică a societății dincoace de Prut. Astfel, prin persoana mea vom încerca o îmbinare a eventualilor votanți din zona unionistă, pentru că lumea cunoaște ce a făcut PNL pentru scoaterea unionismului din zona politică interzisă, ca și acțiunile, planurile, programele noastre pentru înfăptuirea Reunirii. Totodată, vom încerca să captăm, mai ales prin imaginea și buna mea reputație, voturile oamenilor serioși cu viziuni prooccidentale, pe care îi dorim și adepți ai Reunirii cu Țara.
T.: Care sunt principalii Dvs. oponenți în aceste alegeri?
A.C.: Principalii oponenți ai societății și viitorului nostru liber și civilizat sunt – fără nicio îndoială – forțele de stânga, antiunioniste, pro-estice, pro-Kremlin, care simpatizează și ascultă de cei care ne țin sub ocupație, ne doresc străini în raport cu România și departe de Occident.
Totodată, trebuie să recunosc – există multă vrajbă în tabăra celor percepuți ca „ai noștri”, că așa s-a întâmplat mereu, din păcate, fapt ce și explică de ce au învins mereu cei care au ținut societatea noastră pe loc. Noi eram dispuși pentru un dialog cu forțele euro-unioniste, gândindu-ne și la un proiect politic pentru viitoarele parlamentare. Dacă nu s-a dorit și pe unii îi poartă de mână exact cei ce au dezamăgit cumplit populația după 2009, acum va trebui să ne confruntăm cu exact cei care au tot condus din 2009. Și o să le spunem adevărul că, deși își anunță bunele intenții și promisiuni multe, de fapt ori au avut ocazia și nu au făcut, ori spun neadevăruri că vor să părăsească locuri călduțe pentru alte locuri, mai ne-călduțe, dar, de fapt, umblă după ratinguri în scopuri politice de viitor. Este trist, dar puțini din cei ce candidează vor să fie primari cu adevărat. Ei toți se rodează sau își rodează partidele. Noi am tot sperat și cedat, dar 11 ani sunt de ajuns și trebuie să ne includem din nou în luptă, așa cum am făcut în 2009, 2010, 2014. Se politizează excesiv rolul primarului şi nu se tine cont de nevoile cetățenilor care trebuie sa fie componenta si responsabilitatea de baza a unui primar ales de cetățeni. Dacă în locul reformelor, „ai noștri” – români sau unioniști – nu fac decât să se dezbine continuu, atunci scopul și rolul meu de a fi un liant între o generație de tineri care au dezamăgit și alta care încă nu a dezamăgit, dar trebuie să își ia o pauză, este foarte potrivit și indicat.
Acest liant între două generații de tineri trebuie să se numească „Alexandra CAN – un BUN profesionist euro-unionist!”, care unește nu numai generațiile, dar și curentele politice europeniste și unioniste.
T.: Cum calificați campania electorală de până acum?
A.C.: În general, de când am creat noi PNL în formula a treia, în 2006, până acum lucrurile s-au schimbat radical, și nu în bine. De aceea, pentru partidele clasice acum e greu să activeze și am avut o ezitare să ne includem în cursă, pentru că am tot așteptat discuții pentru identificarea unui candidat comun, ca să se polarizeze societatea pe Est-Vest și să învingă un candidat național, euro-unionist, prin mobilizarea cetățenilor informați. Dar mai sunt formațiuni politice ce încurcă ițele și seamănă, prin dezbinare, multă neîncredere în segmentul de populație unionist, de aceea lucrurile încă sunt nebuloase. Puterea face ce vrea, este cinică, întoarce lucrurile politice așa ca să controleze totul, de aceea, e greu de imaginat cum ar fi rezistat un alt partid ca noi timp de 11 ani în opoziție extraparlamentară și, de aici, vin greutățile de campanie. Dar, și atâția spunând că jocurile sunt făcute, parcă nu ar avea rost să te bagi în luptă. Instituțiile media sunt în proprietatea unor lideri politici, iarăși, cum să te aștepți la o campanie fair play și cu acces egal la sursele media? Plus sondajele trucate și transformate în instrument de presiune propagandistică. Tocmai de aceea e bine că noi avem un candidat cunoscut la Primărie, iar reputația mea concurează mai ușor cu reprezentanții partidelor care primesc milioane de la stat și nu au candidați valoroși în această campanie. Iar dat fiind că și mandatul e pentru un an, de aici vine dezinteresul, activismul slab al candidaților. Mi se pare o campanie lălâie, lâncedă, nedinamică.
Cred ca cetățenii trebuie sa aleagă un primar care reprezintă un partid mai mic extraparlamentar. Un partid mic nu va putea pune presiune si nu va putea impune un primar să derapeze. Ce au reușit partidele mari până acum am văzut.
Și mai important este ca primarul ales sa fie un BUN profesionist, neșantajabil, care să poată uni și să îndrepte toți subalternii să muncească în interesul cetățeanului.
T.: Care vor fi primele acțiuni întreprinse, dacă ajungeți în fruntea capitalei?
A.C.: Pe unde mergeam, procedam, în mod firesc, la o verificare a tuturor proiectelor aflate în derulare, apoi la un audit al stării financiare a instituției, după care la un dialog cu membrii Consiliului Municipal, pentru a stabili lucrurile stringente de rezolvat, care nu suportă amânare. Apoi voi încerca să discut cu conducerea partidelor politice reprezentate prin consilieri, ca să vedem opiniile lor referitor la politicile pentru municipiu. Le voi solicita opinia și legat de prioritățile anunțate de mine în această campanie electorală. Voi interacționa cu presa ca să ajungă informațiile la urechea cetățeanului. Și, treptat, voi începe analiza și pregătirea efectivă a aplicării programului meu electoral.
T.: Cum vedeți dezvoltarea capitalei în următorii cinci ani?
A.C.: Sper să fim un municipiu cu identitate puternic românească în cadrul unei Românii reîntregite, prin reunificarea, în primul rând, a celor două state românești. Să fim o capitală europeană în fapt, nu în vorbe, prin sprijinul orașelor românești mai apropiate și mai îndepărtate de Chișinău. Un oraș care să fie verde, dinamic, amenajat, curat, modernizat, cu manifestări culturale românești și europene, cu monumente de arhitectură păstrate și renovate, cu transport modern și cu străzi descongestionate, cu multe probleme importante rezolvate în spiritul experienței civilizate.
T.: Vă mulțumim!
Andriana Cheptine
http://tribuna.md/2018/05/13/interviu-alexandra-can-fiind-unionisti-profesionisti-putem-in-mod-real-schimba-modul-de-administrare-si-managementul-capitalei/
Comentarii