Interviu cu Vitalia Pavlicenco pentru www.politik.md

 
O zi din viaţa dumneaei este plină de apeluri telefonice, întruniri, şedinţe, emisiuni şi interviuri. Este una dintre puţinele femei, care au devenit lideri de partide, în acelaşi timp – îmbinând o activitate politică intensă cu grijile de gospodină. Dimineaţa începe cu ştirile şi stabilirea priorităţilor pentru acea zi, după care urmează implicările impuse de viaţa de partid.
Politicianul abordat în această ediţie a rubricii ”O zi din viaţa politicienilor” este liderul PNL, Vitalia Pavlicenco – cea care a vorbit foarte deschis cu reporterul Politik. Trebuie să mai menţionăm că, pe întreg parcursul interviului, dna Pavlicenco a fost solicitată la telefon de nenumărate ori şi fiecăruia i-a răspuns, oferindu-i ajutorul sau sfatul necesar. Pentru a afla ce am discutat cu Vitalia Pavlicenco, citiţi interviul ce urmează.
 
Dna Pavlicenco, spuneţi-ne ce reprezintă o zi din viaţa politicianului Vitalia Pavlicenco?
 
Vitalia Pavlicenco: În primul rând, menţionez că o mare parte, de circa 70%, din timpul dedicat activităţii partidului de către conducerea acestuia, rezidă în căutare de bani. Exact asta se face şi în SUA, în viaţa partidelor de acolo, unde, de asemenea, se caută bani pentru activitatea partidului, şi nu se fac afaceri dubioase cu statul, pentru a se deturna bani publici în scopul menţinerii partidelor cu asistenţă financiară şi pentru manipulări politice. În acest sens, o zi din viaţă înseamnă asigurarea activităţii partidului, care este una complexă. Avem staf, trebuie să plătim arenda, există şi alte cheltuieli inevitabile. Apoi trebuie să pregătim şedinţele de birou, să fim la curent cu tot ce se întâmplă în jur. Eu mai sunt şi şoferul familiei, şi, în acest sens, trebuie să îmbin problemele de familie cu problemele de partid. La sediu le facem pe toate: dăm cu aspiratorul, ducem gunoiul şi pregătim şedinţele. Și acasă îmi place să fie întotdeauna ordine. Dacă nu e ceva în ordine, nici nu mă apuc de lucru. În fiecare dimineaţă, îmi decid priorităţile.
 
Există o mare diferenţă între un preşedinte de partid parlamentar şi un preşedinte de partid extraparlamentar. Convingerea noastră este că e necesar să îţi respecţi mesajul, poziţia şi să nu tinzi să devii partid parlamentar cu preţul renunţării la viziunile şi programul partidului. De aceea, viaţa mea este, zi cu zi, destul de complicată, în R.Moldova situaţia fiind incertă şi dificilă. Din cauza că nu s-au făcut reforme la timp şi că nu a existat aproape două decenii pluralism de opinii, în perioada guvernării comuniste, oamenii încă nu percep adecvat activitatea partidelor. Majoritatea consideră că nu e nevoie de prea multe partide, deoarece există cele parlamentare. Diferenţa este că cele parlamentare sunt subiectul şi umbrela multor acte de corupţie, iar cele neparlamentare găsesc foarte greu bani pentru a-şi propaga mesajul.

 
De ce aţi decis să veniţi în politică?
 
Vitalia Pavlicenco: În politică am ajuns prin activitatea mea în domeniul presei. Sunt filolog, iar între filologie şi liberalism este o legătură foarte strânsă. Este vorba de viziuni şi de exprimarea liberă a opiniei. Am fost redactor-şef al ziarului de partid ”Mesagerul”, iar de acolo am fost invitată să mă includ şi în lupta politică. Am avut întotdeauna foarte bune rezultate în zona de nord, după care am devenit deputat în Parlament din partea Partidului Forţelor Democratice, în urma alegerilor parlamentare din anul 1998, apoi, în urma alegerilor din 2005, am revenit în Parlament pe lista AMN.
 
Care v-a fost motivaţia?
 
Vitalia Pavlicenco: Mama îşi explica manifestările mele din copilărie drept ale unei luptătoare pentru dreptate. Eu am crescut fără tată, m-am născut la trei luni după ce acesta a fost ucis şi, în familie ne-a fost foarte greu. În copilărie citeam mult. Am absolvit şcoala fiind medaliată cu aur, am obţinut şi titlul de doctor în ştiinţe. Probabil că filologia şi activitarea în presă m-au adus în politică.
 
Cum a parvenit ideea creării PNL?  
 
Vitalia Pavlicenco: PNL-ul este partidul care s-a dizolvat primul, în 2001, după venirea masivă a comuniştilor la putere, iniţiind coagularea forţelor democratice. După ce ne-am aliat la AMN, echipa naţional-liberală a luptat să includă în program şi în platforma electorală nişte poziţii-cheie, pe care noi le considerăm importante pentru destinul românilor în general. Am insistat asupra modificarea Constituţiei privind limba română, asupra aderării la NATO, am colectat 26 de semnături pentru introducerea limbii române în Constituţie şi nimeni, ulterior, nu a mai adunat atâtea semnături.Și pentru că am insistat asupra modificării art.11 al Consituţiei, cu privire la dislocarea forţelor armate şi aderarea la NATO, pentru că am depus alte iniţiative legislative care atingeau fibrele ”sensibile” ale cercurilor imperiale de la Kremlin, s-a votat excluderea mea şi a altor colegi naţional-liberali din AMN.După care echipa naţional-liberală a hotărât să reconstituie Partidul Naţional Liberal. Am fost trei copreşedinţi ai grupului de iniţiativă: Anatol Țăranu, Mircea Rusu şi cu mine, propusă, conform unei înţelegeri în grupul de iniţiativă, pe ultima sută de metri, drept candidat la congresul I, de constituire, al PNL, pentru funcţia de preşedinte. Nu regret, însă, o clipă că am fost exclusă din AMN, pentru că am format PNL-ul care rezistă în timp, care este primul în topul IMAS al partidelor extraparlamentare şi al cincilea partid din R.Moldova.
 
După părerea Dvs, ce-i lipseşte clasei noastre politice?
 
Vitalia Pavlicenco: Toată problema destinului dramatic al R.Moldova, după proclamarea Independenţei, este că au ajuns la putere partidele cu lideri şantajabili, implicaţi în grupări mafiote şi oligarhice, în serviciile oculte şi de securitate. Fiind şantajabili, nu sînt independenţi în decizii şi acţiuni, nu au poziţie, nu ştiu a dialoga, nu au verticalitate şi nu ştiu a ajunge la compromisuri. Au doar un singur scop: să fure acest stat. Din cauza aceasta stăm unde stăm.
 
Care sunt 3 regrete pe care le are Vitalia Pavlicenco?
 
Vitalia Pavlicenco: Un lucru ar fi că n-am învăţat limba engleză pînă la capăt, dar o reiau. Un altul, dramatic pentru mine, este situaţia animalelor vagabonde. Al treilea lucru este că nu îmi am copilul lângă mine. Pentru că aici este foarte greu, după facultate, să îţi găseşti un post de muncă.
 
Dacă e să revenim la activitatea politică. V-aţi exprimat foarte clar poziţia contra unei coaliţii PCRM-PLDM. În acest sens, mulţi au acuzat PNL că ar proteja PD-ul. Care este atitudinea PNL faţă de PD?
 
Vitalia Pavlicenco: În primul rand, lozincile ”Moldova fără Voronin”, ”Moldova fără comunişti” aparţin PLDM-ului. Este imoral să le inversezi menirea. În al doilea rând, am vorbit că, încă de la formare, PLDM a fost şi rămîne un partid imoral. Ei nu au nici doctrină, nici echipă şi acum devin tot mai puţini. Ei s-au plasat pe segmentul liberal, provenind de la social-democraţi, declarându-se conservatori şi creştin-populari de orientare europeană. Nu poate fi un partid împrăştiat pe 3 segmente politice şi pentru asta nu-l respect. Ei de fapt sunt proruşi, însă vor să convingă populaţia că sunt proeuropeni. Consider că în acest context este incorectă ostilitatea PLDM-ului faţă de PD, deoarece PD a refuzat, totuşi, să fie cu PCRM, a venit în AIE şi, după asta, a început lupta contra PD. E ceva mai imoral? PD nu ne place pentru că nu acceptă limba română, Istoria Românilor şi mai trag cu ochiul spre Rusia, dar ei nu sunt plasaţi pe segmentul nostru şi eu consider că e mai bine că Lupu a plecat de la comunişti, decât să meargă Filat, de exemplu, cu PCRM, care a trădat de două ori – când l-a votat pe Voronin preşedinte a doua oară şi cînd a plecat din PD.
 
Un blogger scria într-un articol că aţi fi cumpărat maşina din banii lui Vlad Plahotniuc, iar partidul Dvs. ar fi stimulat prin subvenţii financiare din partea lui. Cum comentaţi acest fapt?  
 
Vitalia Pavlicenco: Am toate documentele oficiale din Germania, prin care s-a făcut transferul din contul fiicei mele şi a ginerelui pentru plata maşinii, cumpărată în 2008. În general, ei ne cumpără totul de ce avem nevoie. În privinţa ”subvenţiilor”, avem toate rapoartele financiare prezentate CEC-ului şi Ministerului Justiţiei. Acum mă gândesc, ce l-ar determina oare pe Plahotniuc să ajute un partid unionist? Vreau să vă spun că noi am făcut mereu proteste şi contra Pactului Ribbentrop-Molotov, şi pentru colectarea semnăturilor pro-Unirii cu România, şi contra PLDM-ului. Și sîntem foarte supăraţi că Filat a beneficiat de rezultatele muncii noastre împotriva comuniştilor. A făcut-o pentru că a avut mulţi bani, el a luat puterea prin obţinerea voturilor celor care au fost educaţi împotriva comuniştilor de către noi, după care vrea acum să debarce AIE-2. Noi, dacă am fi avut bani de la Plahotniuc, eram, probabil, în Parlament, dar vedeţi că nu sîntem acolo. Și poate că nu e chiar atât de rău să ne amestecăm acum în mocirla aia.
 
Consideraţi că demiterea Procurorului General, a şefului CNPF şi a directorului SIS ar fi o soluţie pentru conflictul politic actual?
 
Vitalia Pavlicenco: Eu consider că toate aceste atacuri de tip raider sunt un scenariu de-al lui Lucinschi cu Filat şi cu cei de la Moscova, pentru a crea o coaliţie de centru-stânga. În paralel, la Tiraspol să vină la putere Kaminskii să facă reîntregirea Moldovei, astfel să se renunţe definitiv la NATO.
 
Credeţi că Moldova va adera la Uniunea Vamală propusă de Rusia-Belarus şi Kazahstan?
 
Vitalia Pavlicenco: Nu cred că se va ajunge până acolo, pentru că există presiuni din partea societăţii civile. De fapt, unicul rezultat al liberalilor şi democraţilor este liberalizarea parţială a spaţiului public şi emiterea unor opinii mai curajoase. Nu cred că electoratul se vrea înapoi, în nişte uniuni de la Răsărit.
 
Consideraţi că la 18 noiembrie vom avea un Preşedinte al Republicii Moldova?
 
Vitalia Pavliceno: Aici chiar îmi este greu să spun, pentru că PCRM l-a debarcat pe Filat şi există presiuni europene ca să nu-l demită pe Marian Lupu şi să nu distrugă Alianţa. Pe de altă parte, este marea ispită a lui Filat ca să îşi facă jocul până la capăt, prin alegerea unui Preşedinte din afara sistemului politic împreună cu PCRM, sau să fie el ales Preşedinte. Eu consider că trebuie să avem un Preşedinte pe care să-l doară, totuşi, inima pentru trecut, prentru viitor. Eu nu văd deocamdată vreun candidat, însă de vreme ce este Alianţa, consider că Filat trebuie să-l respecte pe reprezentantul PD-ului ca să nu vină comuniştii la guvernare. Dacă Filat vrea să fie Preşedinte, atunci să încerce să schimbe Constituţia, încât persoana Filat să fie şi Preşedinte, şi Speaker, şi Premier. Probabil, R.Moldova, în opinia sa, ar fi, astfel, foarte fericită. Vreau să amintesc ce a spus Ion Sturza despre Filat: “N-ar fi un Preşedinte rău într-o republică prezidenţială, în care şeful Executivului este şi Preşedintele. Într-o republică parlamentară Filat ar distorsionat total viaţa în ţara asta. Ar distruge orice Guvern, orice ordine şi orice regulă în ţara asta. Ar fi Voronin-2 la pătrat. De aceea, eu îl văd pe Filat şef al Executivului. Este tânăr, ambiţios, este tot ce trebuie să aibă un politician de succes într-un Executiv. Nu într-o funcţie de Preşedinte, pe care noi ne-o dorim.”
 
Unul dintre obiectivele PNL este Unirea cu România, însă, într-un interviu acordat unui post naţional de televiziune, fostul Preşedinte al României, Ion Iliescu, spunea că Unirea Moldovei cu România nu este posibilă, deoarece o mare parte a populaţiei din R.Moldova nu-şi doreşte acest lucru. Care vor fi, totuşi, acţiunile PNL în acest sens, vă veţi repoziţiona ?  
 
Vitalia Pavlicenco: În niciun caz. Pe 3 decembrie avem Congresul al III-lea al PNL, la care vom modifica Statutul şi Programul Partidului şi vom include aceste obiective.După ce am adoptat acest mesaj al unificării, pe 17 aprilie 2010, într-o şedinţă a Delegaţiei Politice Naţionale, am participat la o emisiune TV cu o discuţie prin telefon cu Iliescu, care a spus că totul depinde de voinţa românilor din Basarabia. Însă noi ştim de sechelele regimurilor comuniste – lumea se teme să vorbească deschis despre unificare. România vrea această Unire, dar se teme că va fi acuzată de expansiune. În timp ce cetăţenii noştri au tot dreptul să-şi dorească Unirea cu România. Există şi mulţi rusolingvi împărtăşind ideea unificării cu România. Conform Barometrului de Opinie Publică, dintre cei ce ar vota pentru PNL 2/3 sînt rusolingvi, restul fiind vorbitori de limbă română. Deci nu este adevărat că românii nu vor Unirea cu România, de aceea, prin sensibilizarea spaţiului public, românii îi pot convinge pe basarabenii că pot fi atractivi. 
 
Ce se va întâmpla în acest caz cu Transnistria, care este categoric împotriva Unirii cu România?
 
Vitalia Pavlicenco: Sectorul transnistrean este sub control rusesc, însă noi vom am venit cu un demers către România să obţină acceptul UE de a consimţi să ofere cetăţenie română inclusiv cetăţenilor Republicii Moldova de pe malul stâng al Nistrului. Adică în limitele frontierelor Republicii Moldova, cînd a fost primită în ONU. Multă lume vrea cetăţenie română, la fel şi transnistrenii, găgăuzii, care îşi doresc un consulat la Comrat, pentru că e mare înghesuială la Cahul. Dacă Angela Merkel, în calitate de avocat al Moldovei, va reuşi să discute cu Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev sau cu premierul Vladimir Putin şi se va ajunge la ideea federalizării, va fi foarte urât, deoarece anume aceste ţări sunt cauza Pactului Ribbentrop-Molotov şi trebuie să contribuie la reaşezarea lucrurilor şi la reinstituirea dreptăţii şi pentru românii din Basarabia. Mai avem să ne apărăm valorile, integritatea spaţiului românesc şi nevoile. Noi, PNL, am făcut multe acţiuni în acest sens, am adresat şi scrisori oficiale Cancelarului federal al Germaniei, să contribuie la reîntregirea poporului român, aşa cum am văzut în cazul poporului german. Între altele, fiica mea este în Germania şi sper să devină şi cetăţeancă a acestui stat, pe lângă cetăţenia română, pe care o deţinem, cu toţii, din 1992. Acum avem cu soţul meu Sergiu, o nepoţică, fapt ce ne face şi mai fericiţi în privinţa familiei şi, totul ce facem, zilnic şi în general, e subordonat acestei realităţi.
 
După interviu, Dna Pavlicenco a plecat grăbită la un post de televiziune, unde urma să fie prezentă la o emisiune de dezbateri politice. Înainte de plecare, i-am mulţumit pentru timpul acordat şi am exprimat speranţa la noi colaborări. Din partea întregii echipe îi adresăm felicitări întârziate cu ocazia zilei de naştere, care a trecut, şi îi dorim multă rezistenţă, succese remarcabile şi realizări frumoase. La mulţi ani, dnă Pavlicenco!
Comentarii

Lasă un răspuns