Dle Tabac, ca președinte al PNL-Leova, ați organizat în vară o coferință a PNL, la care au fost prezenți membri de calitate, ce cred sincer în idealul reîntregirii naționale. Spuneți-ne, dacă ați
constatat o schimbare în atitudinea românilor și a alogenilor loiali națiunii române de orientare europeană, față de mesajul unionist al PNL.
Ion Tabac: Constat o schimbare față de mesajul unionist
prin faptul că majoritatea populației nu mai crede în viitorul acestei conduceri corupte a statului, preocupate numai de interesele sale de a profita de funcțiile deținute, în scopul acaparării bunurilor și a mijloacelor bănești, mai ales a celor acordate ca ajutor de către UE. O altă soluție și ieșire din situație pentru Republica Moldova decât ,,Unirea cu România” nu este și acest fapt urmeaza să îl înțeleagă toată populația țării, indiferent de naționalitate. Consider că mesajul PNL unionist este actual și, pe viitor, va fi înțeles de mulți cei care îl criticau.
Ați participat la toate acțiunele unioniste organizate de Consiliul Unirii, de PNL, începând cu 2008, dar, mai ales, 2012. Care a fost spiritul participanților?
I.T.Sunt participant, împreună cu o parte din colegii mei din Organizația Teritorială Leova a PNL, și la toate marșurile organizate de Consiliul Unirii, de aceea, cu certitudine, sunt convins că au fost participanți românii cu un spirit cu adevărat proromânesc, umanist, iar mesajele și cântecele patriotice atrăgeau și mulțimea să participe la marș. Personal, m-am simțit fericit că sunt alături de ei, în opinia mea, același sentiment al fericirii îl aveau toți participanții.
Care sunt problemele principale ale cetățenilor noștri în sate și care este atitudinea lor față de conducerea actuală.
I.T.Cu părere de rău, problemele cetățenilor nu se rezolvă, ci se tot înmulțesc. De exemplu, ce pensii mici primesc cei care au lucrat și au un stagiu de 30-40 ani. Puteam înțelege acest guvern proeuropean dacă pensia era calculată la nivelul coșului mediu de consum, mai ales că surse financiare au fost suficiente. O altă problemă este cea legată de agricultură, dat fiind că a decăzut interesul populației de a lucra pamântul fără să aibă unde desface producția și rămânând, în final, numai cu munca.
Forțele de stânga au potențial de credibilitate, ca să se revanșeze?
I.T.Este posibil să revină în Parlament și la guvernare pentru că actuala conducere le-a oferit toate șansele în acest scop. Poate nu au avut mijloacele financiare să ridice pensiile sau să acorde ajutor în vînzarea producției agricole, dar pentru a se întâlni cu cei ce i-au ales în Parlament au existat toate posibilitățile, însă – ori că se tem de populație, ori că sunt preocupați de interesele lor – despre ce mai pot rezolva cât mai sunt la putere.
Când erau la putere, comuniștii participau la întâlniri și aveau zile de primire a populației, ceea ce îi făcea mai atrăgători pentru alegători, însă acum venirea forțelor de stânga la putere, nedorită, va fi doar din vina actualei guvernari.
Ce părere aveți despre apelul PNL adresat partidelor liberale și democratice proeuropene privind crearea unui Bloc European sau, pentru început, – a unui Bloc Liberal, ca motor al integrării românesti pe drumul spre UE ?
I.T.Este un apel binevenit în prag de alegerile parlamentare, ce coincide cu parerea mea, însă nu sunt convins că Partidul Liberal și Reformator vor susține acest apel deși șansele lor – de a acumula voturile necesare pentru Parlament – s-au redus considerabil. Nu-l înțeleg nici pe liderul formatiunii ,, Antimafia’’, Sergiu Mocanu, care, recent, la o intilnire cu locuitorii din Leova, a răspuns negativ la întrebarea mea privind crearea unui Bloc Proeuropean.
De ce partidele care se autodeclară proeuropene nu consideră necesitatea coagulării formațiunilor politice drept o prioritate în față forțelor proruse antinaționale, sprijinite de Moscova, care se pot revanșa și care vor să devieze Vectorul European?
I.T.Cred că aceste partide sunt numai cu declarații proeuropene, dar, de fapt, sunt aceleași forțe proruse și antinationale dintotdeauna, iar declarațiile lor pentru UE sunt pentru a atrage ajutoare și investiții, pentru ca, ulterior, să fie sustrase – la acest capitol au deja experiență bogată. Sunt convins că partidele aflate la guvernare – poate cu excepția Patidului Liberal – sunt finanțate de Rusia, astfel avind și un dublu interes, în două direcții.
Lumea se teme la fel sau deja mai puțin de ideea unirii?
I.T.Nu se teme lumea de ideea unirii când în convorbire cu ei sunt discutate avantajele reunificării celor
doua țări românești. Problema principală este că populația nu cunoaște adevărul istoric și, cu părere de rău, nimic nu se face în această direcție de actuala guvernare. Nu se fac întâlniri în localitățile țării cu savanți istorici ce ar aduce la cunoștintă măcar faptul de ce etnie suntem și ce limbă vorbim, iar tineretul, având o slabă pregătire în gimnazii și licee, cunosc prost istoria trecutului nostru, insa ce i-a pus bunicul prorus, negativ de România ține minte. Modul de a trăi și sărăcia de astăzi va fi factorul principal pentru ca ideea unirii să fie actuală.
Ce șanse are PNL din Leova în viitorul scrutin parlamentar?
I.T.E greu de apreciat șansele PNL-OT Leova în scrutinul parlamentar, dar sunt convins că nu vor fi mai slabe ca în alegerile precedente. Mai mult ca atât – în timpul de față sunt constituite organizații locale în jumătate din raion, cu adevărați ,,patrioți ai neamului românesc’’.
Petru mine personal, sarcina principală este de a aduce mesajul unionist în conștiința fiecărui locuitor al raionului, pentru a schimba mentalitatea cu frica de România, cultivată cu iscusință de inperiul rus de peste 200 de ani. Sunt convins că adevărul va ajunge la conștiinta fiecăruia, odată cu venirea la guvernare a unei noi forțe proromânești, care va pune la bază că suntem români și că vorbim limba română – anume acest pilon, cu deținerea unui teritoriu, – sunt componentele formării unui stat. La noi insă, pilonul de fondare a statului sunt Pactul Molotov-Ribbentrop, prin cotropirea Basarabiei și formarea RSSM, ulterior – în anul 1991 – devenind Republica Moldova, pe aceeași, „ temelie’’ putredă.
Țara noastră este România, fondată în anul 1859 de Alexandru Ioan Cuza, cu componenta a trei Țări Românești și o temelie puternică, recunoscută de toata lumea, iar faptul că o parte din Moldova, Basarabia, dezlipita forțat de Rusia în 1812, nu a participat la fondarea țării, nu schimbă esența problemei, fapt pentru care cealaltă parte a Moldovei a semnat actul fondarii, fiind, de fapt, succesorul de drept al Moldovei, tinând cont de faptul ca Basarabia era sub regim de ocupație. Este un adevăr istoric și va ajunge cu suportul nostru la fiecare cetățean din raionul nostru.
Să ne dorim succes pentru PNL în scrutinul parlamentar din noiembrie 2014.
Va mulțumesc pentru întrebările puse.
Pentru conformitate : www.pnl.md