Pe parcursul a doua saptamini am fost in mai multe localitati din provincie. Am stat de vorba cu actualii si iitorii adepti ai PNL, in cadrul unor intilniri. Incercam sa facem cunoscute problemele mai generale si mai speciale ale oamenilor.
SOROCA. Drumurile sint extrem de proaste. Se pare ca Primarul, care a fost national-liberal, dar a trecut la PLDM, va avea la dispozitie niste milioane de lei pentru a repara drumurile din Soroca si din jurul centrului raional, plus ca din Programul Provocarile Mileniului se preconizeaza repararea deja proverbialului drum spre Soroca de la
Traseul National, asa cum e si drumul spre Rezina/Soldanesti. Te feresti de groapa si dai peste un om, mai ales cind vin “inalti candidati” pentru Parlament si trebuie sa tragi pe dreapta…
In schimb, in oras, ni se spune ca nu exista nici o masina de salvare, ceea ce pare mai greu de crezut. In general, exista multe lucruri semnalate de oameni, care se declara dezamagiti de ceea ce noi consideram perioada postcomunista, democratica. Preturile au crescut, impozitele, taxele locale – de asemenea.
Persoane care cunosc situatia ne spun ca agentii fiscali au misiunea sa inventarieze nomenclatorul agentilor economici, intre 24 februarie si 20 aprilie: “Ajungem si “scoatem casa” si constatam, cu tristete, ca la sate nu merge comertul, rafturile sint pline de marfuri, iar in casa sint 30 de lei, 100 de lei – oamenii traiesc numai din banii de peste hotare”. E mare somajul. Dar facturile vin si trebuie platite, ele nu asteapta. Unele preturi au scazut, asta deoarece a scazut si consumul.
Persoane care au parcari sint nevoite sa plateasca mult mai mult pentru un metru patrat de teren, asta pe linga impozitul funciar. O suprafata de 3000 metri patrati necesita o plata anuala de 12 mii lei, taxa locala crescind de la 1-2 lei la 4 lei.
Oamenii de afaceri de la Soroca nu inteleg de ce unii depun eforturi sa supravietuiasca, iar comunistii au iertat datoriile unor agenti economici, ca si unele credite contractate. Le-am explicat, noi, PNL, in Parlamentul de legislatura a XVI-a, am fost categoric impotriva acestei metode de scurgere a banilor din bugetul public in buzunarele conducerii comuniste. Oamenii inteleg foarte bine si legatura dintre spalarea de bani in reparatia Parlamentului.
Da, spune lumea, comunistii au distrus mafiile, insa tocmai ei le-au luat locul. Comportamentul feudalilor comunisti in raioanele de care au raspuns sau de unde provin sub regimul comunist au lasat rani si urme neplacute democratilor, cum au fost la Soroca Ostapciuc, Bondarenco…
Sigur, exista nedumeriri legate de raminerea unor persoane in functie si in regimul postcomunist, fie ca e vorba de comisari, prieteni cu deputati din AIE, fie existind alte conexiuni…
Lipsa de bani la bugetele locale, combinata cu teama de reforme impopulare si necesitatea de amortizare sociala genereaza, insa, dificultati agentilor economici, in loc acestia sa beneficieze de relaxari pentru businessul mic si mijlociu, ceea ce ar duce la extinderea sectorului privat. Pretul pentru transportul cu microbuzul e mai mic decit nivelul rentabil, dar costul fisei lunare pentru ruta s-a dublat de la 450 lei lunar la 900 lei. Drumurile, insa nu se repara, soferii si agentii economici cheltuie si pentru reparatia masinilor.
Este la fel de adevarat ca functionarii de la serviciile orasenesti inca nu au adoptat un comportament civilizat si se poarta ca pe timpurile sovietice, dupa principiul – “nu-ti place – pleaca”. Adica, nu poti lucra in orasul propriu, natal, trebuie sa pleci, sa vina aici altii, sa lucreze, care “ung” mai bine.
Nu are sansa o tara fara business mic si mediu. Insa astazi din afacere agentului economic nu-ti ramine nimic pentru dezvoltare – asta spun oamenii care se chinuie sa se descurce pe cont propriu. Desigur, oamenii nu inteleg de ce rusii au majorat gazele cu 5 la suta, dar pentru consumatori pretul s-a majorat cu 15 la suta, de ce la ucraineni e intr-un fel si la noi, in acest plan, e mai rau…
Am discutat cu primarul Sorocii, ales pe lista PNL, dar trecut la PLDM, despre unele probleme si speram ca ceva se va rezolva, noi ii vom informa pe oamenii care asteapta macar niste raspunsuri.
CAUSENI. La Causeni lumea e si mai dezamagita. Vom expune problemele dupa cum le-am inregistrat din plingerile oamenilor.
Polita medicala nu serveste la nimic. Toti detinatorii de polite sint in continuare umiliti de medici, nimeni nu se uita la ea, toate interventiile costa. Este o mare coruptie in medicina.
Nu exista locuri de munca, au fost distruse directiile de reparatie a drumurilor, bazele auto, oamenii nu stiu unde sa isi cistige existenta. In unele functii de conducere la foste intreprinderi de stat au fost plasate persoane avind cumatri in ministerele comuniste si totul s-a gestionat pentru buzunarele pline ale celor cu influenta. Oamenii, care au muncit la intreprinderi cite 20 de ani, au ramas someri, vazind cum se distruge totul sub ochii lor.
Proiectul de centura rutiera Stefan Voda – Causeni, initiat inca in perioada sovietica, sta nemiscat, banii au fost mincati deja de citeva ori.
Pensionarii se pling de faptul ca dupa ce platesc gazele, nu le mai ramine nimic din cei 500 lei. Cei angajati la firme private stau cu speranta de azi pe miine, sa nu fie dati afara de la serviciu, desi salariile sint foarte mici. Daca esti somer, angajatorii te intreaba citi ani ai – dupa 50 nu mai gasesti de lucru, batrinii nu mai au unde se angaja si incheia cariera de munca pentru a primi o pensie.
Mare coruptie domina la Primaria Causeni. Primarul, parca independent, parca si comunist. Nu se stie de ce au fost chemati toti pensionarii la Primarie, li s-au xeroxat pasapoartele – pentru referendum sau pentru falsificarea viitoarelor alegeri? Desigur, afaceri cu terenuri, vindute de citeva ori, coruptia e la ea acasa. A fost vindut un hotel, doua blocuri nefinalizate, “judecatori de serviciu” au grija sa nu piarda Primaria dosare, totul ce se poate se privatizeaza si se vinde. Nici presedintele, nici consilierii nu au vointa si nici caracter, poate doar pentru a-si folosi functia de consilier pentru a fi mai aproape de treuca publica. Sigur, nimeni nu poate demonstra ca o suprafata de 700 ha sau o fabrica de vite, un hotel privatizat sau retea de taximetre sint ale altcuiva decit ale celui mai corupt demnitar din Causeni. Chiar daca stie o lume intreaga, consilierii nu au curajul sa se plinga la Procuratura – se tem ca nu va mai pica nimic din cirdasia tacita. Poftele cresc, ele deja tintesc intrarea in posesia Pietei de la Causeni…
Mare birocratie si cumatrism in Primarie. Daca sint sesizate organele competente legat de presupuse abuzuri, terenuri afectate ilegal pentru magazine, cu “interes privat” la mijloc, vine un CCCEC, “verifica” si … totul bine. Unsul e ca la el acasa, probabil.
Cu atita “interes” pe la Primarie, desigur, nu mai ajung bani pentru copiii saraci si flaminzi. Pina la 1 ianuarie pe copii ii hraneau la amiaza in scoli, asta ii mai salva pe unii din familiile foarte nevoiase, acum – spune lumea – unii elevi nu au efectiv ce minca, lipsiti de prinzul de la scoala. Vom face sesizari sa intrebam oficial ce se intimpla. La Liceul “Eminescu” erau hraniti copii fara mama si fara tata din clasele superioare, acum nu mai sint nici ei alimentati. Elevul clasei a 8-a de la acest liceu, Sergiu Taranu, fara mama, nu are cu ce se deplasa de la Causenii Vechi la Causenii Noi, este participant la olimpiade de matematica. El are nevoie de ajutor.
Oamenii intreba de ce din cele 82 milioane lei afectate, se vor plati compensatii persoanelor mai nevoiase doar de la 65 de ani in sus – de ce nu si pentru cei de pina la 65 de ani? In general, cu ce drept unui pensionar cu o pensie mica, asa cum sint aproape toate, i se spune ca nu e nevoias cind merge sa solicite defoc? Si care sint astazi categoriile considerate “nevoiase”? Mamelor cu multi copii li se explica sau nu drepturile?
O problema ramine cu Vatra Causeni – 1700 hectare, din asolamentul zis “suvorovski”, cel mai bun pamint din sesul Botnei, acum e al Ursoaiei, care i-a pus “sub călcîi” pe gospodari, adica i-au lipsit comunistii sovietici pe oameni de temelie, anihilindu-i. Oamenii intreaba si de ce nu se face reforma agrara.
Persoane influente care au pus mina pe Elevatorul din Causeni sint si azi cu piinea si cutitul.
In Causenii din “Moldova Tvetusciaia” se afla la putere cei veniti in perioada sovietica, iar genofondul nostru romanesc e plecat peste hotare.
DUBASARII VECHI. Satul e la 100 metri de Nistru, vecin cu localitatile Corjeva, Dorotcaia, Cosnita, Grigoriopol.
Dupa ce am fost la Pirita-Dubasari, unde combatantii de la Nistru o duc greu de tot, in finalul saptaminii am fost la Dubasarii Vechi. Salariile profesorilor au fost egalate – ale tinerilor cu ale celor mai cu experienta. Inca nimeni nu a inteles ce salariu are, pentru ca au primit una, alta, au oprit pe lunile din urma. Dar la vacanta sporurile nu se iau in calcul. Primaria nu da bonulete la salariile invatatorilor. Scoala din sat e nefinalizata inca din perioada sovietica. Toti absolventii din Dubasarii Vechi merg si intra la facultati, capata studii superioare si se intorc acasa sa creasca rosii, pe care nu le pot vinde. Este complicat sa deschizi o alta afacere.
Problema cea mare a satenilor din Dubasarii Vechi este, intr-adevar, nevinzarea rosiilor, oamenii cultiva rasad – fac rosii, dar nu au cui le vinde, au nevoie de intermediari, care sa nu jupoaie citeva piei de pe oameni.
In Dubasarii Vechi este Liceul “Nicolae Donici”, acolo e si Conacul astronomului basarabean Nicolae Donici, distrus, cladirea se risipeste, fiind furat si bustul. Donici a plecat in 1940 in Romania. Observatorul era foarte performant, Donici pregatea chiar o conferinta internationala la Dubasarii Vechi. La Conac, daca ar fi restabilit, s-ar putea face agroturism.
Nu exista servicii. Exista 23 baruri in Dubasarii Vechi si nici o baie, cizmarie, brutarie. Pentru toate barurile se aduce pine de la Chisinau. Nu exista nici Reparatie TV, Vinzari Antene sau servicii de notariat. O tinara venita de la reciclarea de la Bursa muncii de bucatar-cofetar, si-ar putea aplica si cunostintele dobindite, dar nu are nici un capital/credit de inceput, pentru care sa depuna gaj.
ACESTEA SINT UNELE PROBLEME ALE LOCALITATILOR, RAIOANELOR NOASTRE, DE CARE PNL SE VA OCUPA SA LE REZOLVE, IN MASURA POSIBILITATILOR.
Vitalia Pavlicenco
Comentarii