La Europa Libera: „Vine PNL!”

Partidul National Liberal figureaza primul in buletinul de vot, cu simbolul Sageata. Sloganul este „PNL face majoritatea. Si reda Demnitatea”. Invitata editiei electorale a postului de radio Europa Libera este Vitalia Pavlicenco, presedinta formatiunii.

Europa Libera: Dna Pavlicenco, parerile oamenilor sunt impartite atunci cand este vorba despre participarea la vot. Ce face si, mai ales, cum face PNL sa convinga alegatorul sa se prezinte la urna de vot in data de 28 noiembrie?

Vitalia Pavlicenco: „In primul rand, vreau sa va spun ca sloganul „PNL face majoritatea. Si reda demnitatea” a fost un slogan de testare. Sloganele noastre acum sunt: „PNL propune Unirea cu Romania”, „PNL reda Demnitatea”. Noi consideram ca in Parlamentul viitor este nevoie de un Partid National Liberal care a demonstrat in acest an, ca si in anii precedenti, ca poate sa apere valorile nationale, aspiratiile romanesti, ca propune cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE – unirea cu Romania. Ati vazut ca oamenii sunt extrem de dezamagiti, a demonstrat-o si referendumul, si este foarte mare pericolul absenteismului la vot. Tocmai pentru ca au trecut 20 de ani si oamenii nu mai stiu in cine sa creada ca ii vor scoate din mizerie, din criza, ca le vor reda demnitatea si speranta, locuri de munca. Tocmai de aceea PNL are curajul sa vina in fata alegatorilor cu cel mai firesc mesaj, care a fost reprimat atat de autoritatile sovietice, cat si de autoritatile comuniste, dupa proclamarea Independentei”.

Europa Libera: Dna Pavlicenco, sunteti printre putinii politicieni sau chiar unicul politician care vorbeste deschis despre Unirea cu Romania. Gasiti potrivit momentul pentru o astfel de abordare de subiect?

Vitalia Pavlicenco: „Noi am promovat acesta pozitie in referendumul cu privire la alegerea Presedintelui si vreau sa va spun ca sunt oameni care se simt absolut mandri si onorati de faptul ca PNL are curajul sa spuna acest deziderat si obiectiv absolut sincer si necesar. Pentru ca noi sa ne salvam de sfera de influenta rusa si sa fim, impreuna cu Romania, un stat puternic in Europa, si sa oferim o perspectiva europeana tuturor cetatenilor, inclusiv de pe malul stang al Nistrului. Daca va amintiti, actualul Presedinte roman, Traian Basescu, a spus, acum un an, ca doreste ca Romania sa ofere cetatenie tuturor locuitorilor Republicii Moldova. Noi sprijinim aceasta idee si credem ca, in viitoarea guvernare, PNL din Romania va trebui sa raspunda acestor asteptari ale cetatenilor nostri, indiferent pe care mal al Nistrului locuiesc”.


Europa Libera: Dna Pavlicenco, pentru liderii transnistreni si pentru populatia de acolo este o sperietoare aceasta Unire cu Romania. Atunci ei vor insista si mai mult sa nu fie solutionata problema transnistreana sau vor cere alipirea lor la Federatia Rusa.

Vitalia Pavlicenco: „Vreau sa va spun ca acest stereotip: sa ne temem de comunisti si sa nu spunem ce credem, sa ne temem de Smirnov si de cercurile imperiale rusesti, ne-au condus la faptul ca suntem cei mai saraci in Europa. Noi dorim prin acest mesaj sa scoatem romanofobia din sufletele oamenilor. Consideram ca Smirnov si clanul sau mafiot au interesul sa mentina cetatenii din stanga Nistrului intr-un bantustan din care ei sa nu iasa decat atunci cand doreste Smirnov. Nu uitati, din populatia din 700 de mii din stanga Nistrului au ramas doar 400 de mii. Noi vrem sa le oferim posibilitatea de integrare romaneasca prin cetatenia romaneasca, europeana, acordata tuturor locuitorilor Republicii Moldova. In felul acesta, tinerii vor aveaa un orizont european si vor intelege ca a fi cetatean roman inseamna a fi cetatean european. Noi le propunem o dubla, de fapt tripla integrare: in spatiul moldovenesc, romanesc si european”.

Europa Libera: Unele voci acrediteaza ideea ca partidele extraparlamentare au putine sanse sa ajunga in Legislativ. Un blogger se intreaba cine intretine aceste partide si care este sensul participarii in campania electorala a mai multor partide mici, care de fiecare data nu trec pragul electoral? Ce raspuns ati avea pentru acest blogger?

Vitalia Pavlicenco: „PNL nu a participat inca de sine statator, ca entitate politica, niciodata in alegerile parlamentare. Noi am fost inregistrati pe 2 februarie 2007, am participat la alegerile locale, iar in alegerile parlamentare trecute, stiti bine, am sprijinit Miscarea Actiunea Europeana, apoi – actualele partide de guvernamant. Este pentru prima data cand vom participa in alegeri parlamentare, pentru ca a trecut un an si partidele de guvernamant au manifestat oportunism, conjuncturism, nu au spus clar ca trebuie sa iesim din CSI, ca trebuie sa intram in NATO, ca trebuie sa ne integram cu pasi mai rapizi in Europa”.

Europa Libera: Dna Pavlicenco, va multumim. La intrebarile Europei Libere a raspuns Vitalia Pavlicenco, presedinta PNL, formatiune ce figureaza prima in buletinul de vot.

Autor: Radio Europa Libera
Sursa: europalibera.org

Comentarii

Lasă un răspuns