Joi, 10 decembrie 2015, doi coordonatori ai Consiliului Unirii, Anatolie Caraman, președintele AVR-92 ”Tiras-Tighina”, Vitalia Pavlicenco, președintele PNL, fost deputat în două legislaturi, – au participat – răspunzând invitației – la o conferință științifico-practică de ”Ziua Internațională a Drepturilor Omului” la Liceul Teoretic ”Ion Pelivan” din Răzeni, Ialoveni.
A fost o prezență impunătoare, cu persoane cunoscute de la Chișinău, specialiști în drepturile omului, foști deputați, un ombudsman, un reprezentant al Mitropoliei Basarabiei, un reprezentant al Dimensiunii ONU din R.Moldova ce monitorizează protecția drepturilor omului aici.
În cadrul discuției cu elevii din clasele superioare și cu profesorii, s-a discutat despre drepturile și libertățile fundamentale ale omului, despre libertatea de exprimare, care este baza drepturilor omului, în deciziile pe care le ia o colectivitate.
Vitalia Pavlicenco a vorbit despre rolul partidelor politice în apărarea drepturilor omului, al cetățenilor cărora li se încalcă drepturile, dar și despre marea dezamăgire pe care partidele cu reprezentanți mincinoase au provocat-o societății de-a lungul a 25 de ani.
Reprezentanții Consiliului Unirii au explicat ce înseamnă dreptul la libera exprimare, care este consfințită în toate documentele fundamentale ale celui de-al doilea stat românesc, în baza cărora PNL a devenit un partid cu un Statut și Program unionist, iar Platforma CU activează legal în al doilea stat românesc.
În baza Declarației de Independență, a art.142 din Constituția RM și a Convenției Europene a Drepturilor Omului, care au stat la baza unor decizii în favoarea unionismului, acum cetățenii R.Moldova au dreptul să ia oricând o decizie de a reuni statul lor la România, fapt care ar însemna o dreptate istorică și alte perspective pentru tânăra generație, care nu trebuie să cunoască viața și ororile prin care au trecut părinții și bunicii lor.
Pentru o decizie care i-ar face pe toți basarabenii imediat cetățeni europeni este nevoie de curaj, de voință, de a nu exista sentimentul fricii de a discuta liber și nestingherit despre un alt viitor al populației din stânga Prutului.
Anatolie Caraman a vorbit despre cazuri concrete gestionate de AVR-92 ”Tiras-Tighina” de salvare a copiilor răpiți, de asistare în alte cazuri și s-a oferit să le țină, cu prima ocazie, elevilor, o lecție de istorie adevărată a neamului românesc, mai ales în privința acestui pământ românesc din stânga Prutului.
Păcat că unii reprezentanți ai unor organizații internaționale, care au menirea să apere libertatea de exprimare încă mai consideră opțiunea unionistă ca o manifestare extremistă…
Discuțiile la Liceu au demonstrat clar că oamenii deja nu se mai tem să vorbească și să pledeze deschis și puternic pentru Unire, este de datoria noastră să sprijinim acest drept de a-și decide soarta al românilor.
Serviciul de presă al Consiliului Unirii