Lansarea Platformei electorale ”UNIREA, nu AGONIA”, lansarea candidatului PNL în Diaspora Vest și a listei naționale de candidați

Comunicat de presă al Partidului Național Liberal

Skype_Picture2

Astăzi, 27 ianuarie 2019, la sediul PNL a avut loc lansarea Platformei electorale ”UNIREA, nu AGONIA”, lansarea candidatului PNL în Circumscripția 50 Diaspora Vest (UE), Gheorghe FURDUI, și lista națională a candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Au fost înmânate legitimațiile de candidat, emise de CEC în temeiul Hotărârii de înregistrare a partidului pentru participare la scrutin.

În cadrul lansării, au vorbit: Vitalia PAVLICENCO, președintele PNL, care a prezentat Platforma electorală, Alexandra CAN, vicepreședinte al PNL, Anatolie CARAMAN, președintele Asociației Veteranilor de Război-1992 ”Tiras-Tighina”, care și-a exprimat regretul pentru necoagularea forțelor unioniste într-o Platformă unită, Gheorghe VIȚĂ, președintele Uniunii Românilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, Gheorghe FURDUI, candidatul PNL în Diaspora, MOCREAC Alexei, candidat din zona nistreană, Gheorghe MAXIAN, președintele Asociației Oamenilor de Cultură și Artă din Orhei.

Vorbitorii au menționat imperativul Unirii, nu doar ca un act de dreptate istorică pentru populația din stânga Prutului, care s-a aflat și se mai află sub ocupație rusă prin prezența trupelor rusești în stânga Nistrului. UNIREA este și o salvare de AGONIA ce urmărește ca un blestem populația din acest teritoriu, victimă, de 27 de ani, a guvernărilor cleptocratice ce alternează de 27 de ani în al doilea stat românesc, pentru că nu s-a adoptat o Lege a Lustrației, care să împiedice venirea foștilor agenți ai securității ruse în Parlament și în Guvern, promovați și în prezent la Putere în R.Moldova prin servilii de la Chișinău ai Sistemului nefast de la Kremlin.

Platforma electorală, intitulată ”UNIREA, nu AGONIA”, – precum a spus președintele PNL, este axată pe același concept, promovat în alegerile parlamentare din anii 2010 și 2014, – conceptul integrării românești concomitent cu reformele conforme angajamentului statului privind integrarea europeană.

Platforma include poziții proUnire exprimate de parlamente, strategi și politiceni străini și români: Rezoluţia nr.148 din anul 1991 a Senatului SUA (”Guvernul SUA trebuie să susţină eforturile Chișinăului de a negocia Reunificarea cu România”), Declarația Parlamentului de la București, afirmația Stratfor (SUA), condus de George Friedman, a cancelarului german Angela Merkel, declaratia președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, declarația Președintelui al României Klaus Iohannis și a senatorului Traian Băsescu – toți recunoscând dreptul inalienabil al românilor de a-și decide soarta, fără niciun amestec din afară, așa cum se menționează și în Declarația de independență a R.Moldova, precum și despre inevitabilitatea Reunificării celor două state românești în actualul context european.

Partea a doua a Platformei electorale este axată pe 20 de angajamente concrete ale PNL, a căror realizare ar însemna accelerarea reformării societății și pregătirii instituțiilor pentru standardele europene, prin integrarea românească înfăptuită datoriră unor decizii importante de stat și ale clasei politice de pe ambele maluri ale Prutului, acestea fiind:

– semnarea de către partidele din cele două state românești a două documente cu angajamente proNATO, pro UE și proUNIRE
– ieșirea din CSI, aderarea la NATO, adoptarea Legii Lustrației
– preluarea integrală – prin adaptare – a legislației euroconforme din România
– un Guvern al Unirii la Chișinău
– ședințe comune ale Parlamentelor și Guvernelor celor două state românești, începând cu anul Președinției rotative române a UE
– delegarea unor atribuții de politică externă MAE al României/misiuni diplomatice cu personal mixt/România parte în negocierile transnistrene
– un Minister al integrării românești și europene
– posturi comune ale serviciilor la frontiera peste Prut
– programe comune NATO pentru Forțe Militare moldo-române/statut de aliat non-membru al NATO pentru Armata R.Moldova/eficientizarea MAI după model românesc
– conectarea energetică și prin gazoduct de sistemul românesc
– legarea cursului valutar naţional şi a lucrurilor macroeconomice de cele ale României, adică adoptarea monedei naţionale „leu“ de către R.Moldova
– aderarea la Strategia națională în domeniu și la Strategia de dezvoltare durabilă ale României, pentru salvarea agriculturii, ca prioritate națională
– preluarea conceptelor eficiente ale sistemului românesc fiscal și financiar
– acord interinstituțional și asociativ complex/multilateral între Patronate, Uniuni de producători și Camerele de Comerţ din cele două state românești
– cooperare strânsă între DNA și CNA
– o Diasporă unită și readucerea cetățenilor doritori acasă
– difuzarea dincoace de Prut a posturilor TV cu rating peste Prut
– extinderea în R.Moldova a rețelei de filiale ale Universităților din România
– deschiderea pieței de muncă din România pentru basarabeni
– acord oficial CEC-BEC, având un milion de basarabeni și cu cetățenie română.

PNL i-a îndemnat pe alegători să voteze Săgeata Unirii, să voteze Partidul Național Liberal!

Platforma electorală a PNL și platforma electorală a candidaților din circumscipții vor fi publicate integral pe site-ul www.pnl.md

Serviciul de presă al PNL

Postăm mai jos conținutul integral al Platformei electorale unioniste a PNL-2019

VOTAȚI UNIREA, nu AGONIA!

VOTAȚI SĂGEATA UNIRII!

VOTAȚI PNL!

Platforma electorală a PNL – 2019 ”UNIREA, nu AGONIA!”

“Partidul promovează imperativul reîntregirii neamului românesc, prin lichidarea consecinţelor juridice ale Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, ca să se restabilească adevărul istoric pentru partea poporului român ce locuieşte în frontierele legale ale Republicii Moldova, recunoscute de ONU, după proclamarea Independenţei faţă de URSS. PNL pledează pentru unificarea – pe cale paşnică, democratică – a celor două state româneşti, adică pentru Unirea Republicii Moldova cu România, drept cea mai scurtă cale de desprindere de sfera de influenţă rusească şi de accedere rapidă în NATO şi UE. Partidul militează pentru acest obiectiv prin mijloace legale, nonviolente, conforme cu principiile fundamentale ale democraţiei.” (Din Statutul unionist al PNL, adoptat la Congresul al III-lea PNL, 3 decembrie 2011)

PNL participă, cu listă națională de partid, ca entitate cu identitate distinctă, la al treilea scrutin parlamentar, după cele din anii 2010 și 2014, când a promovat sloganele ”PNL propune Unirea cu România!”, ”Reunirea cu România – cea mai scurtă cale de integrare a Republicii Moldova în NATO și UE!”, ”Prin România, în Europa”.

Sloganul PNL în anul 2019 este ”UNIREA sau AGONIA”, slogan prin care le spunem – într-un mod dur – românilor și alogenilor loiali valorilor noastre românești și europene că situația politică, economică și socială din al doilea stat românesc denotă că Republica Moldova este în pragul AGONIEI totale, dacă nu ne unim eforturile, pentru a vota forțele unioniste care vor accelera reunificarea celor două state românești.

Pe lista PNL candidează membri ai PNL, precum și reprezentanți ai Consiliului Unirii, care a propus mai multe concepte de Strategie privind Reîntregirea (www.consiliul-unirii.ro). Parlamentul poate asigura ireversibilitatea opțiunii euroatlantice dacă unioniștii vor fi prezenți în componența sa și vor promova integrarea românească în paralel cu integrarea euroatlantică.

PNL, Consiliul Unirii pledează, în continuare pentru o intensă cooperare intraromânească, drept garanție a accelerării eurointegrării. Se cere o CLARĂ POLARIZARE GEOPOLITICĂ a partidelor, ca populația să se edifice cine e cu VESTUL și cine optează pentru o integrare dăunătoare cu ESTUL. De aceea, PNL propune, și în anul 2019, – după modelul Declarației de la Snagov din 1995, România, – semnarea a doua declarații: 1. Un Angajament al partidelor de dincoace de Prut privind integrarea în NATO și UE. 2. Un Angajament comun al partidelor din cele două state românești pentru Reîntregirea României, prin Reunirea celor două state românești.

R.Moldova a semnat Acorduri asociative cu UE, dar nu avansează. Grupările oligarhice cleptocratice optează pentru integrarea europeană NUMAI ÎN VORBE. Instituțiile de stat sunt paralizate, avem o corupție generalizată, o justiție controlată, o economie subdezvoltată, o societate nedecomunizată, o clasă politică nelustrată, ideologii străine nefaste românilor. Monumentele comuniste încă nu au fost mutate la Muzeul trecutului totalitar, ce a supus genocidului națiunea română.

Este imperativ necesară o LEGE A LUSTRAȚIEI, ca în alte state ex-comuniste. Decenii la rând, se află la putere persoane șantajabile, clanuri mafiote ce trădează aspirația de refacere a unității naționale românești, prin lichidarea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop.

O confirmare a neîncrederii partenerilor vestici în capacitatea guvernanților de a edifica aici un stat durabil sunt și declarațiile analiștilor și strategilor occidentali, ale înalților demnitari români și europeni privind dreptul basarabenilor de a se reuni cu România – aspirație a politicienilor care au adoptat, în anul 1991, Declarația de Independență și în care se spune: ”REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT ŞI DEMOCRATIC, LIBER SĂ-ŞI HOTĂRASCĂ PREZENTUL ŞI VIITORUL, FĂRĂ NICIUN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ŞI NĂZUINŢELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAŢIUL ISTORIC ŞI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAŢIONALE.”

PNL a propus societății – în 2010, în 2014, propune și în 2019 – adevărul incontestabil că cea mai scurtă cale de integrare în NATO și UE este Reîntregirea românească și că suntem în fața unei dileme existențiale – ”UNIREA sau AGONIA!”

SUA recunosc dreptul Reunificării R.Moldova cu România! Pe 28 Iunie 1991, Senatul SUA a emis Rezoluţia nr.148 intitulată ”Guvernul SUA trebuie să susţină eforturile Chișinăului de a negocia Reunificarea cu România”.

George FRIEDMAN, Stratfor, SUA: „Rusia în timp va slăbi. Europa este o iluzie. Când iluzia va cădea, veţi realiza că sunteţi români”. După care, neapărat, va urma UNIREA!

Cancelarul german Angela MERKEL: ”Reunificarea Germaniei pe cale paşnică poate fi un model pentru rezolvarea actualelor probleme din Europa. Noi, cei din Germania, nu le putem refuza altora ceea ce am primit noi prin reunificare – libertatea de a ne decide singuri viitorul”.

Din Declarația PARLAMENTULUI ROMÂNIEI, dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă: ”Considerăm ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române şi subliniem că acest act depinde de voinţa acestora şi declarăm că România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinţei suverane a acestora”.

Conform sondajelor, 50% dintre cetățeni consideră Unirea prioritate națională pentru politicieni. ”

Klaus IOHANNIS, președintele României: „ Drumul european al R.Moldova este încă lung, fără garanții formale de aderare la UE. A pune „reunificarea” împotriva „integrării” e greșit și inutil. Reunificarea” este alternativa pe care doar Bucureștiul o poate oferi și doar Chișinăul o poate accepta și beneficia de ea. Dacă cetățenii R.Moldova nu doresc reunificarea, nimeni nu îi poate forța, iar dacă o doresc, nimeni nu îi poate opri să o facă”.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României, 24 ianuarie 2019: “Această întâlnire ne va permite un schimb de idei şi opinii cu ai noștri colegi din Republica Moldova, pentru a vedea ce putem face, în continuare, împreună, pentru a consolida relaţia noastră şi pentru a pregăti terenul ca să refacem Unirea de acum 160 de ani. Suntem acelaşi popor, avem aceeaşi limbă, aceeaşi istorie, aceleaşi obiceiuri. Sigur, s-a discutat că odată ce Moldova va intra în Uniunea Europeană, graniţa se va topi între cele două ţări. Eu mi-aş dori mai mult de atât, nu numai o Unire care să fie implicită datorită faptului că graniţa nu funcţionează, ci să avem o unire deplină, o unire politică, administrativă, care să ne permită să fim aşa cum am fost odinioară, în aceleaşi graniţe istorice în care poporul român s-a dezvoltat şi unit.”

Traian BĂSESCU, senator român: ”Pentru cetăţenii de dincoace de Prut soluţia corectă pentru o perspectivă de prosperitate şi o garanţie de securitate este Reunificarea Țării – Unirea cu România. Politicienii care promit integrarea în UE vând gogoși politici și iluzii. RM nu va deveni parte a UE în următorii 20 de ani! Uitaţi! S-a refuzat categoric o perspectivă europeană nu numai Republicii Moldova, dar şi Ucrainei. De ce? Pentru că aceasta e frontiera maximă pe care spre Est se poate întinde UE şi NATO. Dincolo de această frontieră nu se poate trece pe timp de pace”. ”NU VINDEM GOGOȘI POLITICI EUROPENI” – spune fostul Președinte al României, care și-a asumat, pe ultima sută de metri ai mandatului său, Reîntregirea, ca obiectiv de Țară.

România, membră a NATO și UE, dar și românii proeuropeni de dincoace de Prut – aflați în apropiere de Rusia-agresoare, care a atacat Ucraina, – înțeleg provocările geopolitice. Reîntregirea va consolida Statul Unitar Român, va fi în beneficiul cetățenilor, indiferent de etnie, religie, limba maternă, orientarea politică. Cea mai bună legislație din Europa pentru minoritățile etnice este cea română. Noi ne aflăm încă sub ocupație rusă, dar Reunificarea ne va salva de pericolul expansiunii dinspre Est.

De aceea, îndemnăm ca – pentru următoarea legislatură – ca cetățenii să nu încredințeze Puterea mafioților, oligarhilor, hoților ce fură statul și care, apoi, se tem de pușcăriile din România și din Europa. Să promovăm în Parlament o ECHIPĂ DE UNIONIȘTI, ce vor pune capăt corupției, vor reforma justiția, vor invita și specialiști din Diasporă, din UE și SUA, să ajute să aplicăm LEGEA și în al doilea stat românesc și până la Reîntregire!

Realizarea acestor priorități va conduce spre Reunificare, ceea ce va însemna un nivel mai bun de viață, salarii, indemnizații și pensii majorate, adică un sistem social și un sistem medical mai bune – pentru că acestea sunt așteptările fiecărui cetățean. Iar ca aceste priorități să se realizeze noi propunem ca cetățenii noștri să voteze lista națională și candidații din circumscripție ai PNL, care vor promova deciziile politice și pașii socio-economici din Platforma PNL.

20 DE PRIORITĂȚI PENTRU REÎNTREGIRE

  1. Adoptarea a două documente de importanță majoră de către clasa politică de pe ambele maluri ale Prutului: 1) Un Angajament al partidelor de dincoace de Prut privind integrarea în NATO și UE. 2) Un Angajament al partidelor din cele două state românești pentru Reîntregirea României.
  2. Ieșirea din CSI, aderarea la NATO, adoptarea Legii Lustrației – condiții imperative pentru decizii independente proUnire la nivel de stat, fără prezența hoților și a persoanelor șantajabile, promovate în funcții înalte de Sistemul prorusesc de securitate
  3. Preluarea integrală – prin adaptare – a legislației euroconforme din România – pentru evitarea cheltuielilor greu de suportat de către al doilea stat românesc.
  4. Formarea unui Guvern al Unirii la Chișinău, care va pregăti Reîntregirea prin modernizare și prin profesionalizarea administrației de stat – funcția de ministru e politică, însă de la secretar de stat în jos toți să fie selectați prin concurs, aceasta însemnând stabilitate în funcție și independență în decizii.
  5. Desfășurarea de ședințe comune ale Parlamentelor și Guvernelor celor două state românești, începând cu anul deținerii Președinției UE de către România, ca avocat al Reîntregirii românești, pentru declanșarea oficială a procesului de Reunire a Republicii Moldova cu România, cu suport european.
  6. Delegarea, prin acorduri, a unor atribuții de politică externă MAE al României, să fie misiuni diplomatice cu personal mixt. România redevine parte în negocierile transnistrene. Promovarea unui lobby comun în cancelariile occidentale, pentru o rapidă integrare românească.
  7. Crearea unui Minister al integrării românești și europene, care va promova omogenizarea intraromânească, va superviza și coordona reformarea justiției, va implementa reformele structurale și instituționale, va asimila transparent fondurile europene.
  8. Instituirea – până la lichidarea vămilor – de posturi comune ale serviciilor la frontieră în punctele de control-trecere peste Prut – pentru eliminarea pierderii timpului.
  9. Derularea de programe comune NATO pentru Forțe Militare moldo-române, pentru securitate în stânga Prutului. Până la Reunire – statut de aliat non-membru al NATO pentru Armata R.Moldova.
  10. Eficientizarea MAI după model românesc.
  11. Conectarea energetică și prin gazoduct a Republicii Moldova la sistemul românesc. Gestionarea patrimoniului/companiilor de stat după criterii corporatiste de manageri aleși prin concurs, pe criterii profesionale.
  12. Preluarea conceptelor eficiente ale sistemului românesc fiscal și financiar. Legarea cursului valutar naţional şi a lucrurilor macroeconomice de cele ale României, adică adoptarea monedei naţionale „leu“ de către R.Moldova, ceea ce ar reprezenta un pas important în sincronizarea sistemelor economice ale celor două state. Potrivit experților, precum ex-premierul Ion Sturza, ”Unirea ar putea aduce un plus de 20% la PIB-ul României.
  13. Aderarea la Strategia națională în domeniu și la Strategia de dezvoltare durabilă ale României – pentru salvarea agriculturii, ca prioritate națională.
  14. Semnarea unui Acord interinstituțional și asociativ complex/multilateral între Patronate, Uniuni de producători și Camerele de Comerţ din cele două state românești – pentru promovarea produselor autohtone în UE, SUA, în diferite țări.
  15. Instituirea unei cooperări strânse între Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România și un CNA din Republica Moldova depolitizat, cu armonizarea legislațiilor naționale la cea europeană, ca să ajungă la închisoare politicienii corupți.
  16. Reîntregirea românilor de pe ambele maluri de Prut în Diasporă, fără ingerințe politice din partea promotorilor moldovenismului stalinist. Promovarea de noi politici pentru Diaspora și condiții optime și credibile readucerii cetățenilor acasă.
  17. Difuzarea – gratis ori cu sprijinul financiar al Statului Român – de către operatorii de Televiziuni prin cablu, a posturilor TV cu rating peste Prut, pentru a se contracara dominația informațională rusească.
  18. Extinderea, dincoace de Prut, a rețelei filialelor Universităților din România – pentru formarea profesională europeană – și acasă – a tinerilor basarabeni.
  19. Deschiderea – prin negocieri – a pieței de muncă din România pentru angajarea, cu asistență socială, a basarabenilor.

20.Semnarea unui acord între CEC și BEC, armonizarea legislației electorale, având realitatea că, în stânga Prutului, votează – în scrutinele desfășurate în România – un număr tot mai mare de cetățeni români.

VOTAȚI UNIREA, nu AGONIA!

VOTAȚI SĂGEATA UNIRII!

VOTAȚI PNL!

Comentarii