Mesajul PNL de la sfarsitul anului 2013 si inceputul anului 2014

Partidul Național Liberal a împlinit, pe 16 decembrie 2013, șapte ani de la fondare
 
Cu prilejul despărțirii de anul 2013, care pleacă în istorie, și al sosirii unui nou an, 2014, PNL amintește că a împlinit, pe 16 decembrie, șapte ani de la fondare, în anul 2006, în plin regim comunist în Republica Moldova. PNL este o formațiune combativă, care activează energic, de șapte ani, în opoziție parlamentară și, respectiv, extraparlamentară.

În toți acești ani PNL a luptat continuu pentru democrație, reforme în economie și justiție, pentru valorile naționale și pentru idealul reîntregirii neamului românesc.

Prima parte a activității PNL s-a desfășurat în condițiile în care formațiunea a avut reprezentanți în forul legislativ al statului, în Opoziție față de guvernanții comuniști și față de cei care colaborau cu Puterea antinațională, fiind atacat continuu ca formațiune de opoziție intransigentă sau ”neconstructivă”, conform propagndei regimului comunist oligarhic.

A doua parte a activității PNL cuprinde anii de după căderea comuniștilor, care nu au însemnat ani ai schimbării, de democrație și reforme, de revenire la valorile naționale. La conducere în Republica Moldova, se află, în continuare, grupări politice oligarhice promoscovite care, deși drapate cu demagogie proeuropeană și profitând oneros de interesele Vestului de a elimina influența Rusiei din Basarabia, nu identifică integrarea europeană cu avansarea spre omogenizarea intraromânească a spațiului de pe cele două maluri de Prut.  
PNL a avut trei congrese, la fiecare doi ani. Rezultatele congreselor al doilea și al treilea au fost contestate de Puterea comunistă, apoi de cea pretins democratică. Acest fapt a făcut ca partidul să atace deciziile Puterii în instanța de judecată și să câștige de fiece dată, fie că a fost contestată hotărârea Congresului privind realegerea președintelui PNL, fie că a fost contestat Statutul unionist, care prevede, în mod expres, Unirea Republicii Moldova cu România, ca cea mai scurtă cale de integrare în NATO și UE. Programul PNL este unul de modernizare și europenizare a statului și societății, pentru pregătirea reunificării, cu demnitate, a celor două state românești.

 
După congresul al III-lea al PNL, din 3 decembrie 2011, conducerea formațiunii a declanșat, în februarie 2012, discuții publice pentru inițierea unei Platforme unioniste – ”Consiliul Unirii”, pentru comemorarea celor 200 de ani de ocupație ruso-sovietică și revendicarea lichidării consecințelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop. Platforma a avut și menirea de a coagula forțele unioniste pentru acțiuni publice de impact. Asemenea acțiuni, în special marșuri proUnire cu România au avut loc în 2012 și în 2013, cu participarea, de fiece dată, a peste zece mii de oameni, în mai multe orașe din spațiul românesc de pe ambele maluri ale Prutului. Din păcate, manifestările s-au desfășurat în condiții de ostilitate din partea Puterii și a Opoziției parlamentare, anul 2012 însemnând și recunoașterea, drept constituțională, a opțiunii politice unioniste.

Manifestările publice de anvergură au impus ridicarea parțială a tabu-ului de pe subiectul Unirii celor două state românești – drept cea mai scurtă cale de desprindere a Basarabiei de orbita rusească și de integrare în NATO și UE. Au avut loc dezbateri la televiziuni, mai mulți lideri de opinie, cercetători și politicieni de la Putere, inclusiv Președintele României, invocând imperativul refacerii unității naționale prin unirea celor două state românești. Unioniștii au salutat – în anul 2013 – declarațiile proUnire, menite să ”Readucă Basarabia Acasă”, ale unor înalți demnitari români, inclusiv parlamentari. Reunificarea celor două state românești semnifică salvarea teritoriului multpătimit și a populației lui zbuciumate și nedreptățite din stânga Prutului.

PNL a adoptat poziții și atitudini față de evenimentele majore din societate, taxând Puterea atât pentru a fi compromis reformele menite să apropie R.Moldova de UE, cât și pentru că nu a funcționalizat instituțiile statului și nu a asigurat reformele pentru ca o justiție independentă să îi fi tras la răspundere  pe responsabilii de distrugerea statului în ultimii zece ani.

Astfel, în linii mari, anul 2013 a avut două semnificații și pentru PNL, care dorește ca basarabenii să fie din  nou împreună cu toți românii într-un singur stat.
În primul rînd, Republica Moldova, prin greutăți, dar, totuși, a avansat spre aspirația proVest, UE acceptând parafarea acordurilor asociative cu cel de-al doilea stat românesc, printr-un sprijin major și din partea României. Să sperăm că nu se va produce o abatere fatală de pe drumul spre comunitatea europeană. Opțiunea europeană înseamnă și opțiune proromânească, în pofida încercărilor unor persoane șantajabile de la Putere de a demarca opțiunea și demersul european de opțiunea proromânească și de demersul unionist.

În al doilea rînd, național-liberalii, în cadrul Platformei unioniste ”Consiliul Unirii” și împreună cu Platforma civică ”Acțiunea-2012”, au reușit – și în acest an – să promoveze cel mai energic poziția proUnire, să impună respect și demnitate, organizând manifestări publice chiar cu mai puține piedici din partea Puterii decît în anul 2012.

În anul 2013, o realizare incontestabilă pentru recunoașterea și restatuarea adevărului privind limba română ca limbă oficială a fost Hotărârea Curții Constituționale, potrivit căreia textul Declaraţiei de Independenţă prevalează în raport cu textul Constituţiei, astfel încât limba de stat a Republicii Moldova este univoc limba română. Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, încât nicio prevedere a acesteia nu poate depăşi cadrul ei.

PNL a luptat continuu și a prezentat toate dovezile legale pentru scoaterea PCRM în afara legii, prevede, în Programul său, pe lângă opțiunea unionistă și din Statut, obiectivul Unirii cu România, adoptarea Legii Lustrației, pledează pentru omogenizarea spațiului mediatic, cultural, spiritual, social, economic, militaro-strategic și politic de pe cele două maluri ale Prutului, pentru modernizarea și europenizarea societății basarabene, încât unificare românească să nu fie însoțită de prea mari decalaje de dezvoltare.

PNL le urează din tot sufletul românilor și prietenilor alogeni, integrați în societatea moldovenească, – tuturor celor care ne respectă limba, istoria, tradițiile, obiceiurile, cultura, dar și dreptul la un viitor comun într-un stat românesc unificat și puternic, într-o Europă prosperă, în baza Declarației de Independență, în baza Constituției și a CvEDO, – să fie rezistenți, să nu lase ca dezamăgirea enormă din acest an să îi facă să greșească în alegerile din anul viitor, să știe că România, Europa și Statele Unite ale Americii ne sunt prieteni adevărați și să fie încrezători că putem reuși și noi ca poporul german, care s-a reunit și a devenit unul întreg și prosper.

La Mulți Ani, dragi prieteni!

Vitalia PAVLICENCO, președintele Partidului Național Liberal
Comentarii

Lasă un răspuns