Moldovenii gagauzi isi doresc enorm un Consulat romanesc la Comrat

Astazi am avut o mare supriza si o mare placere sa cunoastem niste oameni minunati la Comrat. Am mers, cu inca doi colegi din Biroul Permanent Central al PNL, la Comrat, sa dialogam cu un grup de cetateni de diferite nationalitati din statul nostru, la solicitarea lor, care ne-au sunat toata vara sa venim ca ei vor sa creeeze structuri ale PNL in UTA Gagauzia, Vulcanesti, Ceadir-Lunga. Am discutat cu moldoveni de origine romana, de origine gagauza, de origine bulgara si de origine rusa.

Ceea ce am aflat a depasit orice asteptari. Am vazut ca saminta pe care am pus-o in sol prin mesajul romanesc si unionist acum da niste roade care par incredibile si ne sperie (in plan pozitiv) chiar pe noi – prin promptitudinea si repeziciunea reactiei…

Credeam ca iarasi vor fi oameni care vor sa se intilneasca pentru discutii cu echipa noastra, spunindu-ne ca sintem placuti, credibili, curajosi, dar ca “ar trebui” sa abandonam ideea Unirii cu Romania… Cum ni s-a mai intimplat. Ba bine ca nu! In actuala tevatura “gagauza”, creata de politicienii nebuni dupa PR, cum ar fi Filat, Chirtoaca si Formuzal, iata ca acesti oameni simpli vor sa ne cunoasca pe viu, sa adere la PNL, chiar daca alegerile locale au trecut si PNL este un partid extraparlamentar. I-am ascultat mai mult pe ei, deoarece sint foarte informati, privesc si Moldova-1, dar si Publika TV, inteleg bine lucrurile, cu tot controlul verde sub care acestea se afla…

Pai, iata acesti oameni nu au nimic in comun cu lupta artificiala Comrat-Chisinau, au o alta viziune si pozitie decit sefii aia mari – nesatui de celebritate. (Daca inainte in R.Moldova “lucra” numai Olejka Voronin, ca fura bine, acum “lucreaza” numai Filat, care sta doar peste hotare si doar spinzurat pe ecranele televizoarelor.)

Gagauzii si bulgarii vor si isi iau cetatenia romana, vor sa cunoasca limba romana, vor Unirea cu Romania si tare ne-au rugat sa le transmitem autoritatilor romane ca isi doresc un Consulat romanesc la Comrat. Pentru ca la Cahul e mare inghesuiala, insa sint prea multi gagauzi si bulgari care isi doresc sa devina cetateni ai Romaniei. Apreciaza ca “Basescu le da si lor cetatenie” si ne-au relatat lucruri surprinzatoare.

 
1. Ca transnistrenii isi iau pe un cap cetatenia romana.

2. Ca vin rusolingvi din Rusia, cu radacini in sudul Republicii Moldova, isi fac dosarele si isi iau cetatenia romana, pentru ca nu cred in vreo perspectiva europeana a Rusiei.

3. Ca romanii ii trateaza foarte bine la Consulatul de la Cahul si le primesc dosarele pentru cetatenie, chiar daca nu stiu o boaba sa comunice romaneste cu functionarii de la ghisee. Acestia, insa, le spun, cu blindete, sa invete macar ceva pentru cind vor veni a doua oara…

4. Ca gagauzii vor sa invete romana si isi doresc liceee cu limba romana de predare.

5. Ca cei 182 de alegatori care au votat pentru PNL in UTA Gagauzia au facut-o in mod constient, iar cu unii dintre ei ne-am si intilnit.

6. Ca toti care isi recapata cetatenia (gagauzii in perioada interbelica vorbeau frumos in limba romana) sint absolut constienti de rostul si inevitabilitatea Unirii cu Romania, pe care si-o doresc si ca metoda de supravietuire fireasca.

7. Ca tinerii gagauzi care invata in Turcia revin in UTA Gagauzia si isi iau cetatenia romana sa ramina in Europa.

O colega membra a BPC, dintre cei trei care am fost la Comrat, este invitata sa predea la o Universitate din Iasi, unde continua inmatricularea, oportunitate ce ar putea contribui la o colaborare dintre tineri romani de la Iasi si tineri gagauzi.

Ne-au povestit oamenii si de ce nu mai cred in PLDM, PD si PL, de ce s-au dezamagit inclusiv in Ghimpu. Nu vom spune aici – “ca sa nu se corecteze” – sa afle singuri. Pentru ca, asa cum ne-a spus Ghimpu pe 15 aprilie 2010, “sintem oponenti politici”. Si motivul dezamagirii lor in Ghimpu ne-a socat. Noi credeam ca e altul.

Acesti oameni, cu care am comunicat inca ruseste, arata ca deja stiu ce inseamna toleranta, eficienta, viitorul copiilor lor, pe care ii vor dezvoltati ca personalitati libere.

Consideram ca ar fi foarte binevenita majorarea numarului de burse la studii in Romania pentru tinerii gagauzi. Noi, PNL, am spus, anterior, in contextul declaratiei lui Traian Basescu precum ca ar fi binevenita acordarea de cetatenie romana tuturor rusolingvilor din R.Moldova, ca ar fi bine sa fie deschisa aceasta oportunitate si pentru moldovenii din stinga Nistruluil – de orice nationalitate si avind orce alt pasaport. Aceasta, precum vedem, deja se intimpla si PNL a avut dreptate sperind ca faptul ii va integra pe membrii grupurilor etnice in societatea celui de-al doilea stat romanesc, in societatea primului stat romanesc si in Europa. Adica, incet, linistit, se pregateste unificarea celor doua state romanesti, care nu-i mai sperie pe moldovenii de orice nationalitate, asa cum ii sperie pe guvernanti…

Solicitam, pe aceasta cale, Ambasadei Romaniei sa examineze posibilitatea deschiderii unui Consulat romanesc la Comrat. Este doleanta oamenilor si, daca va fi nevoie, vom da oficialitatilor romane referinte.

Vitalia Pavlicenco
Comentarii

Lasă un răspuns