Necesitam ajutor pentru a trece accelerat de la un regim dictatorial la o societate democratica

Miercuri, un grup de experti americani in problemele legate de dezvoltarea democratiei si cunoscatori ai regiunii Europa de Est, au avut o intilnire, la solicitarea domniilor lor, cu dna Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL. Intrebarile adresate de dnii Sue Nelson, liderul echipei, Steven D.Roper, Lawrence Robertson si Caryn M.Wilde, au avut menirea ca acest grup sa identifice prioritatile de proiecte din partea USAID pentru Republica Moldova.

Dialogul purtat a vizat starea democratiei actuale in R.Moldova, constringerile pentru activitatea partidelor politice, libertatea presei, legislatia electorala, alte aspecte.

Dna Vitalia Pavlicenco a facut o analiza ampla a starii de lucruri din R.Moldova din anii de dupa proclamarea Independentei statului, a vorbit despre abuzurile guvernarii comuniste si pozitia national-liberalilor, a mentionat necesitatea schimbarii, in societate, a sistemului, a abordarilor, nu doar a substituirii unui grup de la conducerea statului cu un altul.

 
Dna Pavlicenco a mentionat lipsa spatiului public de dezbateri in R.Moldova, faptul ca presa inca nu poate trece in Opozitie fata de Putere, sub presiunea temerii revenirii comunistilor, a subliniat lipsa de schimbari in raioane, prezenta mafiei, a coruptiei si a injustitiei, care inca macina societatea, aplicarea, de catre unele partide democratice, a practicilor vechii guvernari, in special recrutarea, prin metode neloiale, a membrilor din partidele neaflate la guvernare.

Vitalia Pavlicenco a sugerat examinarea de catre USAID a posibilitatii de desfasurare a unor programe menite sa ajute societatea moldoveneasca sa parcurga in mod reusit si accelerat drumul de la un regim dictatorial la un sistem cu adevarat democratic.

SP al PNL

Comentarii

Lasă un răspuns