Neutralitatea R.Moldova pentru securitatea Rusiei

Moldova.ORG – Deputatii Parlamentului de la Chisinau discuta in Comisiile permanente proiectul de lege privind Conceptia Securitatii Nationale a R. Moldova, initiat de Partidul Comunistilor la 10 aprilie 2008, imediat dupa summit-ul NATO de la Bucuresti, la care Presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin a cerut comunitatii internationale recunoasterea neutralitatii permanente a R. Moldova. Analistul politic Vladimir Socor mentiona recent ca recunoasterea internationala a neutralitatii R.Moldova este una dintre conditiile impuse lui Voronin de Federatia Rusa, in procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

Proiectul de lege al Conceptiei bate in cuie statutul de neutralitate permanenta al R. Moldova, care constituie principiul de baza si piatra de temelie a conceptului securitatii nationale . De asemenea, stipuleaza ca R.Moldova nu va adera la niciun bloc militar, nu va participa la actiuni militare si nu va admite dislocarea pe teritoriul sau a trupelor militare ale altor state (Constitutia RM art. 11).

In Conceptie se stipuleaza si elemente noi, acestea fiind in spiritul pretentiilor recente ale Moscovei: Contingentul militar al R.Moldova va fi limitat la angajati in baza de contract, care vor avea doar prerogative de aparare si de participare in operatiuni pacificatoare. R. Moldova va consolida relatiile de parteneriat si cooperare cu tarile neutre membre ale UE, va depune eforturi pentru recunoasterea expresa a neutralitatii permanente de catre principalii actori internationali .

Il vom cita in context pe acelasi analist politic, Vladimir Socor, care a spus intr-o interventie televizata ca intentia lui Voronin de a cere recunoasterea internationala a neutralitatii R.Moldova, este o sarcina imposibila, deoarece nimeni la nivel international nu va recunoaste, cu atat mai mult garanta, neutralitatea R. Moldova. Marile puteri nu mai garanteaza asemenea lucruri in perioada actuala .

Solicitata de Moldova.ORG, deputatul liberal Vitalia Pavlicenco, care a participat miercuri, 30 aprilie 2008, la dezbaterile din Comisia parlamentara pentru politica externa si integrare europeana pe marginea proiectului de lege privind Conceptia Securitatii Nationale a R.Moldova, a declarat urmatoarele: Acest proiect de lege are menirea de a satisface interesele Moscovei, implicit ale Tiraspolului, adica de a abate R.Moldova din calea integrarii in UE si de a opri extinderea sistemului colectiv occidental de securitate – NATO spre Est, inclusiv aderarea R.Moldova la acest bloc politic si militar. Conceptia este elaborata in mare graba pentru a servi in procesul de reglementare transnistreana, care, precum se vede, este in detrimentul intereselor si aspiratiilor nationale ale R.Moldova . Liderul Partidului National Liberal considera, insa, inutil efortul comunistilor, or, potrivit ei, aceasta lege va fi anulata de viitoarele guvernari democratice, proeuropene, reformatoare .

In calitatea sa de membru al Comisiei parlamentare de politica externa si integrare europeana, Vitalia Pavlicenco a dezaprobat intentiile comunistilor, stipulate in Conceptie, de a coopera in domeniul securitatii doar cu statele neutre, membre ale UE, in loc sa se puna accent pe cooperarea cu UE si tarile ei membre, parte a sistemului de securitate euroatlantic .

Pavlicenco a mai declarat pentru Moldova.ORG, ca proiectul de lege nu prevede expres evacuarea neintarziata si neconditionata a trupelor rusesti din R.Moldova, Conceptia prevede cooperarea cu CSI, inclusiv in domeniul securitatii, dar nu si cu OSCE. De asemenea, nu sunt clare relatiile cu Ucraina, dar se insista asupra unui Tratat de frontiera cu Romania.

In opinia deputatului Vitalia Pavlicenco, aceasta Conceptie denota faptul ca guvernarea comunista si aliatii ei au schimbat orientarea proeuropeana a R. Moldova, anuntata in 2005, pe una proruseasca, pentru a cistiga alegerile parlamentare din 2009 si pentru a mentine astfel R. Moldova in sfera de influenta a Rusiei . Moldova.ORG

30 aprilie 2008

Comentarii

Lasă un răspuns