Nicolae Perjovschi: Cetatenii ar aproba unirea cu Romania ca sa devina cetateni europeni

Dl Nicolae Perjovschi este omul care a luptat mereu pentru idealurile nationale, fara a se lauda si fara a face tam-tam. Este fidel valorilor romanesti si orientarii euroatlantice, in raionul foarte rosu inca, Ocnita, unde democratii au inceput sa patrunda abia prin 1998. Dl Perjovschi e din Lencauti, un sat in apropierea Ocnitei, a alergat meru toate satele rusificate si ucrainizate, dar a stiut sa ii impace pe toti si sa participe la mai multe fuzionari. In campania electorala din 5 aprilie a mobilizat foarte multi oameni la intilniri, care nici nu aveau loc la Ocnita, ca nu permiteau comunistii, ci prin unele sate, cu greu. Cind a fost fuzionarea in AMN, Nicolae si un alt coleg au adunat conferinta pe o liziera (margine de padurice) de linga centrul raional Ocnita. A cedat poate in viata in plan politic mai mult decit a trebuit. Si acum e presedinte PNL in Ocnita, a ramas fidel valorilor si echipei national-liberale, desi a avut invitatii insistente sa treaca “la partide cu perspectiva”. Nicolae Perjovschi este un om cumsecade, un om al principiilor si al atasamentului si sa speram ca va reveni in functia de consilier raional, ca va deveni si primar acolo unde oamenii il respecta si considera ca merita sa fie votat.

Dle Perjovschi, spuneti-ne care e situatia politica in teritoriu? Cum coopereaza intre ele partidele componente ale AIE si cum colaboreaza PNL cu aceste formatiuni?

Situatia in teritoriu intre partidele componente ale AIE este nesatisfacatoare. Fiecare partid atrage alegatori din alte partide, mai exact – fura unul de la altul oameni, prin promisiuni de a le acorda posturi de munca sau prin a fi lasati in functiile pe care le detin. Astfel, 20 – 30 la suta din fosti comunisti scriu cereri de aderare la un partid sau altul din AIE, ceea ce duce la un mare pericol de a mentine PCRM in Ocnita, votind, parca, pentru formatiunile politice din AIE.


Ce schimbari au intervenit dupa 29 iulie?

PNL sprijina AIE de a se merge pe calea liberal-democrata. Insa, cu parere de rau, nu toate partidele din AIE inteleg acest lucru. Multi dintre alegatori cred in promisiuni si intreprind pasi gresiti asteptind din cer ploaie, ca pe urma sa regrete cele facute.

Ce stare de spirit are populatia?

Schimbarile de dupa 29 iulie sint la zero, cum a fost asa si a ramas, numai promisiuni. PCRM isi face mendrele si mai tare, inducand in eroare populatia si manipulind scumpirile de gaze, energie, salarii si pensii. Tineretul roman sustine AIE, PNL in politica integrarii in comunitatea europeana, numai ca trebuie sa depunem eforturi sa ne adunam sprijinitorii, imprastiati un pic dupa ce am sprijinit partidele din actuala AIE in campania din 29 iulie 2090. Noi, aici, am sprijinit AMN.

Credeti ca persista pericolul votarii comunistilor?

Pericolul votarii comunistilor persista si va persista atita timp cit comunistii vor fi la putere in raioane. Toate posturile de conducere ramin in tabara comunistilor. Majoritate posturilor propuse de AIE au fost respinse.

Cum sint percepute partidele din AIE si PCRM in sate?

Partidele din AIE si PCRM sint percepute in localitatile din Ocnita in felul urmator: 40 % – AIE, 60 % – PCRM. Daca e sa fim corecti, aceasta este situatia la momentul actual. PNL face totul sa o schimbe.

Ce sanse are PNL sa se extinda si sa se consolideze in perspectiva alegerilor locale?

Cred ca PNL isi va inainta candidatura de primar in citeva localitati din raion. Pentru aceasta selectam persoane cu autoritate in comune.

Cu ce mesaj credeti ca ar trebui sa vina PNL in alegerile parlamentare anticipate?

Mesajele PNL in alegerile parlamentare anticipate au fost destul de bune si argumentate. Ducem o politica national-liberala pe care multe partide ar putea sa o imprumute de la PNL, cum si fac.

Cum priveste astazi lumea cooperarea dintre Republica Moldova si Romania si cit e de aproape sau departe Uniunea Europeana de noi?

Daca vorbim de raionul Ocnita, despre cooperarea dintre R,Moldova si Romania, apar divergente intre etnii. Cetatenii romani sustin cooperarea dintre statele europene, iar cei de etnie rusa – nu prea. Motivele cred ca le cunoastem cu totii – ei sint presati de comunisti. De Uniunea Europeana ne despart citiva ani buni.

Ar aproba oamenii unirea cu Romania?

Cetatenii ar aproba unirea cu Romania ca sa iasa din criza, saracie si sa devenim cetateni europeni si liberi. Numai dupa ce vom alege o guvernare demna de a conduce tara pe calea democrata si vom demonstra ca putem lua decizii corecte, ne-am putea asigura de ireversibilitatea orientarii europene. Si dupa ce Romania isi va rezolva problemele legate de criza economica interna. Populatia urmareste cu mult interes si speranta situatia politica economica din Romania.

Cum ar putea aduce PNL acest mesaj oamenilor?

Ar fi bine daca liderii PNL vor reusi sa duca mesajul oamenilor prin deplasari frecvente in teritoriu. Populatia are nevoie de sustinere morala, de a fi convinsa prin argumente si fapte concrete, ceea ce ne si straduim sa si facem.

Va multumim.

www.pnl.md

Comentarii

Lasă un răspuns