Niciodata nu m-am gindit ca voi deveni vedeta – adica in atentia opiniei publice locale si, partial, nationale, in legatura cu ceea ce se intimpla pe aici, prin Cahul, mai exact fiind vorba de concedierea mea de la Liceul “Ioan Voda”, unde director e Constanti
n Chiciuc.Am fost concediata de la serviciu din moftul directorului de liceu, pentru ca, cica, as fi lipsit nemotivat de la serviciu, in timp ce noi, un grup de profesori si elevi, participasem la Festivalul international de teatru francofon de la Catane, Italia. Fiecare dintre locuitorii orasului si colegii mei interpreteaza diferit concedierea. Te crucesti, insa, cind auzi ce versiuni de concediere pot circula prin lumea noastra mica.
Dar cu ce va ocupati si de ce au aparut probleme?
1. Practic, din cauza ca implementez o noua metoda de predare a limbii franceze – instruirea prin teatru, metoda pe care ce nu vrea sa o accepte directorul Chiciuc, fapt ce inseamna primitivism si stagnare in domeniul instruirii. In afara de teatru, mai practic lectii netraditionale, organizate la dorinta copiilor, care s-au saturat de monotonie. Drept exemplu e filmuletul “Une lecon gastronomique”, tema recomandata de metoda Edito in clasa 12-a A bilingva.
2. Chiciuc este un mare invidios – in loc sa sprijine initiativele, el le reprima, le nimiceste, daca nu au vreo legatura cu imaginea ori cu interesul sau.
3. Pentru ca apar copiii lipsiti de dreptul la ocupatii extrascolare. Pot ivoca drept exemplu echipa de volei, formata din elevii Liceului “Ioan Voda”, care se antreneaza pe unde poate, dar care a adus liceului trofeul orasului la volei. Sala sportiva a liceului a fost reparata in timpul anului de invatamint, copiii fiind nevoiti, din aceasta cauza, sa se mobilizeze fara sprijinul directorului sau al dirigintelui.
4. Din pacate, participarea elevilor de la Liceul “Ioan Voda” la Festivaluri Internationale, in loc sa fie mindria liceului, este tratata ca o batjocura.
5. Eu nu accept ca sa nu aiba copiii conditii prielnice pentru invatatura. Ei, insa, sint batjocoriti pentru ca nu platesc bani la Fundatie (o demonstreaza inregistrarea profesorilor de matematici Iuzu si Hagioglo la Liceul “Ioan Voda, plasata aici).
6. Fac parte dintr-un alt partid politic decit directorul de la Liceul “Ioan Voda”.
7. Sint victima tragerilor de sfori si a atmosferei vicioase si viciate din liceu, alimentate de fostul director Vasile Cotet, din Cantemir, unde am lucrat pina in 1999, si de Constantin Chiciuc, de la Liceul “Ioan Voda”, “buni prieteni” intre ei. De fapt, e vorba ca eu nu pot trece cu vederea nedreptatile.
8. Din cauza incapacitatii lui Chiciuc de a recepta si promova lucrurile noi. El le schimonoseste dupa intelegerea sa denaturata. Drept exemplu – Dispozitia Nr.774, din 01 noiembrie 2005, a Ministerului Educatiei, care nici macar nu exista in arhiva Internet (documentul e an
exat aici). In procesul de judecata, in care ma tot aflu, Chiciuc a afirmat ca noi am fost in excursie, si nu la festival, fiind vorba de un conducator care ori nu poate, ori nu vrea sa deosebeasca ”festivalul” de “excursie”. (Anexam invitatia)9. Am fost concediata, ca sa vedeti – fiindca, dupa cum s-a exprimat directorul Chiciuc, eu “ii incurc la Liceul “Ioan Voda” sa lucreze prin faptul ca trimit plingeri la minister.”
Spuneti-ne citeva lucruri despre preocuparile si de profesoara si pentru teatru, care, am inteles, sint sufletul Dvs.
Inca de mica visam sa devin invatatoare de limbi straine, imi mai placea jurnalismul si actoria.Ca profesie, mi-am ales dascalia si acum am reusit sa o combin cu a doua pasiune. De fapt, fac ce imi place si nu ma plictisesc niciodata, mai ales ca vreau sa fac sa fie interesante si neordinare si lectiile, si repetitiile teatrale cu tinerii actori.
Pornind de la ce spuneti, totusi, va mai ramine rabdare sa luptati si pe frontul politic?
Mi-ar placea sa vad in Moldova o politica umana, nu de distrugere, dar sintem departe pina acolo. Imi ramine rabdare, asta e. Numai eu stiu cum imi impun sa o am. Fiind ca tip uman o fire mai colerica, imi ajung si nervi, si eforturi…As prefera sa facem politica buna prin munca noastra cea de toate zilele, pentru ca totul ce facem e politica pina la urma, este o relatie cu omul si pentru om. Dar ce a fost in ultimii zece ani, nu a favorizat o atmosfera pasnica si constructiva. Dar nici in perioada actuala nu am preferat sa stau mai in umbra, pitita si tupilata, “sa nu ma vada nimeni”. Nu m-am temut sa ma implic nici in politica de la Cahul. E o pozitie civica.
De cind si de ce sinteti la PNL?
Sunt in PNL din anul 2007, cind am simtit ca aici sint oameni ce imi pot aprecia valoarea si munca. In PNL am gasit si o aparare in situatia cind conducerea comunista a ministerului nu a fost autonoma in actiuni, dar cind nici astazi, cu o conducere necomunista, nu dam de capat cu nedreptatile ale caror victima sunt. De aceea, am participat recent si la o conferinta de presa, am difuzat presei cazul meu, postat pe site-ul PNL impreuna cu ultima conferinta de presa, iar acum – si acest interviu mai amplu. PNL m-a ajutat in toate, inclusiv in proiectul la care nu pot renunta si pe care il dezvolt din anul 2007.Am postat pe site-ul PNL si actiunile culturale la care am participat cu ai nostri copii. Deci, am inteles ca, din pacate, te poti apara mai bine cind faci parte dintr-un partid politic, pentru ca nu te poti bizui numai pe justitia noastra corupta. Sincer, ma doare sa spun acest lucru, dar exact asa este. Am ales PNL, pentru ca am dorit sa fac parte dintr-un partid curat, necompromis si al carui program il imbratisez.
Cum ati activat in campaniile electorale?
In perioada sovietica am fugit, evident, de politica, aceea numai politica nu era… Am iesit din komsomol la 22 de ani, pentru ca nu-mi placeau activitatile. In alegerile din 2007 m-am simtit incepator. Habar nu aveam de unde sa o iau, pina cind m-a razbit nestiinta si, dupa alegeri, am studiat Codul Electoral. In alegerile din aprilie 2009, cind am sustinut MAE, noi, cei de la PNL, eram mai pregatiti. Avem o echipa buna de tineri, cu care am muncit mult in campania electorala, colindind satele. Era curios ca cei de la PLDM, prin satele putin vizitate, erau primii si noi – dupa ei. Desigur, nu lipseau comunistii, care inroseau orice panou. Dar cel mai placute sint discutiile cu locuitorii satelor. O spun cu toata seriozitatea, fiindca am intilnit oameni simpli foarte interesanti si inteligenti. Si detest politica atunci cind politicienii ii inseala pe oamenii simpli si creduli.
Cum se desfasoara lucrurile la Cahul, dupa alegeri?
Lumea este, intr-un fel, socata si stresata de dezamagirile care incet, incet isi fac loc in intelegerea lor.
Simte lumea schimbarile sau nu?
Nu prea. Si raspunsul colegilor mei de lucru si ale echipei PNL la intrebare ar fi: ”Si, daca e asa, o lasam balta, dna Tampiza, ca nu prea avem putere”. Dar, totusi, nu tacem. Lumea prefera tacerea, pentru ca “e de aur” si tot asteapta schimbarea promisa de Filat, dupa cum o tot promite si directorul Liceului “Ioan Voda”. (Aici puteti asculta cum administratia Liceului “Ioan Voda” educa tinara generatie in timpul orelor de matematica sau de franceza sa fie activi si responsabili, de orientare europeana. II invata cum sa faca regula in liceu… )
Cum apreciati activitatea PNL si ce sperante aveti legat de viitoarele alegeri anticipate sau locale?
PNL face eforturi mari, scoate in evidenta probleme, ceea ce altii nu fac – ba de frica sa nu-si strice relatiile cu nu stiu cine, ba ca sunt prea ocupati, ba sa nu fie persecutati, asa cum li se intimpla unor penelisti. Sperantele in vitoarele alegeri depind de munca noastra, noi suntem cei ce ne realizam sperantele. Nu pot spune hop pina nu voi sari, deoarece, stiti prea bine, electoratul e putin “specific”, pentru a nu spune mai mult.
Cum activeaza echipa PNL din Cahul? Acum este in asteptare, pentru ca, dupa ce au vazut nedreptatile pe care le suport prin examinarea dosarului meu la Curtea de Apel Cahul, toti au ramas speriati, nedumeriti, descurajati. O colega a spus cu o voce fara viata: ”Pacat ca oamenii sint lasi si, la nedreptate, lumea lasa miinile in jos”. Altii se feresc de mine si de PNL, gindind cam asa: ”Pai, daca nu a cistigat dosarul in judecata, inseamna ca e vinovata”, necunoscind, de fapt, adevarul. Ei nu citesc Internetul, iar informatii despre partide extraparlamentare nu se gasesc in presa, de aceea lumea ramine informata unilateral.
Ce vreti sa le spuneti celor din AIE, in legatura cu aceste cazuri facute publice si la recenta conferinta de presa a PNL, in care au fost aratate abuzurile in teritoriu fata de cetateni si de agentii economici?
Pentru moment, cred ca, pentru mine, pentru familia mea si pentru toti cei ce sufera exact ca mine, cel mai important e ca AIE sa-si curate rindurile de incompetenti, lasi, oportunisti, ce compromit Guvernul, sa isi respecte promisiunile, sa puna legea in capul mesei, pentru a-si crea o imagine pozitiva si a crea conditii egale pentru activitatea oricarui partid.
Iese R.Moldova din comunism si mlastina sau nu? Verdictul Dvs.
Cu atitudinea pe care o are AIE in prezent fata de societate, de cetateni simpli – nu vad cum. Ne vom mai balaci in mlastina, dar trebuie sa raminem activi si adevarata libertate va veni odata…
Site-ul www.pnl.md