O delegație a CMR-CU, cu membri ai PNL, a participat la o acțiune unionistă la București

PREAMBUL

RomaniaAm anunțat pe blog și pe FB despre plecarea la București a unei delegații din zona Consiliului Unirii, ce a inclus membri ai imi iubesc taraPNL și ai unor asociații nonguvernamentale, pentru a participa la o acțiune anunțată ca fiind a forțelor unioniste, în vederea coagulării eforturilor unui număr mare de entități asociative în perspectiva anului 2018, pentru care s-a și ”creat”, prin semnături pe hîrtie, o ”Alianță pentru Centenar”.

S-a anunțat pe cercurile de discuții că această adunare a succedat lansării unei Declarați la Cîmpul Românesc, Canada, avansată încolo de trei autointitulate entități gen Acțiunea-2012, Blocul Unității Naționale, Tinerii Moldovei, care au, de fapt, aceiași membri, dirijați de un grupuleț în frunte, la vedere, cu George Simion, dar fără claritate sigură pînă nu demult în interesul sporirii imaginii cui se lucra/se lucrează (bănuielile ni s-au adeverit).

Declarația de la Cîmpul Românesc este bună, dar despre ea au vorbit la București nu autorii, ci a vorbit doar Mircea Popescu, un reprezentant cu multă demnitate al emigrației românești în SUA…

Membrii delegației din Basarabia au fost ca membri ai Consiliului Mondial Român – o entitate înregistrată în SUA la Fără titluIMG_2979începutul secolului 21, cu o Filială ce a încercat să se înregistreze pe timpul guvernării comuniste și dincoace de Prut.

Membrii din România și din state străine, de la fondare și de mai înainte, includ unioniști dedicați sincer acestui obiectiv, care nu contenesc să tot încerce a coagula și politic forțele unioniste, pentru acțiuni care să finalizeze cu proclamarea Reunirii celor două state românești. Unul dintre cei mai reprezentativi luptători pentru Reîntregire este românul Mircea Popescu, din Statele Unite, în jurul căruia s-au tot adunat mari personalități din emigrația românească. Alexandra Can și cu mine, Vitalia Pavlicenco, suntem și fondatoare ale CMR, de aceea am și fost invitate să venim cu o delegație la București.

Adunarea de la București a avut mai mulți inițiatori-organizatori, în special Acțiunea-2012, Consiliul Mondial Român. Cel puțin, așa am înțeles.

Noi, cei din zona Consiliului Unirii, cunoaștem manipulările de la pregătirea Sfatului Țării-2 (așa spun persoanele IMG_2983inițiate, din interiorul lucrăturii, despre ce s-a făcut acolo peste noapte cu persoanele invitabile a doua zi pe scenă), manipulări operate de ”tinerii unioniști” din jurul lui George Simion, Constantin Codreanu, dar și al lui Mircea Cosma (îl cunoaște toată lumea, că instalează busturi ale personalităților istorice dincoace de Basarabia). De aceea, i-am spus dlui Mircea Popescu limpede că nu vrem să facem un drum lung la București și să nu putem intra în clădirea Parlamentului, unde era preconizată manifestarea. Am primit asigurarea că nu le va fi blocat accesul CMR-iștilor la manifestare.

IMG_2981Asta pentru că o parte din organizatori, din zona ”tinerilor”, care au organizat și anul trecut o acțiune, se pare tot acolo, au făcut ce au făcut atunci, ca să nu nimerească și ”național-liberali” sau conducerea acestora. Restul – putea veni oricine, că, mă rog, e mai ușor cu toți ceilalți… Colegii din PNL și prietenii noștri unioniști din Consiliul Unirii nu au mers, în acele condiții.

La fel, acum, George Simion a spus că da, pot veni ăștia din CMR, dar că Vitalia Pavlicenco ar putea avea pretenția să îi vorbească plenului, însă el asta nu și-ar dori. Am mers în chiar aceste condiții de comportament ”colegial” – ce mai…

Deși am ajuns la adunare cu însemnele CMR, mai că nu ne-au permis intrarea în sală, pentru că panglica mea cu însemnul PNL era un cadou primit anterior de la PNL.ro. Legat de care Mircea Popescu a spus că nu intră nici Domnia sa în sală dacă se pune așa problema. Păi, tinerii de pe lîngă G.Simion au sărit cîndva și la bătaie și au invitat și poliția cînd am mers cu un drapel PNL la o acțiune unionistă. Pentru că apariția noastră i-o fi împiedicînd, probabil, să facă poze prin care să își revendice în exclusivitate manifestările și acțiunile unioniste, pe care le arată, presupunem, donatorilor.

Și asta după ce, în ultimii ani, au tot luptat contra PNL. Deși noi am crezut în sinceritatea lor și i-am ajutat, acum ei ne întreabă unde ne sunt voturile, ”neștiind” că au fost furate de cei care au reajuns la Putere prin falsificare de rezultate electorale… Pe care și ei i-au votat…

LA BUCUREȘTI

IMG_2986Am plecat 10 persoane la București. În contextul aflării de către organizatori că pe linia CMR vin din Basarabia și IMG_2984membri ai PNL, ca membri ai CMR (cu Alexandra Can suntem membri ai CMR din 2000-2001, iar la conducerea PNL – din 2006), – ”a apărut”, pentru ”tinerii unioniști”, cu vederi excentrice, intolerante, antiPNL în raport cu patronii, ”o problemă”. Că, iată vor fi de la exact partidul neagreat de ei și trebuie să li se propună o masă rotundă a partidelor.

Din informațiile noastre – partide nu au prea fost invitate. Noi, însă, am invitat să se înscrie reprezentanții partidelor românești, anunțate ca unioniste, să avem cu cine discuta acolo, la București. Au răspuns ecologiștii, apoi au fost invitați și PLR-iștii. Cu dl Anatolie Prohnițchi am mers împreună. De la PLR a venit Valeriu Saharneanu, separat.

IMG_2982Era bine ca reprezentanți ai partidelor din România să participe la masa rotundă/panelul cu discuții despre coagularea Dreptei românești în Basarabia. Însă ei, sărmanii, ne-au declarat doar dragoste nouă, basarabenilor-muți, ca reprezentanți ai partidelor din Basarabia, în cadrul ședinței plenare. Dialogul nu a interesat… Iar Eugen Popescu a ținut bine frîiele adunării. Nu a permis PNL, PLR, PVE să vorbească niciun minuțel, nici măcar să le spună bună ziua celor veniți. Deși eram și obosiți, și cu sacrificiul unei nopți nedormite…

În schimb, s-au tot învîrtit George Simion și acest ”strateg”, Eugen IMG_2985Popescu, să îi dea măcar cumva cuvîntul lui Anatol Șalaru, ca să spună, în cîteva minute, despre problema cu geostrategia și interesele din jurul Basarabiei. Stratagema a reușit. L-au arătat pe ”unicul”-noua speranță a unioniștilor în vederea călăririi interesului financiar arondat Guvernului României, în ajunul Centenarului Unirii.

Noi am știut de la bun început că această manifestare, declarată public drept adunarea a 100 de asociații unioniste sub umbrela Alianței pentru Centenar, un fel de Sfatul-Țării-3, dirijată de cei numiți aici, era, de fapt, programată să fie un show al proiectului ex-PPCD-iști–Șalaru–Lucinschi și partea românească din Sistemul creat de fostul Președinte al României, Băsescu. Aceleași poteci, aceleași umbrele, aceleași manipulări, aceleași interese pentru procesul însoțit de partea materială, mai puțin pentru finalitatea, care este Reunirea.

Pretinsa ședință plenară a fost subțirică, pentru a nu spune transparentă de tot. I-au dat mare greutate parlamentarii din diferite partide de dincolo de Prut, care au vorbit aproape sincer, dar și obiectiv, mă refer la PNL-iști și PSD-iști. Cei din Prezidiu au ”înghițit” cu greu discursurile politicienilor, dar ceva trebuia să cedeze, să nu fie doar ”festivalul unioniștilor lui Băsescu”.  

Mai puțin au fost prezenți domnii din Grupul apărut cu tam-tam ”Prietenii Unirii” – nu l-am văzut pe antiPNL-istul.md, fost PDL-ist, dar, poate, și actual prieten al lui Boc și Băsescu, – Viorel Badea, care, mînă în mînă cu unii numiți mai sus, au calomniat și calomniază conducerea PNL.md, ne face KGB-iști și ne reproșează, probabil, în sinea sa, și el, că am adoptat mesajul Unirii înaintea lui Băsescu – cel cu proiectul de țară unionist la final de mandat prezidențial. Doar la final și după ce a lansat obiectivul PNL.md. Ar mai fi de menționat că Eugen Tomac este primul din această casetă băsistă, precedat doar de Roșca și Ghimpu, care au atacat PNL, pentru că a adoptat mesajul unionist și au monopolizat nu știu ce, dorind federalizarea României. Oare cînd Ghimpu a devenit peste noapte unionist – nu s-a și apucat cumva implicit de federalizarea României?

De fapt, toți sunt o apă și un pămînt, cum spune Sergiu Mocanu. Tomac se bîlbîia legat de pretinsa monopolizare de către PNL.md a mesajului unionist – de parcă noi am interzis cuiva să îl adopte sau nu ne-am bucurat cînd am reușit să le deschidem și altora calea spre opțiunea unionistă…

DUPĂ ȘEDINȚA ÎN SALA MARE

Și pentru că am venit și noi, delegația din 10 persoane, cu membri ai PNL și PVE, s-a ținut și masa cu discuții despre coagularea eforturilor unioniștilor din Basarabia, în ajunul anului simbolic 2018, dar și al alegerilor din același an, dacă vor avea loc, precum și în contextul pericolului dodonizării celui de-al doilea stat românesc.

Ce să mai zicem – lumea bună, sinceră, autentic unionistă dorește nedispersarea votului eurointegriștilor unioniști, care știu că nu mai vede populaia noastră UE fără a se reuni cu România – mesajul, sloganul PNL.md, din 2010, preluat acum subtil sau grosolan de unioniștii latenți, căzuți (din) sau intrați (în) dizgrația potentatului zilei de la Chișinău… Mai ales acum, cu un clown prorus la putere, dar periculos, avînd în vedere calitatea populației rămase acasă, cu un sistem electoral ce ucide partidele extraparlamentare.

De aceea, la discuțiile dintre reprezentanții partidelor s-a discutat acest lucru și s-a propus o Declarație de intenție de colaborare, care nu a fost semnată, dar care – așa cum am propus noi, PNL, – a rămas ca o disponibilitate pentru dialogul ce va continua, poate, la Chișinău, pentru că s-ar convenit să delege partidul care dorește trei negociatori.

Pînă aici parcă e clar, chiar dacă organizarea acestei mese a fost una forțată, de paradă, pe care a dorit să o modereze Mircea Popescu, dar pe care a moderat-o fostul lider al ”Noii Generații” de la PPCD, Constantin Codreanu, ajuns deputat în România, care a tot transpirat la calomnierea noastră, în special a mea, desigur, dirijat de foști și actuali colegi din odiosul PPCD, viu și activ printr-”un război-hibrid-fratricid” contra oricui încearcă să adopte un mesaj naționalist, pentru că ”doar ei sunt chemații să decidă cine merită și cine nu merită” să îl promoveze.

RĂZBOI HIBRID ”FRATRICID”

Care, război politic hibrid, – ce înseamnă? Multe și de toate: calomnierea celor pe care îi consideră concurenți pentru fonduri românești de la București (le-am scris și altora dintre cei ce și-au făcut case cu bani românești să stea liniștiți, noi nu ne propunem să le fim piedici – să mulgă Statul Român cît vor); folosirea abilă – în scopuri și scenarii murdare,- a altor unioniști, care nu sunt atît de abili și pricepuți la rele și falsificări mediatice; publicarea unor mizerii, concepute pe Bîc, pe la global-news-uri, cu preluarea lor ca provenind din România, pentru a le da credibilitate; atragerea și cumpărarea unioniștilor din entitățile neacceptate de Ssitemul românesc, dominat malefic mulți ani de Băsescu, apoi abandonarea lor, cu efectul dezamăgirii; obținerea marginalizării celor ce îndrăznesc să nu îi creadă și să nu îi urmeze orbește pe manipulatori… Precum și multe altele. Păcat că în spatele lor stă un Băsescu. Deși – poate că e și un lucru legitim și firesc. În caz contrar – cum și-ar fi dat mîna să acționeze la ”indicațiile prețioase și scumpe” (la propriu) ale Sistemului de stat din România, creat și pe timp de zece ani în mod defectuos, care acum își devorează Creatorul…

Sigur – de Băsescu e vorba, care a încurajat votarea lui Voronin, pentru care și-a cerut scuze, care venea la Chișinău și spunea că doar PL e partid românesc, Băsescu, cel pe care, totuși, Consiliul Unirii nu l-a ocolit, ci l-a invitat în această Platformă să luptăm împreună, solicitîndu-i, în 2014, și sprijinul politic, moral pentru coagularea unei forțe românești dincoace de Prut, dar ai cărui consilier a spus că pe ei îi doare capul doar de soarta PL. Ei, s-a văzut cum i-a durut capul și cum au avut grijă de PL… Chiar se vede bine acum…

Și deja au grijă de Șalaru… Să vedem unde ajunge și acest produs marca PL, despre care mulți nu înțeleg mare treabă cînd se apucă să caute diferența în raport cu PL și Ghimpu.

În locul lui Băsescu, avînd și o fiică încumătrită cu Dorin Chirtoacă, nu aș fi putut etic să procedez ca el – să vii tu la Chișinău și să nu îți vizitezi neamul prin alianță, aflat în arest la domiciliu. Nu e frumos…

Dar legăturile astea ridicole de neam și cumetri, condimentate cu PR-uri ieftine, legate de cetățenia unui stat-făcătură a lui Hitler-Stalin, deja ne sunt clare. Ceea ce e regretabil – este dezbinarea continuă de către unii tovărășei de la București sau Ploiești/Prahova a adepților mișcării unioniste din Basarabia. Lucru pe care, uneori, îl fac mai bine chiar decît rușii.

DAR LUMEA ÎNCEPE SĂ PRICEAPĂ CE ȘI CUM

Mircea Popescu a părut șocat de poziția lui Șalaru, care pedala pe gîrbul lui Băsescu, necesar lui să mai ajungă o dată în Parlament după plecarea din PL, așa cum a ajuns deputat pe gîrbul lui Chirtoacă. Popescu i-a spus lui Șalaru că este greșit a pedala astfel și a crea un partid pe numele unui singur om (chiar dacă este Băsescu, încă apreciat de basarabenii care au o percepție întîrziată a actorilor politici de peste Prut), că este riscant și inadecvat… Și dacă miîne, Băsescu e arestat, precum anunța chiar el pe Internet?  Precum a fost Chirtoacă, nu? Ei, nu e niciun bai – vor vota basarabenii intenția lui Băsescu de a candida în Basarabia și îl vor scoate din închisoare. 

Să fim înțeleși. Să vină și zeci de Băsescu în Basarabia. Să încerce să facă ce e totul conform legii. Problema este alta – oamenii nu de noi și noi partide au nevoie, țîșnite din partidele compromise și care încearcă să se tot promoveze ca mai bune și ca unicate. Pentru că oameni buni, români adevărați sunt nu doar în acele partide compromise, unde sunt și persoane cu dosare în sertare. Partea bună a populației dorește nedispersarea votului, o alianță sau bloc pentru a nu fi în circumscripții mulți candidați de dreapta și unul sau doi de stînga, cei care ar putea capta voturile din considerentele anunțate mai sus.

La discuțiile legat de această problemă, am spus, împreună cu ai noștri colegi – Anatolie Caraman și Alexandra Can, – care este situația cu entitățile autodeclarate unioniste și coagularea lor politică în perspectiva electorală.

A reproduce totul aici este complicat, există și video pe youtube, dar esența era că zece ani de activitate a PNL.md au fost marcați, din păcate, nu de o cooperare salutară între PL și PNL, care putea fi. Dincolo de faptul că un PNL.md extraparlamentar a obținut instituționalizarea unionismului ca obiectiv în Statutul unei formațiuni politice, fără sprijinul solicitat al unor partide parlamentare, parcă românești, naționale, puțin și unioniste, deci – dincolo de asta – opinia publică a fost manipulată să creadă în inutilitatea PNL.md, considerat, pe nedrept, drept avînd un scop obstrucționist, cînd, de fapt, lucrurile, așa cum se văd și mai bine astăzi, stau total invers.

De asemenea, PNL.md a chemat mereu la coagularea Dreptei, a propus dialog și negocieri, a negociat și răsnegociat cu planuri și proiecte concrete, dar a fost mereu anihilat de Puterea asistată de partenerii pretinși de Dreapta antiPNL.md. Am mai spus că, în pofida acestei triste și păguboase realități pentru românii din Basarabia, rămînem deschiși dialogului și colaborării. Iar dacă nu se dorește cu PNL.md, să se obțină o coagulare generală, fără PNL.md, după care, dacă se va dori, vor fi invitați și național-liberalii.

Însă marea problemă nu e PNL.md, care poate discuta și coopera cu toți, ci cei rupți din PL-ul tot mai fragmentat, care – nu suntem siguri – că pot reveni la masa dialogului între ei și cu PL.

Ca dovadă, vedem și rigiditatea formațiunii anunțate ca PUN, al cărui reprezentant A.Șalaru și alții, ce au fost la cîrma unor instituții în guvernările corupte, acum se manifestă ca unici salvatori ai românilor prin Reunire, considerîndu- pe toți ceilalți răi, ambițioși, mărunți și mici. Anihilați, în mare parte, și de ei, care au urmărit alte interese mereu.

Această poziție a fost criticată la masa rotundă, pentru că reprezentantul PUN a chemat aproape că ultimativ la acceptarea ideii că de doar un partid e nevoie pe segmentul unionist – de PUN-ul, ”care – datorită lui Băsescu – va intra în Parlament”. Dumnezeu să îi ajute.

Doar că exclusiviști și excentrici – de la Iurie Roșca încoace au mai fost, ce treabă au făcut s-a văzut.

DOAR CÎTEVA CONCLUZII:

  1. Se pare că se prăbușeste ultima noastră speranță că unioniștii sunt sinceri, cu scopuri curate, nemanipulatori. Potecile și metodele PPCD-iste, de pe timpul cărților ”Falsii amici”, scrise contra PFD, din care am făcut parte și eu, au rămas în vigoare. Acum, ”noii excentrici” scriu despre blocările în labirint, la care chiar ei au contribuit și contribuie masiv și decisiv. Păcat de puterea celor din Sistemul românesc ce îi protejează, dacă nu îi și îndrumează.
  2. ”Dezbină și stăpînește” rămîne sloganul convingerii lor intime că s-a mers și se va mai merge cu asemenea metode ”eficiente” pentru anihilarea celor care luptă sincer pentru Reîntregire. E ceva aici ce denotă interesul Kremlinului? Nu? Atunci uitați-vă la Roșca.
  3. Atîta timp cît mișcarea unionistă și ideile unioniste vor fi însoțite de interesul financiar îndreptat spre instituțiile Statului Român, cît corupția pe ambele maluri ale Prutului va înflori, o coagulare sinceră, necesară societății, nu se va obține. Avem și vom avea de a face doar cu noi și noi dislocări.
  4. Puterea noastră, a celor din curentul unionist, care nu fac parte din scenarii murdare, condamnabile de Dumnezeu, de vreme ce pe pămînt nu sunt instituții abilitate, rezidă în Adevăr și Sacrificiul sincer. Dacă vom dori să fim informați, dacă vom dori să deschidem larg ochii și să demonstrăm discernămînt, vom schimba ceva, vom pune capăt Marii Manipulări Naționale/Antinaționale. Dacă nu, dezamăgirea va mai dura 25 de ani și tot așa…

Vitalia PAVLICENCO

Comentarii

Lasă un răspuns