Vom avea o Zi nationala in memoria romanilor ucisi sau deportati de sovietici in Bucovina si Basarabia.
La 8 februarie 2011, Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor a Parlamentului Romaniei a adoptat propunerea legislativa pentru instituirea Zilei nationale în memoria romanilor – victime ale masacrelor de la Fantana Alba si din alte zone, ale deportarilor si ale Foametei organizate de regimul totalitar sovietic in nordul Bucovinei si in intreaga Basarabie, initiata de deputatul Tudor Pantiru – transmite Romanian Global News.
Camera Deputatilor este Camera decizionala.
"Ca urmare a Pactului criminal Ribbentrop-Molotov, in noaptea de 26 iunie 1940, Romaniei i-a fost impusa cedarea Basarabiei si a nordului Bucovinei catre URSS. Incepand cu aceasta data, a fost dat startul prigoanei si persecutiei romanilor din aceste provincii romanesti” – se arata in expunerea de motive facuta de deputatul basarabean din Parlamentul Romaniei,Tudor Pantiru.
„Bolsevicii au pus in practica toate formele de represiune politica, principala cauza fiind taria de caracter a bastinasilor in lupta lor pentru Dumnezeu, pentru romanism si pentru Romania Mare. Dintre acestea, mentionam: deportarile din Basarabia si nordul Bucovinei (28 iunie 1940 – 5 martie 1953), masacrul de la Fantana-Alba, Bucovina (1 aprilie, 1941) si Foametea organizata din Basarabia (1946-1947).
Nu se cunoaste o cifra exacta a celor care au avut de suferit de pe urma deportarilor, estimarile ridicandu-se la cateva sute de mii. Au avut loc trei valuri de deportari ale populatiei din Basarabia si Bucovina de Nord, in perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953 acestea facandu-se cu vagoane de vite în Siberia, Kazahstan, iar uneori dincolo de Cercul Polar. Printre victime – intelectuali de frunte, tarani instariti, preoti s.a.
Masacrul de la Fantana-Alba a avut loc la 1 aprilie 1941, cand aproximativ 3000 de romani, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au încercat sa se refugieze din Bucovina rapita de URSS in Romania. In acea perioada, NKVD-ul a lansat zvonuri potrivit carora sovieticii ar permite trecerea granitei in Romania. Pe 1 aprilie, un grup numeros de romani din mai multe sate de pe valea Siretului au format o coloana pasnica de peste trei mii de persoane si s-au indreptat spre noua granita sovieto-romana. In localitatea Fantana-Alba, la circa 3 km de granita romana, granicerii sovietici, care ii asteptau ascunsi in padure, au tras din plin cu mitraliere, continuu, secerandu-i. Supravietuitorii au fost urmariti de cavaleristi si spintecati cu sabia.
In ceea ce priveste Foametea organizata, datele din Arhiva de stat a fostei URSS spun ca, in anii 1946-1947, doar în RSSM (fara Basarabia de Sud, nordul Bucovinei si Tinutul Hertei) au murit de foame aproximativ doua sute de mii de oameni. Realitatea insa pare sa fi fost mult mai cruda. “Cadavrele stau imprastiate pe drum…”, “nici nu mai este unde sa-i inmormantezi”, “Oamenii mor ca mustele, pe zi ce trece mor tot mai multi”, “oamenii mananca oameni” etc. scriau chiar unii activisti de partid, in scrisorile adresate Comitetului Central al PCUS. Imputernicitii stalinisti au "curatat", în toamna anului 1946, toate hambarele, podurile si depozitele de alimente ale oamenilor. Cei care se impotriveau, erau impuscati sau deportati.
Avand in vedere succinta prezentare de mai sus, dar si sutele de volume si inregistrari, adevarate strigate de durere, care ne stau drept marturie,
Data fiind uitarea, iar, cateodata, nepasarea ce domina societatea romaneasca, in contextul acestor pagini de trista amintire, dar de invatatura, din istoria romanilor,
Avand in vedere principiul istoric potrivit caruia cine isi uita trecutul, risca sa il repete,
Tinind cont de datoria sacra a statului roman fata de romanii ramasi fara de tara, dar si de faptul ca romanii din Republica Moldova si Ucraina fac parte din obiectivele prioritare ale politicii externe romanesti, obligatie statuata în art.7 „Romanii din strainatate” din Constitutia Romaniei, republicata, potrivit caruia „Statul sprijina intarirea legaturilor cu romanii din afara frontierelor si actioneaza pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase, cu respectarea legislatiei statului ai carui cetateni sunt.”,
In lumina Rezolutiei nr.1723 din 28 aprilie 2010 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, prin care aceasta califica foametea organizata de regimul stalinist si soldata cu moartea a milioane de oameni nevinovati, inclusiv in Republica Moldova, ca fiind o crima împotriva umanitatii,
Avand in vedere dispozitiile Legii nr.299/2007, privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, republicata,
Am elaborat prezentul proiect de lege pentru ca, prin aplicarea sa ulterioara, sa fie facut cunoscut adevarul istoric si patimile acestor romani”, se arata in finalul expunerii de motive.
Comentarii