Optiunea „unirea cu Romania” isi mentine cota de 29 la suta

In decembrie 2008 s-a postat pe:
http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=48
si pe: http://www.pavlicenco.md/2008/12/19/29-din-populatia-rmoldova-este-pentru-unirea-cu-romania/ ca Institutul Republican International al SUA (IRI) lansase traditionalul Sondaj National, elaborat de Baltic Surveys/The Gallup Organization (dr.Ralisa Alisauskiene) in noiembrie 2008.

Au chestionat pe teren operatori IMAS Inc., cu esantion de 1,251 rezidenti din Moldova cu drept de vot, declarat reprezentativ pentru intreaga populatie dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate fata-in-fata, marja de eroare fiind de 3%. Inainte de sondaj, realizatorii au discutat cu reprezentanti ai partidelor, solicitindu-le intrebari suplimentare si doleante mai speciale. PNL a formulat intrebari vizind atitudinea fata de aderarea la NATO si de unirea cu Romania.

Tabelul “Ati sustine sau v-ati opune unificarii Moldovei cu Romania?” indica 29% din chestionati optind pentru unirea cu Romania si 10% neavind un raspuns clar. Rezulta ca, daca 5% din cei indecisi, ce nu au spus “nu”, se adauga celor 29%, obtinem un 34-35% din cetateni care doresc unirea. PNL a avut dreptate cind a constatat cresterea numarului adeptilor Unirii cu Romania – http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=48

De ce am revenit la subiect? Zilele trecute, urmind linkuri de pe forumurile de discutii, am intrat pe http://www.moldovanova.md/ru/referendum/, unde exista un sondaj privind modalitatile de depasire a impasului politic moldovenesc.


Inserez copia paginii, care poate fi in schimbare, desigur. Insa optiunea “unirea cu Romania” drept cale de depasire a crizei din Moldova inregsitreaza aceleasi 29-30%, ceea ce denota o stabilitate. Sa nu uitam – comunistii ne-au tot umflat capul ca in R.Moldova (al doilea stat romanesc) “sint numai 2% romani”, ca populatia “uraste” Romania”, care e si “dusmanul nostru traditional”, ca “daca Basescu avea sa il roage mai binisor”, Voronin avea sa ii mai arunce colea ceva procente in recensamintul comunist.

Sa remarcam – portalul “Moldova Nova” – “Novaia Moldavia” pare a fi unul mai prorusesc. E cu atit mai curios ca si acolo procentajul adeptilor unirii cu Romania e ca si cel indicat de IMAS Inc.

Ce sa adaugam? Ma gindesc, atunci cind erau comunistii la guvernare, era firesc oamenii sa vrea sa isi ia lumea in cap, sa priveasca si cu alti ochi Romania, in pofida romanofobiei instigate, alimentate si promovate metodic. Dupa venirea democratilor, cind comunistii parca se cufunda, fara sansa de revenire in forta, cind in societate exista mai multa libertate, ar parea ca optiunea unirii cu Romania va trece pe un plan secund. Poate vor apare locuri de munca, se vor stringe relatiile cu Romania, se va securiza frontiera cu Ucraina si se va permeabiliza frontiera cu UE, implicit cu Romania, poate va avea loc un reviriment si o infrastructurizare in Lunca Prutului. Poate. Dar nu se exclude nici faptul ca situatia sa evolueze mai greu, asteptarile legate de deciziile si actiunile noii guvernari sa nu fie onorate, situatia externa sa se complice si, atunci, mai stii, intr-adevar, lucrurile sa mearga spre realizarea dezideratului celor 29% din cetatenii RM, care, cred, sint cu mult mai multi.

Printre caile de depasire a impasului politic moldovenesc figureaza: 1. Unirea cu Romania. 2. Alegeri parlamentare anticipate. 3. Modificarea modului de alegere a Presedintelui. 4.Adoptarea Legii lustratiei si interzicerea Partidului Comunistilor. 5. Readucerea la putere a lui Voronin. 6. Adoptarea unei noi Constitutii. 7. “Imi e totuna – Moldova isi are viata sa si eu o am pe a mea”. 8. Impasul nu e cea mai proasta stare pentru “politica moldoveneasca”.

Vitalia Pavlicenco

Comentarii

Lasă un răspuns