La Roche sur Yon este un oras construit chiar pe malul Oceanului Atlantic, acum 200 ani de catre Napoleon, ca baza militara. Dornici de a cunoaste cit mai multe, tinerii Asociatiei JUNACT de la Cahul au parcurs mii de kilometri pina la Oceanul Atlantic, pentru a participa la Festivalul Festivalurilor de teatru pentru tinerii francofoni, organizat de «Asociatia Vents et Marees» din Franta. In traducere – «Vents et Marees» inseamna «bafta».
Nu ar fi corect sa credem ca am avut doar bafta la Festival – noi am avut si succes. Dupa cum sriau ziarele, «moldovenii ne-au oferit un spectacol de calitate». Copiii s-au prezentat foarte bine. Spectacolul «Micii muschetari» a fost jucat de mai multe ori aici.Din discutii, copiii au martusisit ca s-au simtit bine in scena.
La acest Festival au participat 20 de tari din reteaua Artdrala.Cea mai buna prezentare a fost a trupei din Italia, urmata de Romania, Maroc, Letonia. Acum stim precis ce ne dorim – o prezentare la fel de frumoasa ca a lor. Tinerii nostri au discutat cel mai mult cu belgienii, cu tineri din Rusia si din Maroc.
In dimineata de 3 mai copiii au fost divizati pe ateliere, cu activitati variate: au practicat exercitii de scrima, joc, mimica, voce, text, cintec, orientare, cercetare geografica in perimetrul orasului etc. In ateliere copiii erau repartizati cite unul din fiecare tara, in grupul de lucru fiecare avind nivel diferit de cunoastere a limbii franceze.
Timiditatea copiilor nostri…..de fapt – timiditate sau modestie? Se pare – si una, si alta. Dominique-animatorul atelierului de orientare si cercetare geografica m-a chemat inainte de a incepe activitatea si m-a intrebat daca cei 2 copii moldoveni inteleg limba franceza. I-am zis, uimita, sa-i intrebe daca inteleg limba. M-am intors si i-am intrebat pe copii in romana daca inteleg ce spune animatorul? Uimiti, copiii au spus ca inteleg totul. Nu mi-a ramas decit sa-i spun lui Dominique sa-i intrebe mai des. Zis si facut. Dupa atelier, am intrebat cu nerabdare: «Cum s-au prezentat copiii nostri?» Vocea lui Dominique tradeaza un sentiment al vinovatiei: «Nu stiu nimic despre Moldova».
Mi-a placut sa-i povestesc despre evenimentele istorice si politice, obiceiurile, traditiile noastre. Dominique asculta fara sa clipeasca. Dupa ateliere echipa noastra trebuia sa prezinte un spectacol in limba materna. Am convenit sa prezentam doua cintece populare interpretate de Silvia Maftei, eleva in clasa VIII a Liceului Teoretic «Ioan Voda» si o doina de Rodica Ciobanu, actrita la Teatrul «B.P.Hajdeu», Cahul. Unde e cintec popular, acolo se incinge si hora. Astfel ni s-au alaturat si romanii de la Arad, si francezii de La Roche sur Yon, si serbii din Serbia. Cintecele au placut spectatorului.
Pe 4 mai, dupa o zi plina de spectacole, seara la orele 16.00, am urcat cu bagaje in autobuz si am plecat spre Ancenis – un oras cu o arhitectura veche si bogata, o istorie interesanta, un oras situat pe riul Loire. Aici toti cei 14 tineri actori au fost cazati in familii – 15 familii voluntare au acceptat sa ii cunoasca. Copiii au fost bine primiti, aparind posibilitatea legarii unor prietenii la Ancenis.
Cu parere de rau, a fost putin timp pentru a afla mai multe. Participarea la festival a fost sustinuta moral si financiar de presedintele PNL,deputat in Parlamentul Republicii Moldova Vitalia Pavlicenco, Moldova Agroindbank-filiala Cahul,
Centrul comercial «Ghebhart», I.I. “LiusiSusan”, Intreprinderea Italiana “TessileMol” Cahul, Compania de Asigurari «ASITO».
Dupa doar jumatate de zi de anturaj francofon, tinerii au depasit bariera limbii.
Nina TAMPIZA, presedintele OT-Cahul a PNL.