Pentru Procuratura Generala: Ion Ciobanu, de la Causeni, se teme pentru viata sa

Ciobanu Ion Timofei este domiciliat in or.Causeni si este presedintele filialei PNL. A participat activ la alegerile parlamentare – a candidat pe lista PNL-MAE, apoi a colaborat cu AMN pentru alegerile din 29 iulie. Este pensionar, specialist in mai multe domenii. Dl Ion Ciontoloi, Presedintele raionului, cunoaste situatia, dar nu este organ competent sa rezolve problema pe care o are Ciobanu Ion.

De citiva ani se chinuie sa dea de capat unei faradelegi comise impotriva sa. Am incercat sa il ajut pe toate caile, dar plingerile depuse de el se aleg mereu cu raspunsuri care nu dau nimic. Personal, ca fost deputat, cunosc asta, numai ca am primit raspunsuri in bataie de joc mai mult in regimul comunist. Acum lumea crede ca ceva trebuie sa se schimbe. Nu se schimba nici acum: mafiile inradacinate isi fac de cap si mai dihai ca inainte, chiar daca se mai schimba si Procurorii raionului. Recent, Ion Ciobanu a mai adresat o plingere Procurorului General al Republicii Moldovasi spera mult intr-o primire in audienta de catre dl Valeriu Zubco si de catre directorul CCCEC, Viorel Chetraru. A scris plingeri si partlamentarului Ion Plesca, acesta, la rindul sau, a facut interpelari, a mai primit unele raspunsuri, mai asteapta altele, nimic, insa, nu se schimba.

Ca fost deputat, cunosc bine ca aceste primiri in audienta nu prea dau mare treaba, insa oamenii recurg la ele din disperare, pentru ca nu mai stiu ce sa faca din cauza neputintei in fata regimului corupt. Nu-si vad dreptatea.

De mai dedemult vroiam sa expun pe blog acest caz, dar am tot zabovit. Astazi m-a razbit, pentru ca am vorbit cu omul si am inteles ca el se teme  pentru viata sa, are niste semnale proaste. Vreau sa previn, prin acest articol, ca daca i se va intimpla ceva lui Ion Ciobanu de la Causeni, sa se stie ca am prevenit cind inca nu e tirziu. Poate ca, datorita postarii pe blogul meu, cei care vor sa puna la cale ceva mai urit, sa nu indrazneasca, totusi, sa o faca. Senzatia este ca in spatele unor persoane stau altele, foarte influente, chiar de prin sisteme SIS, de aceea legea nu e lege.

Iata care e problema.


„In mai 2006, Ion Ciobanu a plecat pentru citeva zile din Causeni, iar cind s-a intors, a descoperit ca vecinul sau, Mihail Catruc, i-a mutat garajul din spatele casei in alta parte, demolind gardul, astupind fereastra de la primul nivel si distrugind peretele de baza al casei, unde a instalat o uşa, iar in locul garajului, a construit fundamentul garajului sau.

Intrebat de ce a facut asta, Mihail Catruc i-a aratat o set de acte ca a cumparat pamintul de linga casa pe care era amplasat garajul lui Ion Ciobanu, acesta aratindu-i ca detine titlu de proprietate pe 244 metri patrati de pamint, dintre care inregistrati la BIT 234 metri patraţi.

Din documentele prezentate de Catruc, rezulta ca Primăria i-a vindut 70 metri patrati din terenul pe care are titlu Ciobanu adică pamintul pe care se afla garajul si pamintul pentru care are un proiect de constructie cu actele in regula.

Ion Ciobanu sustine ca Mihail Catruc a primit un apartament fara decizia Consiliului orasenesc, adica s-a incalcat Legea administraţiei publice. Apartamentul este spaţiu public fara a avea statutul apartamentului de locuit. In plus, el a demolat ilegal garajul lui Ion Ciobanu si a ocupat terenul din proprietatea acestuia.

Ion Ciobanu l-a chemat imediat in judecata pe Mihail Catruc si Primaria. Din pacate, de patru ani de zile, nici Primaria, nici Judecatoria Causeni nu examineaza cazul. Ciobanu scrie de patru ani de zile petitii in toate instanţele de drept ce ar putea face lumina in aceasta problema, dar primeste doar raspunsuri formale din partea Procuraturii raionale, Procuraturii Generale, Ministerului Justiţiei, CCCEC, Primariei Causeni.”

Cauza pare sa fie traficul de influenta, ce impiedica examinarea cazului, ceea ce inseamna ca cetatenii simpli nu sint tratati de pe pozitia legii. Adica legea nu e pentru toti.

Recent, din cite am inteles, dosarul sau aflat in proces de examinare la Judecatoria Varnita, a fost – surprinzator! – scos in doua clipe de pe rol, pentru ca omul a intirziat putintel din cauza drumurilor inzapezite.

La Procuratura Generala a fost depusa acum citeva zile o plingere. Ca fost deputat, ca presedinte al PNL, din care face parte Ion Ciobanu, adresez o mare rugaminte Procuraturii Generale – sa nu trateze superficial problema. Am inteles ca la Causeni s-a schimbat si Procurorul raionului. Riscind chiar si eu contra mafiei, cu mult mai puternice decit mine, consider ca poate se va evita o nevoie, de care are temere Ion Ciobanu, avind oarecare motive in acest sens.

Raspunzindu-i unui vizitatori anonim de pe blog – revin sa completez ca problema, numita de el subiect al unor “articole prostesti” e ca, in raioane, zisa elita raionala, primari, juristi de la primarie, sis-istii, procurori, presedinti de judecatorii, care examineaza dosarele cele mai nedrepte, sint intr-o “oboima de oborotni in epoleti”, ca in Rusia, si e greu sa le vii de hac. Ei se unesc in interesele de jecmanire, de deposedare de bunuri a oamenilor simpli. Poate abia dupa alegerile din 2011 se va schimba ceva…

Vitalia Pavlicenco

Comentarii

Lasă un răspuns