PNL a adresat, prin Ambasada, o Scrisoare Premierului Roman

Excelenței Sale Primului-Ministru al României, dlui Mihai-Răzvan Ungureanu

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Partidul Național Liberal din Republica Moldova, partid extraparlamentar cu poziție politică și civică foarte activă, având ca obiectiv statutar și programatic Unirea Republicii Moldova cu România, salută desfășurarea, pe 3 martie 2012, la Iași, a ședinței comune a Guvernelor de la Chișinău și București.

PNL optează ferm pentru intensificarea relațiilor dintre cele două state românești, consideră ca prioritate absolută a conlucrării dintre Guvernele noastre dezvoltarea și valorificarea oportunităților de colaborare, spre binele poporului român, de pe ambele maluri ale Prutului și ale Nistrului.

Având o poziție constant proromânească, PNL din Republica Moldova a avut permanente piedici în activitatea sa, puse de regimul de guvernare comunist, între anii 2006 și 2009.

Pe data de 3 decembrie 2011, PNL și-a desfășurat al III-lea Congres, care a adoptat modificări ale Statutului și Programului, depuse legal pentru înregistrare la Ministerul Justiției al Republicii Moldova, la fel ca și deciziile privind alegerea conducerii formațiunii, votate de delegați.

Aceste noi documente, adoptate de Congresul al III-lea al PNL, includ, în mod expres, obiectivul politic de unificare a celor două state românești – Republica Moldova și România – pe cale constituțională, pașnică, democratică. Cu toate acestea, Ministerul Justiției al Republicii Moldova nu a înregistrat Statutul având obiectivul unionist al PNL, anunțîndu-l pe președintele PNL, Vitalia Pavlicenco, pe data de 17 ianuarie 2012, precum că va sesiza Curtea Constituționaleă privind interpretare unui articol despre constituționalitatea partidelor, lucru pe care nu l-a făcut pînă acum, ținînd PNL în stare de suspendare și de incertitudine.

 

Conducerea PNL nu crede că, într-un stat, care a aderat la mai multe acte internaționale, inclusiv la Actul de la Helsinki din 1975 și la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, într-un stat ce își dorește să fie membru al comunității europene, un partid poate fi persecutat pentru opțiunile sale politice, pe care își propune, statutar și programatic, să le realizeze pe cale constituțională, democratică și pașnică, fiindu-i respectat dreptul la libera exprimare, inclusiv privind conceptul schimbării frontierelor statelor prin ințelegere și acord comun.

Domnule Prim-Ministru al României,

În calitatea dumneavoastră de înalt reprezentant al unui stat membru al comunității europene, vă rugăm să adresați reprezentantului Ministerului Justiției din Republica Moldova, preocuparea Guvernului României în legătura cu întârzierea formalităților privind înregistrarea modificărilor la Statutul Partidului Național Liberal din Republica Moldova.

Conducerea PNL, formată din cetățeni care au și cetățenia României, este absolut convinsă că orice român are dreptul să își dorească reîntregirea neamului și, într-un stat, care își propune să devină membru al UE, nu poate fi persecutat un cetățean sau un partid ce pledează, pe cale pașnică, pentru acest vis, deziderat și obiectiv secular al românilor.

În speranța unei reacții favorabile, care să permită partidului să-și desfășoare activitatea în conformitate cu principiile legislației europene și în conformitate cu așteptările membrilor PNL și ale simpatizanților pro-unioniști din Republica Moldova, dorim să adresăm mult succes lucrărilor acestei importante întrevederi frățești între Guvernele statelor noastre românești și Vă rugăm să primiți mulțumirile noastre pentru atenția acordată acestei solicitări.

În numele PNL,

Vitalia Pavlicenco, președinte
Chișinău, 27 februarie 2012
Comentarii

Lasă un răspuns