PNL a fost inregistrat in cursa pentru Chisinau si depune sesizari

Joi, lista de candidati din partea PNL pentru consilieri municipali si candidatul PNL la Primaria Municipiului Chisinau Vitalia Pavlicenco au fost inregistrati la Consiliul electoral de circumscriptie Chisinau.

Din pacate, autoritatea electorala nu a inclus pe ordinea de zi si inregistrarea reprezentantului PNL in Consiliul electoral, desi demersul a fost depus, impreuna cu intreg dosarul, pe 18 aprilie. In schimb, Consiliul electoral i-a inregistrat, contrar legii, pe reprezentantii PL si PLDM, cu toate ca aceasta e posibil numai dupa sau concomitent cu inregistrarea formatiunilor respective in cursa, ceea ce a avut loc joi.

PNL a depus toate sesizarile la CEC si, in copie, la Consiliul electoral municipal, pentru ca nu doreste repetarea situatiei din alte scrutine, care au demonstrat afilierea institutiilor electorale unor noi patroni politici, dupa ce i-au servit pe comunisti.

PNL a depus astazi si sesizarea legata de inceperea de catre PLDM a campaniei electorale inainte de inregistrarea oficiala a formatiunii pentru cursa locala.

Anexam un extras din Codul electoral, care demonstreaza decizia ilegala a Consiliului electoral.

Articolul 15. Reprezentarea în organele electorale

(1) Concurentii electorali pot desemna, pentru perioada campaniei electorale, în organele electorale care i-au înregistrat, precum si în organele electorale ierarhic inferioare, cîte un reprezentant cu drept de vot consultativ. Partidele, alte organizasii social-politice si blocurile electorale, care iau parte la scrutin pot desemna, pentru perioada campaniei electorale, cîte un reprezentant cu drept de vot consultativ si în Comisia Electoral? Central?.

[Art.15 al.(1) modificat prin LP119 din 18.06.10, MO105-106/29.06.10 art.332; în vigoare 29.06.10]

[Art.15 al.(1) modificat prin LP176-XVI din 22.07.05, MO107-109/12.08.05 art.535]

[Art.15 pct.(1) în redactie prin LP894-XVI din 23.03.00, MO59/25.05.2000]

(2) Reprezentantii concurentilor electorali sînt confirmati de organele electorale respective în termen de 3 zile.Candidaturile propuse trebuie si fie persoane care au dreptul de a alege si de a fi alesi.

SP al PNL
Comentarii

Lasă un răspuns