PNL a initiat si purtat un dialog pentru 1 Decembrie cu fortele unioniste

Urmariti comunicatul de presa, afirmatiile vicepresedintelui PNL, Anatolie Revenco, si declaratiile presedintelui PNL, Vitalia Pavlicenco.

Comunicat de presa
 
Pe 1 Decembrie, de Ziua tuturor romanilor, Partidul National Liberal anunta presa ca va participa la actiunile comune dedicate acestei date. PNL, ca formatiune politica, pledeaza programatic pentru regasirea romanilor si a alogenilor de pe ambele maluri ale Prutului intr-un singur spatiu comun, intr-un stat romanesc.

In preajma acestei sarbatori, PNL a initiat un dialog si cu Partidul National Roman, cu mai multe organizatii obstesti, cum ar fi Miscarea National Crestina, Actiunea 2012, Asociatia Cetatenilor Romani, ale caror manifestari le sprijina, in ideea unor activitati comune, pentru a se incerca sa adunam, in asemenea zile, pentru scopul unificarii fortelor romanesti, unioniste, cit mai multe entitati ce opteaza univoc pentru obiectivul imperativ al reunificarii Republicii Moldova cu Romania.

Progamul entitatilor enumerate pentru 1 Decembrie sint urmatoarele: reprezentanti ai PNL, PNR, MNC si, in functie de posibilitati, componentele Actiunii 2012 se intrunesc in Scuarul Europei, de unde se vor deplasa, in grup sau in coloana, pe trotuar, spre Monunemtul lui Stefan cel Mare si Sfint. Fiecare din reprezentanti va purta insemne individuale ale membrului de partid – insigne, esarfe, tricolor in toate formele, dar si banere, exceptind steaguri ale formatiunilor politice.

PNL va mai purta un baner cu textul “Stefan cel Mare si Sfint – cel mai mare roman!” si un alt baner, reprezentind Romania mare in fundal galben, cu inscrisul in albastru “PNL pentru Unire” si Sageata national-liberala. La fel, PNL va depune la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint si o compozitie florala identica – intruchipind Romania Mare cu text, la fel floral, – “PNL pentru Unire”. Reprezentantii PNL vor imparti trecatorilor si stikere cu aceeasi imagine, precum si panglici tricolor. In continuare, reprezentantii PNL vor participa la actiunile culturale din fata Monumentului lui Stefan cel Mare si Sfint, initiate de reprezentanti ai societatii civile.


Incepind cu ora 16.00-16.30, membri ai PNL vor participa la cele doua marsuri, pe care le organizeaza Partidul National Roman si Miscarea National Crestina, de la Universitatea Pedagogica, si Actiunea 2012 – de la Academia de Stiinte pina la Ambasada Romaniei. Aceste marsuri se vor intilni in centrul Chisinaului, pentru a dansa Hora Unirii in Scuarul Operei Nationale si in Piata Marii Adunari Nationale.

Conceptul in care PNL a gindit acest mod de marcare a Zilei de 1 Decembrie, in partea care prevede mai mult activitatile sale, include dorinta de a le transmite cetatenilor citeva mesaje:

– Ca in Republica Moldova, cu o populatie supusa deznationalizarii atit in perioada sovietica, precum si in cei 14 ani de guvernare agrariano-comunista, trebuie eliminata romanofobia din sufletele si mentalitatea romanilor moldoveni, care au fost impiedicati sa isi redobindeasca in anii de dupa caderea URSS constiinta si identitatea romaneasca, pentru a participa activ si neintimidati la sarbatorile tuturor romanilor.

– Stefan cel Mare si Sfint a fost declarat de romani drept cel mai mare roman al timpurilor. Guvernarea comunista a incercat sa exploateze personalitatea istorica a lui Stefan cel Mare si Sfint in scopurile ideologiei moldoveniste, de sorginte sovietica, stalinista, de aceea, sarcina partidelor romanesti, nationale, ca si a presei libere, este de a nu denatura identitartea lui Stefan cel are si Sfint si rolul sau in Istoria Romanilor. Partidul National Liberal, Partidul National Roman, Miscarea National-Crestina, Asociatia Cetatenilor Romani ii cheama pe toti cetatenii Republicii Moldova cu simtire romaneasca sa se alature celor care marcheaza aceasta sarbatoare si sa desfasoare manifestari dedicate Zile de 1 Decembrie in centrele raionale, in orasele si chiar satele Republicii Moldova. 

Chisinau, 29 noiembrie 2011

Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, a spus:

La cele spuse de dna Vitalia Pavlicenco, as adauga ca PNL va fi intotdeauna consecvent in promovarea ideii de reunire a poporului roman. Si dupa cum a spus G. Freidman – Agentia Stratforr – unica solutie pentru supravietuirea populatiei de pe acest teritoriu este realizabila prin unirea cu Romania. Pe Mormintul lui ion Antonescu sta scris: “ Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc”.

In campanile electorale, unele partide se feresc sa vorbeasca despre Unire, considerandu-l un subiect tabu, din frica de a nu fi etichetate ca partide ce tradeaza interesele natiunii moldovenesti de catre fortele anti-romanesti, romanofobe si rusofile din interior si pentru a nu-si periclita relatiile cu Moscova. Si daca sunt alese, fara a-si fi exprimat macar electoral o platforma unionista, atunci nu se simt obligate sa aduca problema in Parlament.

Insa atata timp cat exista principiul din Declaratia de Independenta despre care vorbim, “liber sa-si hotarasca prezentul si viitoru”, partidele si fortele care pun deschis in discutie problema Unirii, nu doar ca nu tradeaza, ci dau dovada de grija pentru soarta poporului, cautand solutii  de supravietuire in contextul unei situatii incerte politic, economic si social.

PNL permanent va pleda pentru unificarea fortelor unioniste si conferinta de azi este un exemplu.

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL adauga:

Desi citeva partide de pe scena politica a R.M. mai vorbesc sau au vorbit despre Unirea cu Romania (PPCD, PL) ori s-au declarat la aparitia lor si proromanesti, cum ar fi PLDM, numai PNL a ramas consecvent si va consemna obiectivul Unirii in Statutul si Programul sau la Congresul al III-lea din 3 decembrie.

Prin acest lucru dorim sa incercam o coagulare a fortelor cu adevarat unioniste, raminind deschisi pentru aliante cu cei care doresc Unirea, in ideea consolidarii factiunii romanesti, unioniste pe scena politica si a constituirii unui Bloc al Unitatii Nationale/Romanesti – BUN/BUR/ul, sau a Aliantei Unitatii Romanesti – AUR-ul, mai ales ca revansa fortelor imperiale din este se resimte tot mai puternic in contextul unor evolutii nedorite in spatiul UE.

In felul acesta, prin introducerea obiectivului Unirii in Statut si program, PNL adreseaza un apel la unire si colaborare a fortelor cu adevat unioniste…

PNL sprijina Actiunea-2012, Miscarea 1812, ca si organizarea unui Cenaclu artistic Pro-Unire, fiind dispusi sa contribuim la materializarea acestui proiect.
Comentarii

Lasă un răspuns