Amintim, CEC a respins contestatia PNL privind faptul ca PUM, desi a plasat o retea de panouri cu portretele presedintelui PUM Valeriu Pasat, in perioada electorala, nu a declarat nici un fel de cheltuieli in rapoartele financiare prezentate Comisiei Electorale Centrale.
PNL a atacat hotarirea CEC in justitie. Insa Curtea de Apel Chisinau i-a ingradit PNL accesul la justitie, emitind o hotarare nemotivata.
Acum, in baza Hotaririi CSJ, Curtea de Apel Chisinau urmeaza sa constate circumstantele cauzei si sa depisteze, probabil, cine, totusi, a finantat Partidul Umanist din Moldova in campania electorala din 5 septembrie 2010.
Pentru PNL au fost si ramin stranii atit hotarirea CEC, precum si lipsa interesului presei pentru acest caz, care tinde sa devina un fenomen periculos, ce va crea conditii propice pentru inflorirea coruptiei in Republica Moldova. Cistigarea cauzei de catre CEC si PUM in instanta ar insemna un grav precedent pentru subiectii electorali, care ar capata dreptul de a avea publicitate electorala fara a declara cheltuielile suportate, de teama descoperirii sursei lor, care poate fi si una ilegala.
Daca PNL va cistiga aceasta cauza, CEC nu va mai putea trata superficial rapoartele financiare ale subiectilor electorali, ci va transmite dosarele “problematice” spre examinare Procuraturii, CCCEC, altor structuri abilitate.
Serviciul de presa al PNL