PNL cere o pozitie oficiala privind pericolul rus

Partidul Național Liberal a promovat mereu poziția că Republica Moldova se află sub ocupație rusească, având o armată pe teritoriul său, care staționează cu încălcarea actelor și a deciziilor internaționale, prin care Moscova demonstrează că nu respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a celui de-al doilea stat românesc.

PNL consideră că Puterea de la Moscova este un pericol pentru independența și dreptul statelor ex-sovietice de a-și decide destinul fără ingerințe din afară. Rusia nu a recunoscut niciodată, de facto, suveranitatea popoarelor ce și-au proclamat separarea din URSS și operează continuu cu interesul geopolitic de a domina în sferele de influență pe care și le-a atribuit și de a nu permite extinderea NATO spre Est.

Decizia Consiliului Federației, ca răspuns la Apelul Președintelui Vladimir Putin de a a interveni militar pe teritoriul statului independent Ucraina, demonstrează că această putere imperială nu respectă niciun fel de înțelegeri și acorduri internaționale, sfidează comunitatea internațională și organismele din care face parte și prezintă pericol pentru viața cetățenilor mai multor state.

Rusia este un stat-agresor și promovează o politică de expansiune, încălcând dreptul popoarelor la Libertate. Așa a procedat în Războiul de rezistență națională din 1992 de la Nistru, în urma intervenției militare Republica Moldova devenind un stat cu un teritoriu aflat sub ocupație și cu o amenințare militară continuă la adresa tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
 

PNL consideră că orice partid care vrea să vină la Putere în Republica Moldova, dacă pretinde că apără interesele acestui stat, trebuie să aibă viziuni de securitate pentru cetățeni, tăria și demnitatea de a contracara ofensiva, agresiunea și pericolul din partea Rusiei, care nu acceptă dreptul statelor de a se rupe din zona de influență rusă și a adera la structuri internaționale conform opțiunii populației acestora.

Republica Moldova, cu un conflict militar, cu o armată de ocupație și un regim separatist apărat de aceasta, are o situație vulnerabilă, fragilă, nu face parte din niciun sistem de securitate colectivă și se poate pomeni atacată de aceeași Moscova, capitala unei supraputeri fără scrupule.

În această situație, conducerea de la Chișinău trebuie să își expună poziția față de agresiune militară antiucraineană, să se declare solidară cu poziția partenerilor americani și europeni, să antameze un dialog de consultare cu factorii decidenți vestici, în primul rând cu România, care are o bază militară nord-atlantică și o armată membră a NATO, să fie gata să ceară – ca și Ucraina – ajutorul SUA, NATO și UE în cazul extinderii conflictului militar ce poate lua naștere deschis în orice clipă.

PNL rămâne convins că numai reunificarea celor două state românești poate servi drept o garanție a salvării vieților tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care își doresc un viitor civilizat, european, în siguranță, cu respectarea drepturilor fiecăruia la viață și la fericire.

Chișinău, 2 martie 2014
Comentarii

Lasă un răspuns