PNL condamnă alierea unor forțe democratice cu PCRM și cheamă partidele românești la un dialog pentru o Platformă politică unionistă

1907936_790355751014187_3658426778178903186_nPartidul Național Liberal urmărește cu adâncă tristețe evoluțiile politice din Republica Moldova. Evenimentele de după 30 de noiembrie au demonstrat, la modul absolut, – pentru partea de populație orientată spre România și Europa – cât de necesară a fost alierea forțelor cu adevărat democratice, proromânești/proeuropene la răscrucea din 30 noiembrie 2014- crucială pentru destinul celui de-al doilea stat românesc.

PNL este unicul partid din R.Moldova, care a propus clasei politice tot felul de blocuri politice, electorale, semnarea unei Declarații Snagov comune pentru Europa, ce ar fi însemnat și nealierea cu cei ce se numesc azi comuniști.

Iar ideea semnării unei Declarații Snagov a clasei politice din România pentru parcursul european al Chișinăului, formulată, de asemenea, de către PNL.md, a fost preluată și propulsată în spațiul politic românesc și de noul Președinte al României, Klaus Iohannis, când a fost prezidențiabil din partea PNL.ro.

Dacă nu existau interese egoiste, antinaționale, prorusești și de altă natură negativă, se realiza dezideratul consolidării forțelor proeuropene sau, cel puțin, românești. Nimeni, însă, nu a reacționat și societatea a fost manipulată de forțele prorusești mascate cu retorică și frazeologie goală proeuropeană, forțe cu Europa pe buze și cu frica de justiție și de pușcării europene până în măduva oaselor. După alegeri, după perioada lungă de negocieri intransparente și meschine, s-a ajuns EXACT unde a prevăzut PNL.md  – la o aliere a forțelor pretins europene cu bolșevicii, în pofida sloganelor ”Moldova fără Voronin”, ”Moldova fără comuniști”.

Incontestabil, Republica Moldova are nevoie de o alianță proeuropeană, națională, proromânească. De aceea este regretabilă – dincolo de orice argument – o coalizare, fățișă sau ascunsă cu PCRM. Comuniștii au fost și au rămas antieuropeni, antiromâni și vor împiedica reformele democratice și specifice economiei capitaliste.

NICI O FORȚĂ NU POATE FI, TOTODATĂ, CONSIDERATĂ PROEUROPEANĂ DACĂ NU ESTE ȘI PROROMÂNEASCĂ, DACĂ NU ESTE ȘI UNIONISTĂ. Din păcate, însă, în Parlament nu a fost aleasă nicio forță care să pledeze pentru Reîntregirea cu România.

O mare vină pentru aceasta o au toate forțele din politică, partea activă din sectorul asociativ și persoanele neafiliate, care nu au sprijinit nici coagularea forțelor proeuropene și românești, nici unicul partid unionist – PNL – care, în acești ani, a luptat sincer pentru obiectivul unionist. Toți aceștia au votat pentru alte partide și, în opinia noastră, au greșit. La fel a procedat echipa liberală, care s-a proclamat europenistă, ghidându-se de ideea că ”nu trebuie să le arătăm rușilor intențiile noastre unioniste adevărate, nu trebuie să scoatem din mânecă toți așii, e mai bine să ne ascundem după deget, în loc să spunem răspicat că dorim reîntregirea românească”.

S-au gândit mulți la Unire, dar au votat europenismul. Și unde s-a ajuns? Și echipa liberală a procedat la fel, aducându-i pe proruși la putere. Adică, din rău în mai rău.

Astfel, este foarte regretabil că unicul partid, care se revendică doar proromânesc, nu și unionist, al liberalilor, nu a avut capacitatea de coagulare a tuturor forțelor liberale românești în jurul obiectivului Unirii, ca să se obțină o altă reprezentativitate în Parlament și să se poată negocia altfel pozițiile și principiile pentru parcursul european, să se obțină alte rezultate în negocieri. PNL.md este un partid cu acțiuni doar de demnitate, rezistă în opoziția extraparlamentară de opt ani și nu există pentru a sprijini alte partide în alegeri, cu mesaj duplicitar, nesincer.

PNL sprijină, totodată, acțiunile societății civile, care vor pune presiune publică pentru a nu se deturna orientarea europeană a celui de-al doilea stat românesc.Totodată, PNL a pledat mereu și pledează pentru a treia cale – nici Est, nici ”integrarea europeană” la sfântu-așteaptă, ci Reunirea cu România – cea mai scurtă cale de integrare în NATO și UE, unde este justiție, unde se combate corupția, unde hoții ajung la pușcărie, adică legea e în capul mesei. Vedem acest lucru cu ochii noștri pe exemplul României. Adevărații proeuropeni pot fi numai proromâni și unioniști, pentru că România este Europa, iar Europa este și România.

PNL pledează pentru coagularea forțelor de dreapta în jurul mesajului unionist, cheamă PL la dialog pentru regăsirea proromânilor pe o platformă comună și crede că Platformele unioniste din societatea civilă vor saluta această poziție – unica având viitor și perspectivă pentru întreaga națiune română.

Conducerea Partidului Național Liberal,

Chișinău, 24 ianuarie 2015

Comentarii

Lasă un răspuns