PNL condamna politica externa comunista prorusa, distrugatoare pentru viitorul nostru european

PNL a afirmat recent, in declaratia privind ofensiva comunista contra presei, ca pina si observatorilor occidentali li s-a lehametit de Republica Moldova, din cauza stagnarii instalate.
 Recent, publicatia americana Bussines Week, dupa o incursiune in istoricul statului nostru, referindu-se la stagnarea agrariano-comunista, razboiul de la Nistru, politica prorusa a guvernarilor, conchide ca problema noastra majora nu e Transnistria, ci coruptia, infrastructura primitiva, dependenta excesiva de agricultura si de remitentele gastarbaiterilor. Iata pesimismul revistei – „intrebarea nu e – de care domeniu se va ocupa guvernarea comunista ca sa iasa din situatia precara, ci daca aceasta guvernare se va ocupa, in general, de ceva in contextul alegerilor parlamentare din 2009”. Este exact ce spun Opozitia si expertii independenti, catalogati de guvernanti drept «dusmani ai statului». PNL a afirmat ca anul 2008 este unul pierdut sub toate aspectele si aflarea in continuare a lui Voronin in functia de sef de stat e o tragedie, chiar o crima. «Moldovanasii» au un fel de a intelege patriotismul – ca unul ce ii permite conducerii, sub aceasta lozinca, sa ne mentina in zona de influenta rusa si sa continue a practica nederanjati coruptia. Iar securistii, pusi prin institutii de stat, se ocupa de epurarea functionarilor cu ascendenta româneasca, cu rude in România – mai dihai ca in regimul sovietic.


 Insa tema declaratiei este «care e politica externa a R.Moldova?», ce ar trebui sa se axeze, cel putin, pe simultaneizarea cu actiunile Georgiei si ale Ucrainei, pentru a nu pierde ultimul tren spre NATO si UE.
 Azi, in ajunul Zilei Europei, ne intrebam: „Unde e locul Moldovei – alaturi de tarile baltice, cooperarea cu care e folosita fariseic pentru camuflarea orientarii proruse a Moldovei, alaturi de Ucraina si Georgia, membre ale GUAM, sau in luntrea antioccidentala si antiNATO a Rusiei, in scopul mentinerii clanului comunist la putere?”
 Soldatul de bronz, ca simbol al ruperii cu viziunea stalinista asupra istoriei, aspiratia proNATO a Georgiei si Ucrainei, relatiile lor tensionate cu Rusia nu constituie subiecte de solidarizare a Moldovei cu aceste tari in fata Rusiei.
 Guvernantii, prin relatiile cu balticii, isi acopera antieuropenismul, insa stiu ei, bunaoara, ca seful MAE leton a refuzat sa mai „lucreze ca masina de tradus" pentru ziaristii ce nu inteleg letona? In timp ce la noi seful statului vorbeste mai mult ruseste, decit „maldaveneste”, caci nu putem spune „româneste”, pentru a nu pingari limba noastra sfinta, calcata in picioare de comunistii prorusi.
 Parlamentul estonian considera ca actiunile Rusiei fata de Abhazia si Osetia de sud ameninta suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei si chema, intr-un proiect de Declaratie, "la condamnarea activitatii unilaterale, cerind Rusiei sa sisteze Decretul Presedintelui rus”, indreptat spre dezmembrarea Georgiei.
 Lituania pune conditii pentru negocieri de cooperare UE-Rusia – cere garantii ale livrarii de petrol rusesc Lituaniei si schimbarea pozitiei Moscovei fata de Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria. Dar care e pozitia Chisinaului fata de Rusia, ce pregateste anexarea zonelor separatiste din Caucaz? Sau principalul e sa se impace Chisinaul comunist antiromânesc cu Tiraspolul separatist antiromânesc, pentru a opri extinderea NATO, ca sa-i placa Rusiei ce doreste sa prelungeasca la infinit ocupatia noastra militara, consemnata si de CEDO?
 Comunista Postoico si komsomolistul Petrenco induc occidentali in eroare si ataca România la Consiliul Europei, de parca nu vad Raportul Comisiei acestuia impotriva rasismului si a intolerantei, ce critica istoria integrata si restrictiile instituite de comunisti pentru functii publice cetatenilor români din R.Moldova? Nu vad nici criticile aduse modificarilor la Codul electoral de Marianne Mikko, copresedinte al Comitetului UE-R.Moldova, de europarlamentarul român Titus Corlatean?
 Domnii Iuscenso, Saakasvili si Basescu l-au ajutat pe Voronin in 2005 sa-i insele pe alegatori precum ca el ar putea deveni proUE si proNATO, i-au dat o mina de ajutor sa ramina la putere, dar acum Voronin le refuza lor aceeasi mina de ajutor, cind Rusia ameninta sa lanseze rachete si sa pulverizeze Ucraina ca stat daca intra in NATO sau spune ca nici Georgia nu e stat. Dar oare Moldova, distrusa de comunisti, e stat? Asa se poarta prietenii? Sau nu mai sunteti prieteni si va uitati in gura Rusiei?
Ministrul leton al justitiei spune ca Letonia nu va admite relaxari pentru alogenii care nici nu pot vota. La noi, s-a acordat cu bunavointa si ospitalitate nejustificate varianta zero la cetatenie, ca acum românii din Basarabia sa fie capsunari, dadace si gastarbaiteri, iar neromânii sa detina functii in stat, necunoscindu-ne si nerespectindu-ne limba, istoria, cultura si traditiile?
 La noi neromânii nu permit ratificarea Conventia limbilor locale si regionale, ca sa nu defavorizeze obiectiv rusa, iar cei preocupati de golodomorul ucrainean abandoneaza batalia pentru limba si nu semneaza initiativa de modificare a articolelor 11 si 13 din Constitutie.  
 PNL sprijina condamnarea Marii infometari din Ucraina si revizuirea altor file ale istoriei Ucrainei, in spiritul adevarului stiintific si al viziunilor nepolitizate. In acelasi timp, ne intrebam – dar foametea organizata in Basarabia si masacrarea unui milion de români, alte crime ale regimului comunist – Siberiile de gheata, gropile de var, aducerea la canibalism, bagarea in „psihuste” – oare nu trebuie condamnate? PNL regreta ca Parlamentul a refuzat sa dea apreciere politico-juridica foametei organizate in Basarabia.
 PNL considera ca Voronin si clanul comunist pun in pericol imaginea si farima de prestigiu ale Republicii Moldova, de aceea e nevoie de solidarizarea cetatenilor pentru a pune capat efectelor dezastruoase ale aflarii in continuare a mafiei totalitare la putere in Republica Moldova.
Chisinau, 7 mai 2008

Comentarii

Lasă un răspuns