PNL: decomunizarea intarzie, cazul Sinigur, 9 mai 2014

 

PNL consideră că, în Republica Moldova, decomunizarea întârzie dramatic – Cazul Vasile Sinigur, 9 mai 2014

Pe data de 9 mai 2014, Vasile Sinigur, membru al PNL, a făcut inscripția ”Rus Fascist Ocupant”și a desenat semnul svasticii pe postamentul monumentului sovietic, numit al ”Ostașilor Eliberatori ai Chișinăului”, aflat în fața Academiei de Științe a Republicii Moldova, în jurul căruia pornise discuții legat de demolare în contextul eventualei instalări a Monumentului dedicat Limbii Române. Calificarea de ”vandalism” din partea antiromânilor pentru gestul lui Sinigur este inadecvată, deoarece Sinigur nu a distrus nimic, iar monumentele sovietice nu au valoare artistică, ci propagandistică.

Fără nici o îndoială, Vasile Sinigur a acționat fără vreo coordonare cu conducerea PNL, ci din proprie inițiativă, răspunderea pentru acest gest fiind una individuală.

Cu toate acestea, membri din conducerea partidului au luat legătura cu șefii poliției municipale Chișinău și le-au solicitat un comportament legal față de Vasile Sinigur, care nu e la prima acțiune a sa de acest fel, dar care nu poate fi tratat prin acțiuni violente.

Anterior, indignat de faptul că este persecutat și urmărit pentru opțiunile sale unioniste în autonomia găgăuză, unde locuiește, Vasile Sinigur a făcut o inscripție și la intrarea în acea zonă, scriind ”România Mare”. Atitudinea sa mai specială și de revoltă este din cauza comportamentului autorităților găgăuze fără respect pentru partea de națiune majoritară și pentru limba română, ca limbă oficială a statului. În legătură cu persecutarea lui Sinigur, conducerea PNL a avut discuții cu comisarul de poliție al Comratului, cu factori din conducerea MAI, care au contribuit la aplanarea situației și și-au cerut scuze pentru comportamentul comisarului, a oferit și o conferință de presă legat de situația nedreaptă din jurul lui Vasile Sinigur.Asemenea gesturi, ce pot fi calificate ca expresie de revoltă maximă și de indignare excesivă, cum sunt inscripțiile făcute de Sinigur pe obiective publice, sunt cauzate și de faptul că în Republica Moldova abordările de natură istorică și politică încă sunt cu susul în jos.

Știe o lume întreagă faptul că, pe 28 iunie 1940, urmare a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, Basarabia a fost smulsă din componența Patriei-mamă România și anexată prin ultimatum la Uniunea Sovietică și că, respectiv, în 1944, când forțele sovietice au intrat în Chișinău, a avut loc reocuparea acestui pământ istoric românesc pentru mai mult de jumătate de secol, nefiind liber și reunit cu Patria-mamă România nici astăzi.

Faptul că Republica Moldova este condusă aproape neîntrerupt de forțe politice obediente Rusiei, chiar dacă se declară proeuropene, conduce la realitatea tristă că societatea nu este decomunizată, monumentele sovietice stau în continuare neclintite și asta îi face pe unii patrioți români să ajungă la gesturi mai excesive. A fost și cazul lui Sinigur, care a vrut, probabil, să rețină atenția opiniei publice că nu poți merge cu neadevărul istoric și cu monumentele Lenin sau cu oricare alte monumente de propagandă bolșevică și sovietică falsă în spate spre Europa – spre Bruxelles și Strasbourg.

Există și legislația moldovenească respectivă, care impune curățirea localităților noastre de monumentele ce promovează o istorie falsă, care, însă, rămân încă infipte în ochii și inimile noastre, care avem părinți și bunici omorâți în perioada ocupației sovietice. Și asta doar pentru că unele forțe politice mai au nevoie de voturile categoriei de populație îndoctrinate cu propaganda bolșevică și comunistă.

De asemenea, știe o lume întreagă adevărul că nu există nicio deosebire între nazismul condamnat de Tribunalul Internațional de la Nurnberg și comunismul care a făcut, la fel, imense victime și care trebuie condamnat și recondamnat continuu, până vor dispăea, din toate țările, toate partidele de sorginte totalitară, comunistă, extremistă. Ceea ce se întâmplă și azi în Republica Moldova reclamă, fapt cerut repetat și public de PNL – ca PCRM și orice alt partid comunist să fie scos, încă o dată, în afara legii, după ce a fost scos în 1991, dar restabilit, prin efortul unuia dintre ultimii lideri comuniști sovietici, Piotr Lucinski. Instituțiile competente trebuie să ia măsuri și cu partidele proruse, despre care chiar liderul unui partid din coaliția proeuropeană spune că sunt finanțate din Federașia Rusă și se opun demersului proeuropean al Republicii Moldova și care susțin forțele teroriste ce acționează contra poporului ucrainean.

PNL a organizat mereu marșuri și acțiuni unioniste pașnice, cerând lichidarea consecințelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop și reunificarea românilor din stânga Prutului cu românii din România. Acțiunile sporadice și disparate ale unor unioniști demonstrează doar că în Republica Moldova se întârzie dramatic în privința reașezării lucrurilor pe un făgaș cu adevărat democratic și european.

Ne punem întrebarea dacă poliția ar fi acționat cu aceeași râvnă în cazul unor inscripții antiromânești sau antiunioniste pe obiective publice. Ceea ce ar sugera că avem încă niște grupări politice prorusești la guvernare, cu reflexe sovietice în abordări și tratamente.

Dacă se va dovedi că Vasile Sinigur a fost maltratat și molestat, vom contribui la aducerea pe banca acuzaților a celor ce s-au dedat unor asemenea ilegalități.

Conducerea PNL, 10 mai 2014

Comentarii

Lasă un răspuns