PNL despre obiectivele Comisiei pentru condamnarea comunismului si despre modificarea Constitutiei

Partidul National Liberal a sustinut public formarea, de catre Presedintele-interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, a Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului. PNL a fost convins ca printre obiectivele Comisiei se vor regasi si deciziile, actiunile antinationale ale regimurilor retrograde din R.Moldova de dupa proclamarea Independentei, pentru ca acestea au blocat progresul societatii spre obiectivul strategic de integrare a R.Moldova in familia europeana.

Declaratiile conducerii Comisiei, care exclude din sarcinile sale studierea si condamnarea acestor regimuri, argumentindu-se ca „ar fi venit pe cale democratica la putere”, echivaleaza cu justificarea regimurilor fasciste din Italia si Germania, venite la putere, de asemenea, prin votul populatiei

Nu credem ca majoritatea membrilor Comisiei pledeaza pentru raminerea in centrele raionale a monumentelor liderului bolsevic Vladimir Lenin, apreciat drept un criminal al secolului trecut. Nu credem ca majoritatea membrilor Comisiei nu sint constienti de gravele incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in ultimii zece ani in Republica Moldova.

PNL a criticat Hotarirea Prezidiului Parlamentului R.Moldova din anul 1993, cind un grup de deputati au semnat pentru restabilirea Partidului Comunist in Republica Moldova, facind jocul ex-Presedintelui Petru Lucinschi, astazi omagiat si glorificat de noua guvernare, uitindu-se „contributia” sa si a altora la aceasta crima istorica, unii care au votat atunci facind parte din Comisia amintita.


Credem ca – si de aceasta data – ne joaca festa lasitatea, lipsa de caractere si oportunismul, camuflate prin notiuni moderne gen „toleranta”, „democratie”, „abordare moderata” si „corectitudine politica”, care ne tin pe loc in raport cu statele baltice, ce au avut un start similar cu al nostru, dar si conducatori curajosi.

PNL considera ca trebuie organizate dezbateri publice, pentru a se afla opinia partii active a cetatenilor in aceasta problema si a se face uz de toate argumentele, ca sa nu se repete actele nedemne din trecutul neindepartat. Nu vrem sa credem ca unii membri au fost desemnati in Comisie pentru a promova o falsa linie „moderata”, in atitudinea fata de satrapii comunisti „moderni”, care ne-au sters 14 ani din viata, care au alungat oamenii de acasa in cautarea unei bucati de piine peste hotare, care au maltratat in comisariatele de politie si in plina strada sute de tinerii.

In privinta initiativelor de modificare a Constitutiei, PNL considera ca:

1. Modificarile trebuie sa fie in baza consensului in AIE, dar si a unui consens politic mai larg.

2. Modificarile sa fie conforme cu legislatia nationala.

3. Modificarile trebuie sa fie conforme cu expertiza europeana.

4. Modificarile propuse trebuie sa fie propagate si discutate de catre partea activa a populatiei.

5. In cazul unui referendum pentru schimbarea in Constitutie a modului de alegere al sefului statului, sa se ia in vedere riscul neintrunirii conditiilor pentru care referndumul sa fie considerat valabil.

6. In adoptarea modificarilor nu este neaparat sa se tina cont de parerea comunistilor, decit daca acestia vor accepta consensul menit sa scoata statul si societatea din stare de impas, in numele interesului general.

Adoptata la sedinta Biroului Permanent Central al PNL
Chisinau, 4 februarie 2010

De la sedinta Biroului Permanent Central

Declaratia de mai sus a fost adoptata la sedinta din 4 februarie a Biroului Permanent Central al PNL, care a audiat informarea prezentata de presedintele PNL privind activitatea partidului in ultimele saptamini, a dezbatut pozitia fata de modificarea Constitutiei si fata de obiectivele pe care si le propune Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului, a creat un grup de analiza economica, a reconfirmat grupul de negociatori cu alte formatiuni politice, a stabilit subiectele urmatoarelor conferinte de presa, a aprobat graficul conferintelor teritoriale.

In continuare, prezentam Raportul prezentat in sedinta BPC de catre Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, si opiniile exprimate pe marginea chestiunilor abordate de catre membrii BPC.

Vitalia Pavlicenco: “Stimati colegi,

Eu va multumesc pentru ca ati venit, pe asa timp, la Chisinau, la sedinta BPC. Cred ca e bine ca ne intilnim regulat, sa analizam impreuna evenimentele si sa decidem ce avem de facut in continuare, pentru a ne consolida structurile si a ne promova mesajul.

Conducerea PNL a acceptat pentru aplicare doleantele exprimate de membrii Delegatiei Politice Nationale, privind o pozitie clara a PNL in raport cu actuala guvernare si trecerea in Opozitie constructiva, precum si privind necesitatea asigurarii vizibilitatii partidului.

Vreau sa va prezint o informare in aceasta privinta.

Am stabilit la sedinta trecuta a BPC sa convocam in continuare, statutar, sedintele Biroului, indifferent de conditiile meteorologice, la care sa ne discutam activitatea si sarcinile. Am acceptat propunerea inspirata a dnei Alexandra Can sa invitam de fiece data cind e posibil presedintii din raioanele mai apropiate.

In perioada ce s-a scurs dupa ultima sedinta a BPC conducerea a organizat trei conferinte de presa in cadrul carora PNL si-a exprimat punctul de vedere asupra guvernarii liberal-democrate, a problemelor legate de redobindirea cetateniei romane si a exercitarii actului de justitie in teritoriu.

Am pregatit documente solide si detaliate privind activitatea Guvernului si privind dificultatile in obtinerea cetateniei romane, pe care le-am difuzat presei si le-am postat pe site-ul PNL.

Din pacate, se confirma presupunerile noastre ca presa e controlata de fosta Putere comunista ori de o parte a noii guvernari liberal-democrate. Posturi de televiziune ca PRO TV, pe care si noi i-am sprijinit, TV 7, www.jurnaltv.md nu vin la conferintele de presa. Noi ne-am expus punctual de vedere legat de aceasta prestatie a presei si, putin cite putin, presa intra in rolul de opozitie fata de noua putere, devenind si aliatul pozitiei noastre.

Astfel, la prima conferinta de presa a fost www.jurnaltv.md, insa la a doua nu a fost si a dat un mic reportaj, deturnat ca esensa si mesaj, insa si asta dupa ce am criticat dezinteresul.

TV 7 a “compensat”, cred, absenta de la conferinta de presa prin invitarea mea la o emisiune cu Dumitru Diacov si cu tinarul comunist Iurie Munteanu.

PRO TV este inca dezinteresat, nu a venit nici macar la conferinta de presa privind cetatenia romana. Insa Lorena Bogza a pus intrebari bune Presedintelui Traian Basescu in cadrul unei editii speciale a emisiunii “In profunzime”.

Vreau sa multumesc dnei Alexandra Can, dlui Gheorghe Vita si dlui Anatol Revenco, care m-au ajutat in pregatirea materialelor pentru conferintele de presa. Vreau sa mentionez participarea dlui Mihai Creanga la conferinta de presa, in care a spus curajos despre greutatile intimpinate de agentii economici in aceasta perioada, fapt preluat de presa.

La conferintele noastre vin, in schimb, NIT, Moldova 1, Omega, n 4, care dau reportaje si – paradoxal – ni se reproseaza tot noua, PNL, “De ce va oglindesc?” Raspunsul nostru este “De ce nu veniti voi, sa aratati cum credeti voi de cuviinta”? E greu de spart zidul presei neindependente. Dar vom face actiuni, vom avea pozitii care, speram, sa intereseze ambele prese din R.Moldova…

Conferinta de presa de astazi a fost axata pe faradelegile din perioada deja postcomunista, care ii afecteaza pe presedintii nostri de filiale teritoriale, persecutati direct sau indirect de unii reprezentanti ai partidelor de guvernamint si victime ale justitiei nedemafiotizate.

Fiecare dintre cei care am pus umarul la demolarea comunistilor am considerat ca lucrurile se vor schimba, insa – cum a spus si ziaristul Constantin Tanase, sustinator al guvernarii liberal-democrate – “Euforia a murit”. Vine proza si dezamagirea, asa cum spun si vizitatorii de pe blogul meu, care propun crearea unui “partid al dezamagitilor”.

Noi, PNL, nu dorim sa criticam cu orice pret noua guvernare, dar consideram ca pozitia lui Vlad Filat de la emisiunea “Buna Seara”, in care a ironizat Opozitia constructiva a PNL, plasindu-ne deliberat alaturi de opozitia comunista, nu-i face cinste in calitatea sa de pretins cavaler al viziunilor democratice si reformatoare.

Am spus si la conferinta de presa, in care am prezentat Raportul nostru de monitorizare a Guvernului, ca noi declaram deschis ce credem ca e bine, aratam ce credem ca e mai putin bine si poate avea un efect negativ asupra traiului populatiei si asupra imaginii noilor guvernanti, pledam pentru transparenta si multa, multa explicare, cu rabdare, a deciziilor in fata populatiei. Nu credem ca la posturi trebuie sa apara numai Vlad Filat. De exemplu, am sugerat ferm explicatii clare de natura sociala pentru noile masuri si cautarea de mijloace pentru compensarea categoriilor defavorizate urmare a cresterii preturilor si sistarii extinderii numarului persoanelor eligibile pentru compensatiile alocate anterior. Iata ca ministra muncii a explicat mai clar situatia la Moldova-1, dupa ce personal i-am adus exemple de nelamarurire a cetatenirlor, iar Banca Mondiala a promis aceasta asistenta. Noi urmarim cu atentie toate miscarile in sfera decidenta.

Consider ca a fost extrem de oportuna decizia noastra de a vorbi deschis, fara complexe si jena, despre procedurile anevoioase de redobindire a cetateniei romane. Unii ne-au taxat pentru ca am fi criticat Romania si pe Basescu. Noi il consideram Presedintele nostru, el a si promis aceasta in noul sau mandat, si in fata noastra, a celor care avem cetatenie romana, si – asa cum criticam conducerea R.Moldova – asa criticam si conducerea Statului al caror cetateni sintem. Conferinta noastra de presa a fost importanta, pentru ca am oferit-o cu doua zile inainte de vizita lui Basescu si o parte a presei, careia ii multumim, a transmis populatiei si factorilor Puterii mesajul nostru.

Anatol Revenco a avut fericita ocazie sa ii adreseze presedintelui PL, Presedintelui interimar al RM si speakerului Mihai Ghimpu rugamintea privind abordarea, cu toata seriozitatea, la intilnirea cu Traian Basescu, a problemei cetateniei. Am auzit declaratiile publice, pozitiile exprimate de Traian Basescu, deciziile urgente luate de Guvernul de la Bucuresti, care sint si expresia efortului nostru. Am felicitat-o pe Lorena Bogza pentru ca i-a pus lui Traian Basescu intrebari legate de zisa programare de la consulat si despre ce a reusit sa faca in primul mandat pentru basarabeni. Speram ca afirmatia lui Basescu – precum ca basarabenii trebuie iubiti, dar si sprijiniti – va avea o dimensiune concreta de realizare si privind cetatenia. Au mai ramas problemele legate de cazierul juridic si modalitatea de a merge in punctele deschise in orasele din apropierea frontierei pentru a fi despuse cererile de redobindire a cetateniei, dar nimeni nu ne impiedica sa revenim la asta. Noi vom trimite pozitia noastra – a PNL si a Uniunii Romanilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta – institutiilor romanesti. PNL a avut dreptate si in privinta cetateniei romane, si in privinta lipsei de necesitate de semnare a unui Tratat de frontiera.

Consideram ca PNL a iesit, intrucitva, din conul de umbra, si nu prin populism, ci prin exprimarea unor pozitii curajoase, clare si concrete.

Consider ca vom continua sa ne spunem punctul de vedere. Am participat deja la trei emisiuni pe www.jurnal.tv, toate plasate pe site-ul PNL si pe blogul meu, am participat, asa cum am mentionat, la o emisiune la TV7 in limba rusa, am dat interviu pentru Post-scriptum (TV Tentr) al lui Alexei Puskov, emisiunea urmeaza sa apara, fiind legata de relatiile moldo-romane.

Remarc si faptul ca liderul de opinie Constantin Tanase a avut aceleasi opinii despre unele lucruri cum ar fi Craciunul cu Vladica, Filat, Leanca si Ghimpu, ori neschimbarile din teritoriu.

Astazi am mai participat, in calitate de fost deputat, la o conferinta de presa in problema ciinilor vagabonzi, care a trezit animozitate in societate. Eu m-am ocupat in Parlamentul trecut si de aceasta problema, la rugamintea reprezentantilor societatii civile. Am facut o serie de interpelari, am contribuit la elaborarea legilor privind animalele de companie, prezentata in Parlament de Filat.

Astazi, asociatiile de protectie a ciinilor mi-au resolicitat participarea la actiunil menite sa conduca la evitarea cruzimii fata de animale. Trebuie lichidata coruptia si spalarea de bani publici, astfel, Primaria gasind bani pentru ca Primaria sa nu mearga pe calea minimei rezistente, ci sa aplice metoda azilurilor, a colectarii de mijloace de la agentii economici, de la populatie, a actiunilor gen “Un leu pentru ciinele tau”, a cooperarii cu societatea civila. Examinam si posibilitatea sa facem un flach-mob in problema ciinilor.

In curind va apare un interviu pe www.unimedia face2face, este al doilea pe acest portal. Sintem prezenti pe www.politik.md.

Referindu-ne la alte puncte din Planul de Actiuni aprobat de BPC data trecuta, invoc disponibilitatea pentru un inceput de negocieri cu PL, cu al carui presedinte urmeaza sa avem o intilnire. Astazi reconfirmam grupul de negociatori din partea PNL. Va invit sa va expuneti opiniile despre negocierile cu MAE si Veaceslav Untila, despre care au vorbit respectivii, dar nu au initiat nici un pas. Eu imi voi spune parerea la sfirsit.

Am vorbit cu toti conducatorii nostri de filiale si ei sint gata sa pregateasca intilniri cu grupul activ al organziatiei, dupa care sa organizam conferintele. Speram in sprijinul donatorilor nostri din partid pentru a putea redemara activitatea structurilor partidului, urmind sa ne consolidam serios structurile, pentru a fi gata sa negociem cu partidele deschise cooperarii, venind cu structurile si cu orice contributie a noastra.

Identificarea si inventarierea echipelor locale va fi posibila, cred, pe durata a 6 luni sau un an. Se termina iarna si vom merge in teritoriu pe citeva 2-3 zile, sa ne intilnim si sa discutam cu oamenii nostri, sa cunoastem problemele actuale ale comunitatii. Noi nu am aprobat data trecuta un plan ambitios, drept ca e si iarna, de aceea acum facem mai mult in plan mediatic. Dupa ce ne vom relua munca intensa in teritoriu, vom putea audia mersul activitatii filialelor in sedintele BPC.

Ne ocupam de promovarea mesajului PNL prin emisiuni, site, blog, diferite portaluri. Stafistii administreaza site-ul PNL, pe care il vom folosi tot mai mult pentru oglindirea pozitiei echipei PNL. Acum asteptam interviul cu dna Can, pe probleme economice, cu George Avornic, Secretarul general al PNL, cu Vadim Cheptanaru, membrul Parlamentului tinerilor din partea PNL, cu Filip Druta, membru al BPC, in probleme de justitie si cazuri iesite din comun din practica sa. Doresc o intilnire participantii la razboiul de la Nistru, iar in legatura cu pozitia noastra privind cetatenia am fost telefonati si cautati de mai multa lume. Am dori interviuri cu Mihai Severovan despre problemele municpiului, cu Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, cu alti membri ai BPC de la centru si teritoriu. Este foarte activ dl Ion Dragutanu, care trimite materiale si noi le postam pe site-ul PNL.

Intentionam sa reluam lucrul cu tinerii. O sa mergem cu ei in raioane, acum ei au stabilit relatii bune cu Liga pentru protectia valorilor democratice si vrem sa facem emisiuni de libera gindire pe Internet, urmind sa punem pe site-ul PNL. Stafistii nostri se perfectioneaza in domeniul plasarii video pe site. Trebuie sa facem un plan de lucru in privinta emisiunilor, a caracterului sistematic si a temelor de abordat.

Noi completam in continuare site-ul, avem nevoie de CV-urile membrilor BPC, de opinii, interviuri, sa fie cit mai multe opinii pe site, speram sa nu mai fie persecutati oamenii nostril de catre decidentii din alte partide, cind fac declaratii publice, asa cum a fost in regim comunist.

La solicitarea unor presedinti de filiale, cum ar fi dl Mihai Morteanu, vom face si conferinte de presa in raioane. El a fost pingarit si ponegrit pe nedrept, cu incalcarea legii si acum, cind cere socoteala, toti se ascund in tufari, dar omului, agentului economic, i-a fost compromisa imaginea.

Referitor la Constitutie. Aici noi trebuie sa decidem in functie de lege si de interese. In Programul PNL avem prevazuta alegerea Presedintelui de catre tot poporul. Da, cind a fost asa in R.Moldova, mereu Presedintelui nu-i ajungeau imputerniciri. Dar ce s-a facut in 2000 e si mai rau. Din cauza instabilitatii, toti sint in asteptare. De acceea, putem spune ca trebuie respectate citeva lucruri:

Modificarile sa fie in baza consensului in cadrul AIE.

Modificarile Constitutiei sa fie conforme cu legislatia nationala.

Modificarile sa fie conforme cu expertiza europeana.

Modificarile propuse sa fie propagate pe larg in rindul populatiei.

Nu este neaparat sa se tina cont de parerea comunistilor, decit daca sint deschisi pentru a scoate statul si societatea din stare de impas, de dragul interesului general.

Referitor la Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului. Consider ca trebuie sa se ia si perioada de dupa 1991, sa se evalueze pierderile pentru Basarabia din 1940 din cauza regimului comunist de factura sovietica, sa nu dam dovada de lasitate.

Am sa va rog sa va spuneti opiniile, ca sa putem sa o aducem la cunostinta opiniei publice.

Spuneti-va opiniile, puteti adresa intrebari si oferi sugestii.”

Comentarii

Lasă un răspuns