Au trecut șase ani din 2012, de când PNL a obținut dreptul societății, al cetățenilor de a pleda politic, statutar pentru un Obiectiv Unionist, – fapt consfințit de Justiția Națională și de Curtea Constituțională, în baza Legii Fundamentale a Republicii Moldova și a Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Practica judiciară, creată de PNL privind constituționalitatea unionismului, constituie, în prezent, un scut și o protecție legală în fața presiunilor și a amenințărilor nelegale, condamnabile, proferate la adresa unioniștilor de către Președinția antinațională și partidele de stânga prorusești.
Prin acest prim-efort al național-liberalilor, al unor entități asociative, al unor mijloace de presă, ce au pledat continuu și ferm pentru Reîntregirea Neamului Românesc, avem, în prezent, o stare de spirit pro-unionistă, care aproape că o devansează pe cea pro-europenistă, care este fără perspectivă, prăbușită de forțele care au pledat nesincer, după anul 2009, pentru integrarea europeană.
Tot mai multă lume adoptă poziția, sloganele politice și electorale ale PNL, a căror esență este ”Cea mai scurtă cale de integrare euroatlantică este Unirea cu România”. Este o dovadă nu doar a dezamăgirii cumplite după șapte ani de guvernări corupte, dar și un indiciu că partea activă a societății caută soluții, devine tot mai curajoasă în fața pericolului revanșard prorusesc aproape iminent.
În anul Centenarului Unirii clasa politică de pe ambele maluri ale Prutului ar trebui să fie la înălțimea grupurilor, a aleșilor locali, administrațiilor locale ce semnează pentru Reunirea cu România. Ar fi un răspuns ferm și declarațiilor anticonstituționale ale celui care, prin fraudă, a ajuns un președinte inutil în al doilea stat românesc.
Toți cei care au avut tăria, inspirația și solidaritatea de a semna Declarații de Unire trebuie să pună presiune pe clasa politică să nu rateze acest an politic. Alegerile ce urmează ar trebui să devină o confirmare a speranței pro-Unire, pentru a începe al doilea Centenar al Reîntregirii românești în alt context, cu alte priorități, cu un Neam întregit în Familia românească unită europeană.
Delegația Politică Națională a PNL
Chișinău, 18 martie 2018