PNL și-a ținut ședința Delegației Politice Naționale

Zilele acestea Partidul Național Liberal din Republica Moldova și-a ținut ședința Delegației Politice Naționale.

A fost analizată situația politică și au fost trasate sarcinile partidului în continuare. BPC a prezentat Raportul de activitate pentru perioada în care i-au fost delegate împuterniciri legate de restricțiile cauzate de pandemia Covid. După dezbateri, s-a adoptat o Hotărâre și o Declarație.

În continuare, se publică Raportul, Hotărârea și Declarația PNL.

Serviciul de presă al PNL

RAPORTUL BIROULUI PERMANENT CENTRAL al PNL
privind perioada de activitate noiembrie 2019-august 2021,

prezentat de Ion CALMÎC, președinte- interimar al PNL

Stimați colegi din Delegația Politică Națională,

Va mulțumim că ați venit la ședința DPN. O spunem din capul locului: pe durata a 13 ani, adică până în noiembrie 2019, am tot desfășurat statutar toate ședințele DPN, dar niciodată cu o asemenea pauză mare între ele.

Vedem cu toții ce provocări confruntă nu doar societatea noastră, dar și întreaga planetă, de când, în decembrie 2019, au apărut informațiile privind răspândirea unui virus periculos pe suprafața pământului, cu toate tulpinile, care nu contenesc să apară.

Totuși, partidele politice nu se desființează, la fel ca și noi, de aceea, trebuie să facem un bilanț, atât cât este posibil, și să ne sfătuim ce facem pe viitor – cei pe care ne doare soarta partidului și obiectivul sfânt al Reîntregirii cu România, pentru care milităm.

Acum, să rememorăm evenimentele de după noiembrie 2019. Astfel, după alegerile parlamentare din 2019, iată că în primăvara anului 2020, conducerea PNL a răspuns invitației Partidului Liberal Reformator de a ne aduna și acționa împreună și cu Partidul Democrația Acasă, în Blocul UNIREA 3 plus 3 – adică noi, trei partide, și trei asociații unioniste ale cunoscuților tineri din Acțiunea-2012, Tinerii Moldovei și ODIP-Unirea.

Noi, PNL, care am creat Consiliul Unirii, care am avut mereu persoane fără de partid pe listele electorale și candidați la Primăria Chișinău, ca întotdeauna și peste tot, am avut o conduită corectă în această structură.

Am propus să discutăm și cu alte partide o alianță în vederea alegerilor locale, care se apropiau, ca să ne apucăm de lucru, am vorbit despre fuzionarea partidelor – dar, este adevărat, noi, ne-renunțând la denumirea de PNL și la obiectivul politic statutar al Unirii.

Urmându-se propunerea PNL, s-a discutat cu PLDM, cu PL, cu alte formațiuni. Însă am înțeles mai târziu că PLR dorea dispariția PNL și a partidului ”Democrația Acasă”, odată cu dispariția PLR, prin fuzionarea tuturor într-un partid nou, UNIREA. Nu a acceptat nici Vasile Costiuc, nu am acceptat nici noi, decât doar să rămână denumirea de PNL sau să se accepte denumirile UNIREA-PNL, PNL-UNIREA, ca semn de apreciere a PNL-ului istoric, ce a înfăptuit România Mare prin Marea Unire si a PNL.md, care a obținut în justiție dreptul de a avea un partid cu un obiectiv statutar unionist.

PLR, însă, fiind vorba de Oleg Bodrug, Tatiana Potâng și Valeriu Saharneanu, au discutat, în paralel, fără să fim informați și noi, ca parte componentă a Blocului, cu PUN și cu PLDM, dar nu le-a reușit o apropiere politică nici în acea formulă. Văzând că nu a reușit să lichideze PNL și „Democrația Acasă”, iată că PLR a pierdut interesul pentru acțiuni comune și acest Bloc UNIREA s-a destrămat.

Am PNL a fost invitat într-un bloc de o altă dimensiune – cu ceea ce rămăsese din Partidul Liberal. Am mers acolo, unde l-am regăsit pe același PLR, care își schimbaseră, între timp, denumirea în Partidul Popular Românesc, reușise să rămână dezamăgit de un președinte întâmplător – Vlad Țurcanu -, care i-a părăsit destul de repede și a mers la PUN, unde, la fel, nu a zăbovit.

Tot acolo era „Uniunea Salvați Basarabia”, o altă falie mică, ruptă din Partidul Liberal, în frunte deja cu plecatul de acolo Valeriu Munteanu.

În cadrul acestei Mișcări politice UNIREA, noi am participat la alegerile parlamentare parțiale din Hâncești și la alegerile prezidențiale. În ambele scrutine a fost sprijinit Dorin Chirtoacă, ceea ce s-a dovedit a fi o greșeală.

Da. O greșeală – este ușor de spus, dar cât de ușor oare era și este să găsești candidaturi, care să aibă și niște posibilități? Alte candidaturi, care să se bucure de un staf de campanie, cu deplasări ca pe vremuri în teritoriu? Așa am raționat noi. Am crezut că PL avea mai multe posibilități ca să fim prezenți în alegeri. Dar nu a fost așa.

Problema cea mai importantă, însă, a fost că Dorin Chirtoacă și cei pe care a reușit el să îi convingă de poziția sa nu au fost de acord să pedaleze distinct pe identitatea mesajului unionist, și să vorbească de avantajele Unirii, ci a lăsat impresia că este o remorcă a PAS și a Maiei Sandu. Greșeala din alegeri atât PL, cât și faliile lui, au înțeles-o mai târziu. Tot Chirtoacă a recunoscut sprijinul PNL ca să se înscrie în alegeri. Le mulțumim colegilor din teritoriu, care au muncit voluntar pentru a colecta semnăturile necesare înregistrării candidatului, vorbim de raioanele din responsabilitatea PNL, care au ajutat foarte mult – Drochia, Rezina, Hâncești, Glodeni, Fălești.

După alegerile prezidențiale cunoaștem toți efortul noului Președinte ca să avem, cu tot dinadinsul, alegeri parlamentare anticipate. Noi eram siguri că vom participa în scrutine împreună cu Blocul Electoral UNIREA. Între timp, s-a produs surpriza partidului AUR, trecut în Parlamentul României și care, prin echipa pe care o cunoaștem – George Simion și Marius Lulea – au început acapararea electoratului lui Băsescu, al cărui partid PMP a rămas în afara Parlamentului.

A trecut și epoca lui Băsescu, cel care a tot dezbinat, mai mult decât să fi unit, electoratul unionist și expresiile lui politice. Acum este preocupat cum să demonstreze că nu a colaborat cu Securitatea și că fiica lui nu trebuie să urmeze drumul spre pușcărie după frate și nepot. Bine că i-a scăpat ginerele basma curată, prieten cu fiul Serghei al lui Lucinschi, cel care se ascunde acum în Rusia, dus acolo de cei agenții care l-au scos din România prin influența și prieteniile tatălui.

În primăvara aceasta AUR, care a realizat o înțelegere cu Bodrug-Potâng de la PPR, fostul PLR, și cu Vlad Bilețchi de la ODIP-UNIREA, dar și cu Munteanu și Chirtoacă, au hotărât ca PL-ul readunat parțial (doar fără PUN), să meargă pe Lista AUR, care este, de fapt, PLR-PPR, ca doar o pretinsă aripă a fostului PL, nu cu Blocul electoral UNIREA.

Noi, PNL, ne-am gândit bine să acceptăm sau nu, ajungând la decizia că nu face să trădăm valorile noastre național-liberale, îngemănate cu sacrul obiectiv al Reunirii.

În plus, noi am cunoscut despre înțelegerile secrete pe la spatele PNL din MPU și am văzut cum Dorin Chirtoacă s-a dat în spectacol când ezita – în fața noastră – să meargă ori nu cu AUR. O să îl judece Destinul.

Cunoscând despre aceste înțelegeri și știind că PAS nu a vrut să meargă în alegeri împreună cu unioniștii, noi am revenit la ideea pe care o avusesem anterior – ca Platforma Demnitate și Adevăr – PPDA – să devină partidul care să coaguleze restul forțelor politice pro-occidentale într-o Platformă Pro-Vest, pentru a putea trece pragul electoral și a avea o echipă bună în Legislativ.

S-a reușit să avem discuții în formate diferite, care lăsau senzații foarte diferite. Noi pregătisem liste de colegi care să candideze pe lista PPDA, așa cum ni se spusese la început. Apoi a urmat o vizită a unei delegații a PPDA la PNL.ro, delegație în care nu era rău să fi mers un reprezentant național-liberal, ca să anunțăm intenția de a fuziona cu denumirea PNL. Dar nu a fost așa. Mai mult – după acea vizită la București PPDA a venit încrezut că trece pragul și că noi, PNL, prin unionismul nostru (nespus de ei nouă),le-ar putea scufunda barca electorală. Noi, care ne-am întâlnit cu conducerea PPDA ca BPC și ca Grup negociator extins, a rămas să acceptăm propunerea lor de a-i sprijini necondiționat. O decizie oficială în acest sens nu a fost luată, deși unii colegi au ieșit ca persoane individuale într-o conferință de presă, ca să își exprime sprijinul și să îi îndemne și pe alții să voteze PPDA.

Un argument major a fost să nu fie PNL învinuit de faptul că a contribuit la eșecul vreunei formațiuni, iar noi nu am dorit să fie pus eșecul PPDA pe național-liberali. Am fost corecti și nu le-am „dăunat” nici prin a spune public precum că am discutat cu PPDA, adică – mai urât spus – nu am vrut „să îi mângim cu unionism”.

Concomirent, PNL.ro s-a dedat unui gest incalificabil – Ludovic Orban, „prietenul” lui Andrei Năstase, declară, cu numai câteva zile înainte de alegeri, sprijinul PNL.ro numai pentru PAS, și nici măcar nu și pentru PAS, și pentru PPDA, ca partide din fostul Bloc ACUM.

Astfel, nu au trecut în Parlament nici AUR, nici PPDA, nici PUN. Si temperatura a scăzut.

Dacă PPDA era deschis cooperării, putea merge cu PLDM și cu PNL, așa cum, se pare, există în planuri acum. Aceasta și trebuie să discutăm nu doar azi.

După alegerile parlamentare din 2019, noi, staful, nu am mai avut mijloace de la Buget, ceea ce a făcut imposibilă ținerea unui staf cu plată. Apoi am intrat în Covid, care a început pentru noi în martie 2020 și care, ca pentru toți, încă nu s-a încheiat. Astfel, decizia de a închide staful a fost una justificată.

Pentru alegerile parlamentare anticipate noi nu am fost gata. trecând prin criza postelectorală și Covid. Cunoașteți că am avut și două seminare cu o Fundație liberala din Germania via România, am precizat emailurile, dar foarte puțini s-au alăturat on-line. Astfel, și în lipsa unui sediu și staf, nu am fi putut organiza ședințe.

Dar nici alte partide, care s-au îmbulzit să participe la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, nu credem că erau pregătite. Doar PAS și socio-comuniștii, Usatîi și Șor.

Ceilalți au fost băgați special sau prin șantaj ori având dosare penale în aceste alegeri. Dar nu au obținut nimic și trebuie să înțeleagă acum liderii politici din afara Parlamentului din partidele mai civilizate și cunoscute că, fără consolidarea unui PNL unionist cu demnitate, ne vom tot alege cu „pași” și cu alte minunății care încearcă să ne promită și să facă prosperitate aici fără Reunire.

Dacă nu se va înțelege aceasta, noi, PNL, care rezistăm de 15 ani, vom căuta, în continuare, o echipă nouă și cu niște posibilități de a menține național-liberalismul combinat cu unionismul. Nu este ușor să facem aceasta astăzi, când a venit la putere o formațiune a-națională ca PAS, pe care nu o interesează nici limba și nici identitatea românească, ci doar recapturarea statului de către noul regim.

Nu credem că există în Republica Moldova partide care nu au mai trecut în Parlament sau nu au trecut vreo dată participând la toate scrutinele ca noi, exceptând ultimul, și să reziste de dragul unei idei sacre așa ca noi, 15 ani.

Să îl luăm pe Renato Usatîi, care s-a și supărat după primul eșec la parlamentare, după ce a băgat inutil milioane în campanie, sau pe „prospeciorii unioniști”, care tot afirmau că ”nu votează lumea PNL”, dar „iată că pe alți unioniști o să îi voteze lumea”. Am văzut cum i-au votat…

În general, acum, la nivel național și planetar, la pandemia pe care o avem în toate sensurile, la evoluțiile mai descurajatoare din partea României, la apatia populației, căci au ieșit la votare jumătate doar din populație, constatăm că noua Putere a fost votată de doar a patra parte din cei cu drept de vot.

Și, oricât se vor strădui, fără Reunire, noi rămânem săraci, cerșetori și pomanagii, orfanii Europei. De aceea, cauza și crezul nostru sunt unicele corecte – Reunire pentru unitatea națională.

HOTĂRÂREA DELEGAȚIEI POLITICE NAȚIONALE din 10 septembrie 2021 privind sarcinile PNL în etapa următoare

Delegația Politică Națională, luând cunoștință de Raportul prezentat de BPC privind situația politică din Republica Moldova după alegerile parlamentare anticipate și în contextul Covid-2021, dar și în perspectiva sarcinilor ce se impun, HOTĂRĂȘTE:

  • membrii DPN iau act de Raportul privind activitatea BPC și a grupului-negociator, constată efortul și corectitudinea deciziilor luate prin delegare de împuterniciri;
  • având în vedere situația pandemică ce continuă, se deleghează, în continuare, pe termen de un an, împuterniciri BPC, în limitele Statutului, pentru realizarea sarcinilor stabilite de DPN: 1) de a monitoriza activitatea Puterii și de a propune idei și sugestii, în primul rând adoptarea Legii Lustrației, având în vedere existența unei majorități parlamentare declarate proeuropeană; 2) de a acționa pentru coagularea forțelor proromânești; 3) de a identifica noi persoane și echipe politice în vederea consolidării partidului și a stabilirii unor relații de parteneriat cu partide având doctrine similare din România;
  • echipele teritoriale ale PNL vor demara acțiuni pentru participarea PNL la alegerile locale noi și alegeri locale viitoare, atrăgând drept candidați persoane competente și integre.

Comentarii