PNL si AVR-92 „Tiras-Tighina”cer conducerii sa invite trupele NATO pentru a proteja R.Moldova


Video streaming by Ustream

Partidul Naţional Liberal și Asociaţia Veteranilor de Război-1992 ”Tiras-Tighina” au promovat mereu obiectivul aderării celui de-al doilea stat românesc la NATO – Alianţa Atlanticului de Nord – singurul bloc politico-militar de natură să ofere securitate cetăţenilor noștri.

Practic, majoritatea guvernărilor de la Chișinău au manifestat o prudenţă excesivă, frizând iresponsabilitatea, în raport cu imperativul intrării statului sub un scut de securitate sigur, într-o zonă unde riscurile provocate de lupta dintre două civilizaţii se adâncește. Criza ucraineană demonstrează consecinţele unui comportament ce nu admitea imprevizibilităţile Rusiei pentru soarta populaţiei unui stat ce abia își decide destinul, măcinat de sechelele aflării dureroase într-un imperiu de factură totalitară comunistă.

Deși unele guvernări au semnat și promovat, într-o anumită măsură, un Pact de cooperare cu NATO, nu au urmat și declaraţii privind necesitatea aderării la alianţa nord-atlantică. Asta deși unii actuali sau recent ex-lideri politici ori demnitari de stat au semnat ca voinţă politică pentru modificarea Constituţiei în partea ce prevede neutralitatea militară a Republicii Moldova, pe al cărei teritoriu suveran, în plus, staţionează trupe de ocupaţie.

Republica Moldova, având și un conflict separatist alimentat de cercurile imperiale de la Kremlin, este obligată – prin voinţa Parlamentului, a Guvernului și a Președinţiei – să solicite conducerilor statelor membre ale NATO să ia în dezbatere disponibilitatea anunţată de a primi trupe ale acestui bloc militar în stânga Prutului, pentru a descuraja forţele nesăbuite ale Rusiei, gata să continue ofensiva spre Vest, venind dinspre Ucraina și ţintind în destrămarea unor state postsovietice ce și-au ales un destin european.

Mai ales că R.Moldova revendică recunoașterea demersului său în favoarea Uniunii Europene, la care nu poţi adera decât dacă faci parte din NATO. În acest sens, R.Moldova nu poate decât să salute staţionarea unor efective în România, care a oferit teritoriul său naţional Alianţei nord-atlantice pentru baze militare.
 

 
Declaratia Președintelui României, Traian Basescu, care a afirmat că armata sa nu va intra în R.Moldova nici chiar dacă Rusia ar invada dreapta Nistrului (stânga fiind, de facto, ocupată de Rusia de peste 20 ani), trebuie interpretată în sensul că România nu va invada niciodata Republica Moldova cu armata neinvitată, precum a făcut, în Ucraina, vecina sa de la Răsărit. PNL și AVR-92 ”Tiras-Tighina” consideră că aceste declaraţii ale Președintelui României sunt de natură diplomatică, ce vor fi în mod sigur modificate dacă va fi voinţa conducerii de la Chișinău – în primul rând a Președintelui Nicolae Timofti care, prin funcţia sa, este și comandantul suprem al armatei moldovenești. Este, totodată, extrem de importantă poziţia societăţii civile, a cetăţenilor, care au dreptul la o securitate pe care statul R.Moldova nu le-o poate încă asigura.

Contraargumentul că invitarea trupelor NATO ar însemna o provocare la adresa Rusiei nu rezistă în faţa evidenţelor din Ucraina, unde armata rusească a ocupat ce a vrut și a răpit sau destabilizat teritorii, ţintind destrămarea și dezmembrarea statului vecin, realitate ce se poate extinde extrem de usor spre noi.

Staţionarea de trupe NATO în Republica Moldova poate avea loc în temeiul unui Protocol bipartit, convenit de comun acord, pe durata contextului conflictual și destabilizator din Ucraina, asigurând securitatea cetăţenilor în cazul violării integrităţii statului nostru, fapt ce ar contribui la demitizarea subiectului NATO în faţa părţii de populaţie manipulate de forţele antinaţionale, ce vehiculează că NATO ar fi un bloc malefic, rău sau periculos, în timp ce statutul de neutralitate al statului este încălcat grav prin staţionarea, de peste 20 de ani, în Estul R.Moldova, a trupelor rusești de ocupaţie, fapt de care actuala conducere nu se arată, în continuare, prea deranjata.

R.Moldova este un stat recunoscut de ONU, cu un teritoriu suveran și poate decide orice, așa cum prevede Declaraţia de Independenţă, potrivit căreia ”REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT ŞI DEMOCRATIC, LIBER SĂ-ŞI HOTĂRASCĂ PREZENTUL ŞI VIITORUL, FĂRĂ NICI UN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ŞI NĂZUINŢELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAŢIUL ISTORIC ŞI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAŢIONALE.”

Ceea ce înseamnă dreptul de a decide și ieșirea din CSI, și aderarea la UE, și invitarea trupelor NATO și -nu în ultimul rând – și Unirea cu România.

În vremurile dramatice de azi, care reclamă asigurarea securităţii cetăţenilor, se va vedea dacă actualii nostri conducători sunt șantajabili în faţa serviciilor speciale rusești. PNL și AVR-92 ”Tiras-Tighina”cer ca ei să manifeste demnitate, să dea dovadă de responsabilitate în faţa societăţii și să se înalţe – prin verticalitate – la nivelul așteptărilor cetăţenilor, respectând, prin atitudinea lor, litera și spiritul Declaraţiei de Independenţă.

Conducerea Partidului Naţional Liberal, şi a Asociaţiei Veteranilor de Război-1992 ,,Tiras Tighina,,

Chișinău, 30 aprilie 2014
Comentarii

Lasă un răspuns