PNL solicită un proiect comun Dreptei politice în preajma alegerilor locale parțiale și parlamentare

D E C L A R A Ț I E


De la fondarea sa, Partidul Național Liberal a pledat continuu pentru un pol românesc liberal. Viața a demonstrat că – pe parcursul a 11 ani de când activează PNL sau pe parcursul a nouă ani, după instalarea unor guvernări postcomuniste, societatea moldovenească nu a avansat nici pe calea reformelor, nici pe calea apropierii ireversibile de România sau de NATO și UE. PNL a optat, începând din campania localelor anului 2007, pentru o cooperare multidimensională maximă cu societatea românească, fapt ce nu s-a înfăptuit, din păcate, noi ajungând acum față cu pericolul unei revanșe rusești aproape inevitabile.

Nu s-a reușit nici consolidarea unui pol liberal, unionist în al doilea stat românesc, fapt ce ar determina o altă putere a entităților politice naționale de pe cele două maluri ale Prutului. Nu s-a găsit un partid din România sau un Președinte al Statului Român care să sprijine – moral și politic – o cooperare a clasei politice din întreg spațiul românesc, ce putea semna un Pact comun pro-Unire sau pro-Basarabia, încurajator pentru stânga Prutului, în acești ani de după proclamarea Independenței.

Și dacă după aproape 27 de ani, în Anul Centenarului Unirii, se întrevede tot mai mult pericolul reinstalării, prin alegeri locale parțiale și parlamentare, a Stângii antiromânești, socialiștii și comuniștii dându-și mâna în lupta contra unioniștilor, vina nu este a forțelor nefaste destinului nostru național, european. Vina revine celor care își zic de Dreapta, care au permis fărâmițarea segmentului democratic, reformator, național și care continuă să perpetueze această stare de fragmentare, ce favorizează implicit consolidarea forțelor prorusești antieuropene.

În Republica Moldova au fost anunțate alegeri locale anticipate, pentru un mandat de un an în diferite localități, inclusiv la Bălți și Chișinău. Unii subiecți politici și-au anunțat candidații. Fiecare partid are dreptul să decidă suveran cum procedează, dar dacă alegerile locale apropiate vor fi pierdute de Dreapta, impactul va fi și asupra alegerilor parlamentare din toamnă.

În acest sens, PNL insistă ca, în prima fază, – până la înaintarea oficială a candidaților -, sau în a doua fază – înainte de scrutinul local propriu-zis – să antameze un dialog formațiunile ce vor purta – voit sau nevoit – răspundere pentru eventuala înfrângere a forțelor eurounioniste. PNL va înainta – însă doar de nevoie – un candidat pentru Primar în Chișinău, deși consideră că bătălia electorală trebuie să se dea doar între un candidat pro-Vest și unul pro-Est.

În acest context, PNL salută poziția grupurilor civic active care pledează pentru o listă națională în perspectiva alegerilor parlamentare și își exprimă disponibilitatea de a participa la un dialog pe platforma acestor structuri informale.

Alegerile locale sunt o etapă responsabilă în preajma declanșării pregătirilor pentru alegerile parlamentare în baza sistemului electoral mixt dificil, nefast pentru Republica Moldova, dar care va fi aplicat în alegerile parlamentare.

Doar de maturitatea liderilor politici, care se declară că nu sunt cu Dodon și cu Puterea, depinde dacă anul 2018 va fi anul Unirii și al victoriei ireversibile a forțelor provestice ori Anul Rușinii și revenirii la putere a forțelor ostile României și Europei.

Delegația Politică Națională,
Chișinău, 18 martie 2018

Comentarii

Lasă un răspuns