Postam, in continuare, materialele prezentate de participantii la conferinta de presa. Este vorba de Declaratia PNL cu privire la referendum, care a fost difuzata presei, de Declaratia “PNL previne in legatura cu pericolul blocarii demersurilor de integrare europeana” si de Pozitia tinerilor national-liberali fata de referendum.
PNL previne in legatura cu pericolul blocarii demersurilor de integrare europeana
PNL a promovat constant principiile unei politici corecte si loiale fata de lege si de partenerii politici.
In paralel cu actiunile de unire a fortelor liberale proeuropene in fata gruparilor politice de stinga, retrograde si criminale, PNL a avut vointa sa actioneze in interesul national. PNL s-a dizolvat in 2001, declansind procesul de fuzionare a fortelor anticomuniste. S-a reinregistrat in 2006, dupa ce AMN a eliminat un grup de national-liberali din cauza verticalitatii noastre programatice. PNL opteaza mereu pentru iesirea din CSI, aderarea la NATO, pentru valorile nationale si decizii demne in problema transnistreana. PNL a cooperat pentru alegerile din 5 aprilie si s-a retras din cursa pentru 29 iulie, apropiind victoria fortelor autodeclarate drept liberale si proeuropene.
PNL s-a declarat in Opozitie constructiva fata de AIE, sprijina actiunile sale pozitive, dar condamna macelul preelectoral declansat si avertizeaza asupra pericolului dezamagirii electoratului national.
PNL considera lupta din cadrul AIE drept consecinta a preocuparii unor pretinsi lideri liberali de a se mentine la putere, pentru a-si proteja procesele de judecata nesolutionate aici sau peste hotare, protejate si sub comunisti, fapt ce a si determinat votul criminal din 4 aprilie 2005.
In acest sens, PNL sprijina Scrisoarea deschisa adresata membrilor Parlamentului European
(http://moldovapentrueuropa.blogspot.com/) de catre un grup de tineri ce muncesc peste hotare, din Fundatia “Moldova pentru Europa”. Ei pun la indoiala corectitudinea alegerilor din toamna, urmare a clasei politice corupte. Ii apreciem pe tinerii care si-au asumat un demers curajos si ii indemnam sa-l continue.
Tinerii le sugereaza liderilor europeni sa analizeze activitatea demnitarilor cu care negociaza la Chisinau, pentru a nu-i legitima pe cei ce nu au nimic in comun cu liberalismul sau care au desfasurat activitati economice neconforme cu legea. Tinerii invoca si cazul premierului Vladimir Filat, “cercetat de procurorii din Romania pentru contrabanda cu tigari la scara larga (o activitate din ce in ce mai intensa la granita dintre Romania si Moldova incepand cu anul 2009)” si ii intreaba pe europarlamentari daca “nu conteaza, in fata UE, cine este pe cale sa devina portavocea curentului european in R.Moldova?” si daca “va negocia UE integrarea tarii noastre cu un personaj pentru care idealurile europene sunt doar un mijloc de a parveni in politica si de a avea acces la putere?”
Tinerii considera ca nu este singular cazul Filat, “aproape toata clasa politica moldoveneasca fiind dependenta de banii negri ai diferitelor grupari criminale sau marionete in mainile intereselor externe, in principal ale Moscovei.”
PNL cere lamuriri complete publice si urgente: 1. Premierului Vladimir Filat, avind in vedere ca cei peste 800 de europarlamentari au primit deja apelul si – in lipsa unor explicatii clare din partea sa -, si-ar putea forma o opinie de natura sa afecteze abordarea UE fata de R.Moldova, avind in vedere si gravitatea acuzatiei de contrabanda, in conditiile in care rolul statului nostru in UE ar fi chiar acela de a proteja frontiera. 2. Europarlamentarilor romani, deoarece R.Moldova trebuie sa semneze anul acesta Tratatul de preaderare si nelamuririle legate de statutul premierului Filat ar putea intirzia negocierile respective. PNL va adresa o scrisoare in acest sens europarlamentarilor romani.
Graba prin care Vladimir Filat se vrea repropulsat in virful Puterii l-a determinat sa propuna, in mod antidemocratic, si scurtarea campaniei alegerilor parlamentare anticipate la o luna, in conditiile unei Moldove cu o presa inca aservita Puterii, indiferent de culoare – rosie, verde sau maronie.
PNL pledeaza pentru neacceptarea acestei propuneri legislative, ca societatea sa se edifice care sint adevaratii liberali si care sint liberalii farisei, ce si-au completat partidul cu nomenclatura comunista, mai veche si mai noua, total potrivnica iesirii Republicii Moldova din CSI si reorientarii ireversibile spre NATO si UE.
PNL pune la dispozitie materialele, preluate de pe Internet, ale Fundatiei “Moldova pentru Europa”.
Chisinau, 17 august 2010
Pozitia PNL cu privire la referendumul constitutional din 5 septembrie 2010
Partidul National Liberal va participa la referendumul constitutional fixat pentru 5 septembrie, deoarece considera ca, in actualul context, acesta reprezinta unica solutie de iesire din criza politica. PNL ii va indemna pe cetatenii Republicii Moldova sa participe masiv la referendum, pentru a da legitimitate rezultatelor acestuia.
Programul PNL prevede, in mod expres, alegerea sefului statului prin votul direct al cetatenilor. PNL este constient ca alegerea sefului statului de catre Parlament ar fi fost un pas inainte, in contextul consolidarii si dezvoltarii sistemului parlamentar, care sa se integreze maxim in peisajul european, insa specificul mentalului colectiv si influentele nefaste permanente din exterior au impiedicat o asemenea alegere a Presedintelui, generind crize politice nocive pentru parcursul nostru european.
PNL va opta, la viitorul sau congres, pentru echilibrarea puterilor in stat, fara a exclude desfiintarea functiei de sef al statului. Astazi, insa, suntem alaturi de fortele politice ce opteaza pentru o iesire din impasul politic si constitutional pe calea alegerii sefului statului prin vot direct.
Un Presedinte al Republicii Moldova, ales intr-un al doilea tur de scrutin cu o adeziune de circa 80 la suta, ar insemna o putere care, in numele poporului, ar putea media disputele dintre fortele politice asupra problemelor fundamentale ale societatii.
Totodata, PNL pledeaza ca, dupa iesirea din criza politica si constitutionala prin alegerea Presedintelui de catre popor, sa se elaboreze un proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei, prin participarea masiva a tuturor actorilor politici, care sa regindeasca susbstantial sistemul politic din Republica Moldova, prin clarificarea pozitiei si a rolului pe care urmeaza sa il aiba puterea legislativa si executiva in noua arhitectura constitutionala. Astfel, optam pentru un executiv monocefal, cu atributii simbolice pentru Presedinte, ce ar exclude din start confruntarile dintre Presedinte si Prim-ministru. Optam ferm si principial pentru ca Presedintele R.Moldova sa desemneze obligatoriu in functia de prim-ministru candidatura propusa, prin semnatura, de catre liderii componentelor majoritatii parlamentare.
PNL va indemna societatea sa voteze pentru un sef de stat fara intentii ascunse de exacerbare a atributiilor. Acesta trebuie fie un adevarat mediator intre puterile statului, intre stat si societatea, pe care sa o consulte in permanenta, sa nu fie lider sau membru de partid. Seful statului nu trebuie sa aiba dreptul la initiativa legislativa si prerogative de decidere asupra politicii externe a statului. Totodata, propunem extinderea atributiilor prezidentiale doar in situatii exceptionale, care urmeaza sa fie reglementate de catre o noua Constitutie.
PNL sugereaza examinarea eventualitatii introducerii functiei de vicepresedinte.
PNL regreta ca partidele componente ale AIE nu au acceptat varianta adoptarii unei noi Constitutii. In acest context, PNL reaminteste necesitatea de a se supune aprobarii, prin referendum, a limbii romane ca limba oficiala a celui de-al doilea stat romanesc.
PNL sugereaza aminarea alegerilor parlamentare si comasarea lor cu alegerile locale, avind in vedere situatia economica dificila din societate si necesitatea unui vot consolidat pentru forte capabile de a depasi criza de sistem.
Chisinau, 16 iulie 2010
Pozitia Tinerilor national-liberali fata de referendum
Noi, tinerii national-liberali, consideram ca Republica Moldova a pierdut aproape 20 de ani din cauza luptelor politice inutile. Primii doi Presedinti – Mircea Snegur si Petru Lucinschi – nu au impacat societatea, dar au spus mereu ca nu le ajung atributii si prerogative.
Apoi, prin cirdasia dintre democrati si comunisti, a fost schimbat modul de alegere a Presedintelui si, in ultimii zece ani, am avut un Presedinte rosu, comunist, Voronin, care nu a facut reforme, a stopat democratia, nu a transformat statul in unul cu sansa de a ajunge in Europa.
Viata trece si acesti 20 de ani de esec se pot repeta, daca in fruntea statului va veni iarasi o persoana ce nu va avea o orientare proeuropeana clara sau va calca in picioare valorile nationale.
Noi, tinerii national-liberali, optam pentru un Presedinte curajos, care nu va cauta sa domine intreaga viata politica si economica, care nu-i va impiedica pe cetateni sa fie liberi in toate. Numai astfel putem iesi din criza de sistem.
Unii lideri politici de la noi vorbesc de “un Presedinte puternic”. Daca asta inseamna un Presedinte cu vointa intelectuala si politica de a ajuta la reforme, asa cum au facut alte state, daca asta inseamna apropierea de NATO si UE prin respectarea legii, inseamna ca vrem si noi un Presedinte puternic.
Daca, insa, cineva isi inchipuie un “Presedinte puternic” in sensul sa controleze totul, sa faca scheme economice ilegale, sa favorizeze protectionismul, monopolismul si coruptia, noua nu ne trebuie un asemenea Tatuc. A fost Voronin si ne-a distrus viitorul noua, tinerilor.
Presedintele R.Moldova va trebui sa impace populatia majoritara romaneasca si grupurile etnice, prin a le ajuta acestora sa se integreze in societate. Noi, tinerii, nu avem ce imparti cu ucrainenii, bulgarii, romii, rusii, evreii, gagauzii si alti reprezentanti ai etniilor, pe care ii dorim integrati politic si social in societatea moldoveneasca, respestindu-ne limba si obiceiurile.
Tinerii doresc o majoritate democratica in Parlament, un prim-ministru puternic si un Presedinte proeuropean, reformator, cult, care va promova dialogul in societate intre fortele politice, nu se va ocupa de populism ieftin sau sa arate mofturi si capricii.
Serviciul de presa al PNL