PNL sprijină protestele antiguvernare ale populației, dar solicită claritate

IMG_4574Partidul Național Liberal, cu obiectiv unionist declarat oficial în al doilea stat românesc, salută orice protest al societății dezamăgite de guvernanții corupți. În acest sens, PNL a exprimat mereu poziții clare, inclusiv începând cu februarie curent, și a participat, organizat, în acest an, împreună cu alte componente ale Consiliului Unirii, la toate manifestările de protest ale Platformei civice ”DA” și la manifestările unioniste ale entităților civice care pledează pentru Unirea Republicii Moldova cu România.

În numeroase declarații politice și în Platformele electorale din alegerile recente, PNL a caracterizat obiectiv și dur situația social-economică și politică din R.Moldova, cauzată de actul de guvernare antipopular, neeuropean și cleptocratic.

În 2012, când s-au împlinit 200 de ani de ocupație ruso-sovietică, PNL, partid extraparlamentar, alte entități din societatea civilă de pe ambele maluri ale Prutului și din comunitățile românești de peste hotare au constituit Platforma unionistă Consiliul Unirii, care a dat demnitate națională în perioada de până acum, când promotorii Mișcării de Renaștere Națională s-au alăturat practicilor corupte ale regimului oligarhic sau au dispărut din prim-planul vieții publice.

Mereu, PNL a chemat entitățile politice la solidarizare și coagulare, fapt ce ar fi îngustat posibilitățile partidelor de la guvernare să conducă dezastruos statul, le-ar fi înlăturat de la Putere, în pofida sumelor fabuloase aruncate în alegeri de către protagoniștii criminali ai regimului postcomunist antinațional. Din păcate, există prea mulți sateliți ai Puterii și mai puține forțe politice independente și neșantajabile pentru o asemenea consolidare.

PNL a inițiat și un dialog și cu fondatori/animatori ai Platformei civice “DA” după prima invitație onorată prin mobilizarea unioniștilor și printr-un discurs public având finalitate. Contactele ulterioare, însă, nu au dat vreun rezultat în folosul mobilizării, în continuare, a oamenilor la protestul colectiv, dincolo de apelurile formale la solidaritate. Platforma “DA”, în mod inexplixabil,  consider, se pare, în continuare, mesajul unionist în spațiul public drept unul exclusivist, inadecvat și nedorit de animatorii care au instituit o cenzură dubioasă, care repetă apucăturile celor de la Putere, ce controlează Televiziunile cu impact.

La ultima manifestare de protest a Platformei DA, din 7 iunie, la care PNL a participat masiv cu reprezentanți din toate zonele, au răsunat, de la tribuna oratorilor, apeluri de excludere a oricăror steaguri în afară de cele ale Republicii Moldova și ale UE, fapt ce a vizat tricolorurile românești, steagurile Consiliului Unirii și ale PNL. De asemenea, s-au lansat anunțuri-test de transformare a entității neinstituționalizate într-un partid politic. Clarificările ulterioare au infirmat îndemnul și anunțul contestate de noi, însă, pentru moment, lucrurile rămân nelimpezi.

Pe 5 iulie, PNL a adoptat și o declarație, în care și-a anunțat disponibilitatea pentru continuarea dialogului cu reprezentanți ai Platformei Civice “DA”, fapt care nu s-a întâmplat. Rămâne a se afla, când va fi posibil, cauzele unei comunicări promise, dar neonorate, fapt ce ridică un semn de întrebare.

Lipsa unui dialog transparent sugerează, însă, un mesaj echivoc, alimentează și întărește îndoielile legat de scenariile și obiectivele adevărate, dar neanunțate, ale Platformei civice “DA”, care nu acceptă, precum se vede, libertatea de exprimare. Dacă nu se acceptă mesajul unionist, noi suntem nevoiți să căutăm, pentru adepții Unirii cu România, răspunsuri la întrebările: ”De ce antiunioniștii sunt acceptați în discursul public al Platformei “DA”, iar adepții refacerii unității naționale românești – nu?” Nimeni nu știe care este adevărul absolut, de aceea libertatea de exprimare și pluralismul de opinii sunt unicele valori, pe a căror bază se poate găsi calea bună pentru salvarea noastră de jaf, corupție și de pericole geostrategice evidente.

La fel, PNL se întreabă dacă astăzi ar fi o prioritate crearea unor noi partide, care, precum ne-am convins, devin clone ale celor corupte, cu excepția PNL-ului unionist, ce rezistă în condiții vitregi de 8 ani și nu își abandonează unicul obiectiv curajos și real – Unirea cu România.

Acestea și alte întrebări rămân fără răspuns, de aceea național-liberalii rămân adepții consecvenți ai transparenței, ai unei abordări cu adevărat democratice, fără manipulări, pentru a ști bine ce își pot asuma politic.

PNL a acționat mereu pașnic, prin metode legale, și cheamă toate entitățile politice și civile să procedeze la fel, inclusiv pe 6 septembrie, pentru ca nicio acțiune publică să nu fie folosită de forțele prorusești ce rămân, în majoritatea lor, antinaționale, antiunioniste, antiromânești.

PNL solicită și așteaptă desolidarizarea grupului coordonator al Platformei Civice “DA” de forțele antinaționale, proimperiale, care nu acceptă democrația europeană și valorile naționale românești.

Partidul Național Liberal,

Chișinău, 1 septembrie 2015

Comentarii

Lasă un răspuns