Pozitia PNL din Republica Moldova fata de referendumul de la 29 iulie din Romania

Partidul National Liberal a reaparut in anul 2006, in a treia sa formula ca entitate politica dupa proclamarea Independentei si fiind inregistrat la Ministerul Justitiei in anul 2007. Unul dintre scopurile programatice ale PNL din Republica Moldova ramine omogenizarea spatiului politic din cele doua state romanesti. Aceasta se poate obtine prin cooperarea dintre partidele din Romania si Republica Moldova pe dimensiunea afilierii doctrinare internationale.


Echipa care a reconstituit, in 2006, PNL din Republica Moldova, a optat pentru continuitatea liberalismului romanesc, inclusiv pentru simbolurile national-liberale din dreapta Prutului, si pentru continuarea operei de refacere a unitatii nationale romanesti, asa cum a facut-o, de-a lungul istoriei, Partidul National Liberal din Romania. Din aceasta echipa fac si acum parte primul presedinte al PNL din Republica Moldova, Andrei Iuri-Apostol, si al doilea presedinte al PNL – Mircea Rusu. Echipele national-liberale precedente, in special pina si dupa aparitia Partidului Liberal (formula anterioara actualei formatiuni parlamentare si diferita de aceasta), ca si dupa aparitia Aliantei “Moldova Noastra”, au cooperat cu echipele fostelor formule ale PNL din Romania, conduse de persoane publice cunoscute, printre care Radu Cimpeanu, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Teodor Melescanu si altii.

Dupa eliminarea national-liberalilor din AMN, Partidul National Liberal din Romania a cooperat prioritar cu partidul parlamentar AMN, doar sporadic si cu PNL din Republica Moldova. Presedintele PNL din Republica Moldova a fost invitat la Congresul PNL din Romania care l-a ales pe Calin Popescu-Tariceanu presedinte al formatiunii. Insa cooperarea nu a continuat.


Ulterior, noul presedinte al PNL, Crin Antonescu, a adresat doua mesaje de sprijin si salut PNL din Republica Moldova – in alegerile din 28 noiembrie 2010 si delegatilor Congresului al III-lea al PNL, care a fixat obiectivul unionist. Atunci, Crin Antonescu a invocat “speranța idealului istoric al românilor de pe ambele maluri ale Prutului”. PNL din Republica Moldova a apreciat aceasta invocare a idealului tuturor romanilor de reintregire a neamului.

PNL din R.Moldova, partid extraparlamentar, care a sprijinit partide liberale “cu sansa” in diferite scrutine, neangajat printr-un acord intre cele doua formatiuni omonime de pe ambele maluri ale Prutului, l-a sprijinit pe deplin si activ pe candidatul Nicolae Dabija in ultimele alegeri parlamentare din Romania, pe Crin Antonescu, in alegerile prezidentiale, si pe candidatii national-liberali la europarlamentare.

Din februarie 2012, PNL este membru al Consiliului Unirii, o platforma unionista ce intruneste partide de pe ambele maluri ale Prutului, avind obiectivul unionist in programele lor, ca si asociatii romanesti si romani simpli din Romania, din teritoriile istorice romanesti si din comunitatile romanesti de peste hotare. Toti acestia au optiuni politice diferite, insa pledeaza integral si puternic – fapt pentru care s-au inscris, sprijina si activeaza in cadrul Consiiliul Unirii – pentru obiectivul reintregirii neamului, pentru idea unitatii nationale romanesti. Pornind de la aceasta realitate, Consiliul Unirii saluta entitatile politice din dreapta Prutului, ce pledeaza pentru Reunirea Republicii Moldova cu Romania.

PNL, parte a Consiliului Unirii, in preajma referendumului, ii indeamna pe romanii basarabeni cu cetatenie romana sa participe masiv la vot sis a isi exprime liber optiunea, urmare a unei informari adecvate despre adevarata situatie din Romania. Un cetatean roman, european este obligat sa fie ca curent cu evenimentele si sa voteze in cunostinta de cauza.

PNL, ca parte a Consiliului Unirii, a cerut cooperare intre Comisiile Electorale din cele doua state romanesti sporirea numarului sectiilor de votare, accesul candidatilor romani si la televiziunile din stinga Prutului, pentru ca romanii de aici sa fie cit mai informati asupra optiunilor partidelor politice din Romania.

PNL, la fel ca si Consiliul Unirii, asteapta de la clasa politica romaneasca un exemplu de coabitare politica, daca va fi cazul, neacceptind partidele avind membri ce au probleme cu legea. PNL asteapta ca partidele politice din Romania sa manifeste interes, sa sprijine si sa opteze pentru ca Basarabia sa revina la Patria-mama.

PNL, alaturi de Consiliul Unirii, invita toate partidele din Romania sa sprijine mesajul unionist, sa faca – de fiece data – mai mult pentru basarabeni decit guvernarile plecate, sa devina avocatii in Europa ai romanilor din Republica Moldova si sa le explice factorilor europeni de ce poporul roman trebuie sa fie impreuna, intr-un singur stat, ca si poporul german.

Consiliul Unirii a inaintat Presedintiei, Parlamentului, Guvernului propuneri privind modificarea legislatiei electorale a Romaniei, pentru a se asigura o reintegrare cit mai rapida si completa a basarabenilor in societatea romaneasca.

Partidul National Liberal, care este astazi un partid extraparlamentar, dar foarte activ in societatea moldoveneasca, ramine mereu disponibil pentru dialog politic si pentru omogenizarea spatiului politic de pe cele doua maluri ale Prutului. PNL spera ca, intr-o zi, – dupa realizarea visului Reunirii Republicii Moldova cu Patria-mama -, sa redevina o filiala a PNL din Romania, asa cum a si reaparut, acum 20 de ani, in spatiul dintre Prut si Nistru, dupa ce naţional-liberalii din Basarabia, sub regim sovietic, fusesera persecutati, deportati, exterminati.

PNL spera ca mesajul unionist va favoriza, si nu va impiedica, omogenizarea spatiului politic romanesc, va facilita transmiterea catre Uniunea Europeana, Consiliului Europei, OSCE, ONU si NATO a aspiratiei, realizabile, a romanilor de unitate nationala.
 
Pozitie adoptata de Biroul Permanent Central pe data de 19 iulie 2012
 
Comentarii

Lasă un răspuns