Pozitia PNL fata de declaratiile unioniste ale lui Traian Basescu

Comunicat de presa
 
 
Declarațiile proUnire din ultimul timp ale lui Traian Băsescu, Președintele României, denotă că unitatea națională românească este un obiectiv al politicienilor români. Vom aminti că, ceva mai devreme, reprezentanți a trei dintre cele patru partide parlamentare din România – PSD, PC și PPDD -, au făcut, de la tribuna principală a Legislativului de la București, declarații privind reintegrarea celui de-al doilea stat românesc într-un spațiu comun românesc unitar, european, invocându-se trecutul injust prin care românii de pe cele două maluri ale Prutului au fost separați din cauza intereselor unor puteri ostile națiunii române. Menționăm și că Partidul Național Liberal din România este formațiunea cu o bogată istorie politică, cea care a contribuit fundamental la înfăptuirea Marilor Uniri.
 
Sunt două lucruri important de relevat. Băsescu a făcut declarații în zona Harghita, în contextul reacțiilor la declarațiile extremiste ale unor politicieni maghiari, sfidând și spulberând mitul nedrept că reunificarea Republicii Moldova cu România ar duce la desprinderea zonei revendicate de ungurii cu scopuri secesioniste. De asemenea, este important, semnificativ și absolut nou că, în declarațiile sale, Băsescu s-a referit foarte direct la caracterul și orientarea neromânească a guvernanților de la Chișinău, care nu știu – nici chiar fiind politicieni veniți la Putere după comuniști – care le este identitatea, care nu au conștiință de români și încă nu știu cu toții ce limbă vorbesc, adică româna.
 
De asemenea, afirmația că ”„în Republica Moldova există un filon sănătos care sprijină Unirea cu România, dar marea majoritatea populației nu dorește acum acest lucru. Le spun cetățenilor Republicii Moldova: Cereți unirea și o veți avea, dar cereți-o!”, făcută de Traian Băsescu, apreciază ca o valoare segmentul unionist, spre deosebire de unii pretinși analiști din Republica Moldova care – în scopuri meschine, servindu-i pe guvernanții antiunioniști – îi califică pe unioniști drept ”grupări marginale”.

 
Chiar dacă mai mulți oponenți politici califică afirmațiile și analiza făcută de Traian Băsescu la adresa Basarabiei și a românilor deznaționalizați de aici drept populism, noi credem că și ceilalți lideri politici de la București ar trebui să adopte un mesaj naționalist, unionist, corect, în spiritul aspirațiilor firești de unitate românească și în spiritul Declarației de Independență a Republicii Moldova, care dă, acestei populații deznaționalizate, dar care își revine, dreptul să își decidă – fără un amestec din afară, adică, în special, din partea Rusiei, – viitorul care va fi unul de reunificare românească.
 
Partidul Național Liberal, partid care a obținut după procese pe durata unui an, în justiție, dreptul de a avea un Statut unionist, adoptat la Congresul al III-lea al formațiunii, salută mesajele proUnire ale Bucureștiului și eforturile societății civile, care sensibilizează populația românească din Basarabia că nu e nimic pierdut, că România ne dorește și ne așteaptă să revenim la sânul Patriei-mamă. Declarațiile lui Traian Băsescu și cele ale parlamentarilor români demonstrează că PNL din Republica Moldova are dreptate când vorbește cu certitudine despre producerea Unirii Basarabiei cu România. PNL va continua să le explice românilor și alogenilor de dincoace de Prut că împreună cu România vom fi mai puternici, vom avea o viață mai bună și un viitor just și dorit copiilor noștri, într-o Europă puternică, în UE și cu scutul NATO, care va însemna investiții și locuri de muncă, creștere economică și viață civilizată.
Comentarii

Lasă un răspuns