Imediat dupa alegerile din 28 noiembrie 2010, Partidul National Liberal s-a pronuntat pentru crearea AIE-2 si a sprijinit pozitia societatii civile care a cerut o asemenea decizie din partea fortelor politice parlamentare necomuniste.
PNL a luptat mereu, principial si intransigent, impotriva comunistilor, ce impiedica stabilizarea starii de lucruri in Republica Moldova, refuzind, in prezent, sa coopereze constructiv pentru alegerea Presedintelui statului, dupa ce unele formatiuni democratice au platit cu destinul politic un suport similar, acordat PCRM pe 4 aprilie 2005. Acum, cind raportul de forte s-a inversat, este deja datoria PCRM sa se gindeasca la soarta societatii, la stabilitatea, ce ar aduce investitii, noi locuri de munca si, ca rezultat, cresterea economica ce va permite avansarea noastra spre reforme, cu amortizarea impactului acestora asupra categoriilor defavorizate ale populatiei.
O problema grava este coruptia generalizata, instalata de guvernarile comuniste in institutiile statului, nediminuata de guvernarile liberal-democrate. In contextul descinderilor fortelor de ordine in vamile din Romania, inclusiv la frontiera cu Republica Moldova, apare straniu calmul ce domneste in autoritatile nationale moldovenesti, ce nu procedeaza la stoparea contrabandei de tigari, care strica imaginea statului, la alte actiuni asteptate de UE, ce ne-a promis libertatea circulatiei in Europa daca vom reforma Justitia si Ministerul Afacerilor Interne, daca vom incepe reducerea coruptiei.
In pofida acestor prioritati, liderii AIE-2 vietuiesc, parca, pe o alta planeta, dezamagind, in continuare, societatea, neimbunatatind relatia dintre institutiile publice si cetatean, nedepunind eforturi pentru alegerea sefului statului. Dimpotriva, liderii unor componente ale coalitiei proeuropene incearca tot felul de jocuri si recurg la santaj politic, incalca Acordul privind crearea AIE-2, raspunzind pornirilor megalomanice de a ocupa functii tot mai inalte in stat.
PNL este ingrijorat de comportamentul conducerii Partidului Liberal-Democrat din Moldova, al carui presedinte se complace in a negocia cu satrapul comunist, fapt justificat, din pacate, si de unii din conducerea AIE-2, uitind ca negocierile pentru formarea AIE-2 s-au incheiat, ca intelegerile au fost facute si trebuie respectate, ca trebuie demascati cei ce nu le respecta. In loc sa inceapa un proces autentic de gestionare a problemelor complexe ce confrunta Republica Moldova, inclusiv sa sensibilizeze puternic decidentii europeni asupra gravelor incalcari ale drepturilor omului in teritoriul de pe malul sting al Nistrului, controlat de Tiraspol si de Moscova, obtinind eliberarea din arest si de sub condamnare a cetatenilor moldoveni Cazac si Vardanean, primul-ministru merge la meciuri de fotbal la Tiraspol si tine intalniri separate cu liderul PCRM, care a distrus statul.
PNL responsabilizeaza AIE-2 si ii cere premierului Vladimir Filat, care are aspiratii megalomanice, sa nu cocheteze cu PCRM, sa nu tradeze AIE-2 si pe colegii din coalitie, sa nu-si repete gestul de la 4 aprilie 2005, cind l-a votat pe Voronin sef de stat, sa nu coopereze peste Acordul AIE-2 cu gruparea comunista antinationala, antiromaneasca si antieuropeana, ce urmareste destabilizarea coalitiei de guvernamint si, ca urmare, perpetuarea crizei politice. PNL crede ca Alianta poate gasi solutii in cadrul AIE-2 si al legii pentru depasirea crizei. Filat nu trebuie sa uite de 7 si 8 aprilie si de lozinca prin care s-a lansat ca sef de partid „Moldova fara Voronin”. PNL isi da seama ca scandalurile iscate acum in AIE-2 urmaresc apropierea PLDM de PCRM si tradarea alegatorilor care au dorit o coalitie proeuropeana.
Partidul National Liberal este nedumerit ca partea activa a societatii civile, care a organizat mitinguri pentru formarea unei coalitii proeuropene de centru-stinga/centru-dreapta, si nu una de stinga, acum a luat apa in gura, necondamnind dialogul, ascuns de societate, dintre capii PLDM si PCRM.
PNL nu e mirat ca PLDM e veriga slaba in AIE-2 si e tentat sa colaboreze cu PCRM, dar avertizeaza ca aceasta ar induce o puternica depresie in societate, cu largi si nefaste implicatii de perspectiva, greu de evaluat pentru partea ei democratica. Guvernul are de rezolvat o gramada de probleme, legate de reformele cerute si de FMI, care vor lovi dureros populatia, dar, pentru aceasta, trebuie gasita solutia pentru alegerea sefului statului fara comunisti si evitate alegerile anticipate.
Aripa tinara a PNL va organiza un flash-mob, joi, 24 februarie, in fata sediului PLDM, in legatura cu pericolul cirdasiei PLDM-PCRM, pentru a le aminti liberal-democratilor ca negocierile pentru o coalitie de centru-stinga/centru-dreapta s-au incheiat, ca jocul si cochetarea cu PCRM sint periculoase si ca si vicepresedintele SUA vine la Chisinau, probabil, nu pentru a vedea o combinatie cu un PCRM-coloana a cincea a Rusiei, ci pentru a consolida obiectivul proeuropean, care poate fi sansa societatii moldovenesti.
PNL, care se pregateste de alegerile locale, doreste o atmosfera clara si democratica pentru desfasurarea corecta a viitorului scrutin, ca electoratul sa nu revina la votul pentru Stinga, ce ar amina – pentru un termen indefinit – obiectivul de relansare a societatii prin transformari radicale. Numai o pozitie consolidata a AIE-2 in problemele majore poate mentine speranta de mai bine a oamenilor si asigura un vot necomunist, ce ar permite europenizarea Republicii Moldova, prin desprinderea ireversibila de sfera de influenta rusa – singura cale de a ne porni, in sfirsit, spre Europa.
Chisinau, 23 februarie 2011