R A P O R T U L președintelui demisionat al PNL, Vitalia PAVLICENCO, privind activitatea BPC după ședința DPN din 25 august 2019

Stimați membri ai Delegației Politice Naționale a Partidului Național Liberal,

Ne-am întrunit astăzi în ultima ședință ordinară, statutară, înainte de congres, la care eu prezint un Raport de activitate al Biroului Permanent Central, după ședința DPN din 25 august.

Sfârșitul mandatului legal, acordat de Congresul al IV-lea al PNL, din 25 octombrie 2015, a coincis cu aproape sfârșitul campaniei alegerilor locale care, pentru noi, a fost grea, ca și toate, iar pentru mine, ca președinte, membru sau poate și șef de staff, a fost și cea mai grea, după alegerile parlamentare.

Pe parcursul unei bune perioade mi-am exercitat mai greu atribuțiile, pentru că avem în grijă trei nepoțele și sunt limitată în acțiuni pentru partid, iar soțul a suportat o intervenție chirurgicală. Însă nu am plecat din funcție mai devreme, pentru că mi-am onorat mandatul până la capăt, în pofida tuturor dificultăților, nu a existat cineva care să mă înlocuiască plenar și funcțional, și nu doar simbolic. Mi-aș fi dorit mult să fie altfel, dar nu a fost să fie, pentru că nu avem – fiind în opoziție extraparlamentară – oameni disponibili sau persoane cu funcții publice, funcționari sau înalți demnitari care să aibă salarii de la stat și să facă, oricând, muncă de partid. La noi sunt toți cu munca lor, cu afacerile, cu deplasări de serviciu, cu sprijinul pentru concurenții PNL – asta e…

Vreau să mulțumesc colegilor din staff-ul partidului, care rezistă până la capăt, cu toate greutățile, de orice gen, și unor membri cu multă răspundere și cu empatie din componența BPC, care au fost alături și moral, și cu sfatul.

Vreau să îi felicit pe cei care au devenit consilieri locali din partea PNL.

Nu am presat pe nimeni din în teritoriu să candideze, am ajutat cu ce am putut – nu și financiar, este adevărat. În acest sens, exprim recunoștință celor care ați investit mijloacele proprii și că, astfel, ați adunat ceva voturi, care vor fi bănuții de la buget pentru partid.

În general fiind spus, aceste alegeri – după opinia mai multora – au fost trucate. Majoritatea în prezent aveți posibilitatea să urmăriți comunicatele noastre pe site-ul PNL și pe rețelele de socializare. Am publicat sesizările către CEC și ceea ce am spus la întâlnirea cu Delegația Consiliului Europei. Însă sesizările au rămas fără și mai multă atenție decât anterior din partea CEC și a justiției – fie că a fost vorba de cota de gen, de votul multiplu, de aceeași nereprezentare echitabilă a tuturor concurenților electorali în autoritatea electorală, de plafoanele de donații încălcate de către partidele de la Putere.

Noi am avut 14 candidați la funcția de primar și liste în mai multe localități, a trecut un primar în turul doi. Candidatul la Primar general al capitalei a fost o doamnă, din sectorul privat. Ca să spun despre rezultate, ar trebui să mă refer la electorat, dar, așa cum se spune, electoratul este cum este. Unora candidatul nostru le-a plăcut, chiar dacă spunea la început că nu îi plăcem noi, PNL, și nici unionismul.

Desigur, ne-a întristat că unii colegi au candidat pe listele altor partide, pentru că au mers adesea cu cei care, de fapt, s-au purtat mereu incorect cu PNL. Nu știu ce succes au obținut, dar era bine ca pe cei care i-au atras să îi întrebe de ce spun minciuni despre încercările de coagulare a forțelor unioniste. Și dacă sunt chiar unioniști…

Peste hotare, în Europa, unde am candidat eu pentru parlamentare, cei informați spun că s-au trucat rezultatele în misiunile diplomatice. Nu știu dacă e așa, dar prezența slabă la vot, de 9 mii, în loc de 90 de mii, vorbește despre dezamăgirea Diasporei față de ce se întâmplă la Chișinău, prin prestația fostei deputat, acum – ajunsă premier.

Mă opresc însă asupra problemei necoagulării forțelor proromânești. Nu știu dacă există printre Dumneavoastră dintre cei care încă nu cunoașteți efortul și viziunea noastră despre atare problemă.

Poziția noastră, a celor din PNL, care am participat cinstit și sincer la toate discuțiile la care am fost invitați, dar și la cele la care noi i-am invitat pe alții, a fost următoarea: noi, PNL, suntem de acord și semnăm formarea unui Bloc – am și semnat în Blocul UNIREA. De asemenea, eu, Vitalia Pavlicenco, cea care dețin funcția de președinte al partidului, am spus la momentul potrivit – mă retrag imediat din această funcție, dacă noi convenim să fuzionăm în cadrul unui PNL consolidat și să identificăm un președinte. Aici sunt martori Andrei Apostol și Ion Calmîc, ce vă pot confirma faptul. Noi, PNL, avem decizii adoptate la Congresul al IV-lea privind imuabilitatea valorilor național-liberale, adică – nu ne dizolvăm. În Blocul UNIREA s-a propus formarea unui partid nou, Partidul UNIREA, dar nu cred că avem posibilități și forțe să mai facem un partid, fapt confirmat și de alții, care nu l-au făcut nici fără noi. E cu atât mai puțin nevoie de încă o formațiune, când există primul partid statutar unionist PNL – un partid istoric, iar noi nu am pătat imaginea formațiunii. Da, nu am intrat în Legislativ, ca să furăm împreună cu alții, sprijiniți – fără jenă -, din păcate, și de PNL din România…

De ce vă vorbesc despre asta? Pentru că este manipularea care mă deranjează cel mai mult. Noi am descifrat scenariul menit cu orice preț să se lichideze PNL, v-o confirmă și Vasile Costiuc, președintele partidului ”Democrația Acasă”. Regretăm scenariile nesincere față de PNL.

În Blocul UNIREA, care a urmat proiectului nesincer al Convenției Euro-Unioniste, noi, PNL, am insistat să fie invitați, repetat, pentru discuție, reprezentanți ai tuturor partidelor unioniste, care – fiind vorba de PL, PLDM, PAD – au vorbit încurajator, dar nu au și acționat așa cum au vorbit.

Cel mai clară este și rămâne condiția pusă de PL – ”veniți toți la noi, cu mine, Dorin Chirtoacă, în frunte!” El continuă această poziție și după alegerile locale.

Văzând că nu am reușit să realizăm o coagulare nici cu tulpinile PL și PLDM, nici cu derivatele lor – PLR-PPR, USB, PUN sau PAD, PPEM, PAS, PPDA, dar nici cu ”Democrația Acasă” sau alte entități, – înțelegând că, de fapt, PLR a vrut să ne lichidăm noi, PNL, și ”Democrația Acasă”, am mers singuri în alegeri și încercăm să ne lecuim de speranța unificării. Am spus o poziție clară – voi, cei plecați din PL – adunați-vă înapoi în PL, cu Dorin Chirtoacă ori cu altcineva în frunte, voi, cei plecați din PLDM, adunați-vă înapoi în PLDM și, apoi, uniți-vă împreună, pentru că ați fost cu toții la guvernare din 2009 încoace, aveți ce vorbi sau vă reproșa, după care să vedeți dacă vă mai trebuie ceva sau cineva.

Adică, exact PL și PLDM au fragmentat, fărâmițat, zdrobit și tocat electoratul românesc, european și atâta timp cât nu se regăsesc toți – oricare le-a fost parcursul politic, lung sau scurt, – pe o platformă Pro-Vest contra Platformei Pro-Est, înseamnă că pro-rușii ne vor dănțui tontoroiul pe cap încă mulți ani, iar ACUM îi ajută cu succes.

Eu mi-am încetat exercitarea atribuțiilor de președinte de partid, fără a sta o zi peste mandat. Nu am vrut să procedez ca unii care au făcut un congres de constituire și, după aceasta, au uitat să mai convoace ceva decât atunci când au vrut să manipuleze opinia publică. Aici spun de PLR, de alții, de USB – construcții stranii, despre care nu e clar ce manipulări au făcut la limita legii cu renașterea acestor structuri.

Eu înțeleg perfect că Dumneavostră, care ați rămas sincer în PNL, care ați așteptat mereu altceva, mai bun, mai solid, mai durabil, relații cu PNL din România, sunteți dezamăgiți. Și eu m-am retras foarte dezamăgită. Cât privește PNL.ro – ce să vă adaug – doar poate că ei încă nu au revenit la poziția predecesorilor lor național-liberali legat de reîntregirea și de modernizarea României, că nu avem relații cu ei pentru că le-au displăcut că am devenit unioniști asumați, adică în opinia lor – ”marginali”, aproape că ”neeuropeni”, ce mai…

Că ei abia acum, în ajun de alegeri prezidențiale și când au dat jos un Guvern, încercând să pună un altul, au început să lege niște vorbe, ca și USR, despre Basarabia și Unire, dar mă întreb cum le stă pe obraz sprijinul pentru cei care ne-au adus socialiștii pe cap nu se știe pentru câți ani și cum se vor bâlbâi cei din ACUM după ce PNL.ro își vor aminti de Unire? Nu doar înaintea alegerilor prezidențiale, dar și după, în ajunul celor eventual anticipate și locale… Mai mult – iată PNL.ro își amintește deja și de tezaurul românesc dus la Moscova… Pentru că nu le ajung bani…

Cât privește unionismul sincer și legal – mi-a dat un vechi prieten național-liberal Vlad Darie un argument – dacă noi, PNL.md, suntem naționaliști, cum cred unii și ne jignesc atunci când ne consideră astfel – de ce unionistul german Helmut Kohl a unificat Germania și a primit Premiul Nobel? Dar România de ce nu se poate unifica la fel ca și Germania? Cine consideră că nu are și Țara noastră un asemenea drept?

Apoi – ce să însemne că ni se blochează pagina PNL pe Facebook? Pentru că suntem unioniști? Suntem ilegali? Nu am demonstrat constituționalitatea unionismului ca obiectiv statutar politic, nu am participat, practic, la toate scrutinele cu mesaj dificil, precum este Reunirea cu România, nu am demonstrat oare, tot în justiție, că românismul și unionismul nu pot fi tratate, în statul nostru, drept extremism, precum s-a întâmplat decenii la rând dincoace de Prut?

Da, eu mi-am încetat exercitarea atribuțiilor în ultima zi, pentru că mai devreme nu s-a putut – au fost alegeri, dar a trebuit să înaintăm toate actele pentru a face transferul competențelor către președintele ales Ion Calmîc în exact mandatul în funcție, cu intervenirea vacanței funcției de președinte, pentru că vă dați seama cât de hărțuiți am fost în toți acești ani, dacă din 4 congrese ne-am judecat pentru două.

Eu mi-am citit Declarația de încetare a atribuțiilor de președinte în fața membrilor prezenți ai BPC, care au votat pentru mai multe decizii. Deși și BPC, și președintele, și DPN, și organele de control ale partidului și-au încheiat mandatul, biroul, consiliul și președintele desemnat ca interimar își îndeplinesc atribuțiile până la următorul congres. Pentru noi ar fi fost extrem de dificil să facem și congresul în mandat sau imediat după 25 octombrie, pentru că au fost alegerile locale, suntem un partid extraparlamentar, aproape fără bani de la buget, pentru că alegerile parlamentare au dat un rezultat slab de tot, iar bănuții pentru localele din 2015 nu au fost transferați la partide de trei luni, ceea ce ne-a creat și mari probleme cu salariul, pe care cei din staf nu le-au primit. Și le mulțumesc pentru că au lucrat așa, în criză.

Avem și ceva datorii pentru arendă, cine mai are dorința de a plăti cotizații, vom fi doar recunoscători.

La ședința din 24 octombrie eu am fost aleasă în componența BPC, ca să putem pregăti congresul fixat pe 1 februarie, când PNL împlinește 13 ani de existență, alte două persoane au anunțat că se retrag și alți doi au fost aleși.

Vă amintesc, noi am delegat pe 25 august atribuțiile DPN către BPC, fapt care ne-a ajutat în luarea deciziilor legate de alegerile locale și, desigur, ca să ne înscriem în mandatul dat de congres cu alte decizii.

Desigur, ar fi foarte bine într-un viitor imediat să se reediteze, în preajma unor eventuale alegeri anticipate, o AMN din partidele proromânești.

Ar fi bine, precum am scris și în declarația mea de încetare a exercitării atribuțiilor de președinte, ca partidele proVEST, în primul rând unioniste, indiferent de parcursul lor politic mai lung sau mai scurt, să ofere societății – în scrutinele ce vor urma – o alternativă politică unionistă în raport cu partidele proEst și cu partidele care se declară proeuropene, dar a căror esență rămâne moldovenistă, neunionistă, de fapt – proEst. Dacă ultimele își modifică pozitiv viziunile față de curentul unionist și acceptă o cooperare cu exponenții acestuia, există șansa succesului unei alternative euro-unioniste față cu exponenții curentului prorusesc, cel care nu poate oferi Republicii Moldova perspectiva unei vieți democratice și civilizate. 

Această declarație a mea are o tentă testamentară, dar nu pentru că am fi noi un partid mai deosebit dintre multe altele, ci pentru că suntem primul partid unionist și pentru că, prin activitatea noastră, am imprimat legalitate, constituționalitate, demnitate și verticalitate curentului unionist, fapt care – desigur – ”nimeni nu ne-o poate ierta”. Ca o primă dovadă în acest sens, Sergiu Mocanu declara miercuri, după ce împreună am participat la o emisiune, că ”o să vedeți voi că nu se mai retrage Pavlicenco din președinte, o să revină…, nu mai scăpați de ea!” Deci, una – el vrea să scape de mine, deși nu i-am făcut nimic, nici PNL, dar îl enervează însăși existența noastră, care îi amintește că el, Mocanu, a devenit statutar și politic unionist ”după noi”… A doua e că el crede că sunt toți ca el, care, ca și alții,– numai ei știu ce congrese au făcut. Pe ascuns, fără transparență, niște parodii. Noi ne-am dus ca invitați la forumul lui frumos, ca oamenii, dar ne-a tratat cu răutate și ostilitate.

Acum, legat de viitoarele evoluții. Desigur, ar fi ideal să avem un eventual viitor președinte cu echipă, posibilități logistice, dorință de a dezvolta partidul. Asta dacă ne mai ajung oameni, dispersați în diferite partide pretins unioniste sau, dezamăgiți, plecați peste hotare. Azi avem și niște invitați la ședință,  persoane care ar dori să fie președinți ai PNL, – este adevărat, de acolo vor să înceapă cariera în PNL, – o să îi ascultăm. Să vedem ce viziuni au. Dacă până la 1 februarie nu vom avea claritate în acest sens, ne vom sfătui ce să decidem, dar ultimul e congresul care decide.

În timpul care a rămas rămânem deschiși pentru negocieri, dialog, propuneri, sugestii, discuții. Cu partide, cu persoane, cu reprezentanți legali și chiar cu cei șmecheri.

La sfârșit de mandat le adresez tuturor celor care au fost, dar nu mai sunt în PNL, celor care au rămas în PNL și celor din segmentul asociativ, care au mers mereu alături și împreună cu PNL, pentru efortul prin care au contribuit la sporirea curentului și a segmentului unionist.

Le mulțumesc tuturor votanților PNL din acești ani, care ne-au rămas fideli, fiind conștienți și mândri de succesul moral-politic înregistrat de primul partid statutar unionist din Republica Moldova, partid care se sacrifică sincer și continuu pentru a demonstra că unicul adevăr pe care societatea îl va conștientiza neapărat este adevărul că noi, românii, cu întreaga societate, trebuie să revenim în componența Patriei noastre – România Mare!

Chișinău, 2 noiembrie 2019

Comentarii