Rezolutia societatii romanesti din California

Acest proiect de Rezolutie a societatii romanesti va fi citit pe 27 Martie 2011, in cadrul comemorarii, de catre Adunarea Comemorativa a Romanilor din California, a Actului Istoric de la 27 Martie 1918, prin care Sfatul Tarii de la Chisinau a hotarat Unirea Basarabiei cu Romania.
 
Ca membrii ai societatii romanesti globale, semnatarii acestei Rezolutii,
 
Comemorand cu adanca piosenie si mandrie patriotica actul istoric de la 27 Martie 1918, prin care Sfatul Tarii de la Chisinau a dat semnalul infaptuirii Romaniei Intregite;
 
Fiind constienti ca starea de separare actuala a Romaniei in totala contradictie cu mostenirea pe care anul 1918 ne-a lasat-o trebuie sa fie indreptata prin actiunea concertata a tuturor fortelor romanesti atat ale statutului, ale clasei politice, cat si ale societatii civile:
 
Tinem sa aducem omagiul nostru celor 86 de romani basarabeni care, prin semnaturile lor, au devenit adevarati parinti fondatori ai Romaniei Intregite.
 
Solicitam societatii civile romanesti ca, impreuna cu mass media de pe amandoua malurile Prutului, sa inceapa o campanie sustinuta pentru educarea populatiei si constientizarea necesitatii reunificarii tarii.
 
Prin activarea Congresului Romanilor de Pretutindeni, cerem viitorilor reprezentanti ai romanilor de pretutindeni sa aiba in agenda lor ca prioritate absoluta sustinerea eforturilor pentru readucerea Basarabiei in cadrul Romaniei Reintregite.
 
Cerem Presedintiei, Parlamentului, Guvernului Romaniei, partidelor politice sa-si separe mesajul national de limbajul ideologic si sa adopte o pozitie comuna si unitara in problema nationala, in concordanta cu idealurile unitatii nationale si ale statului unitar Roman, a carui infaptuire este oficial recunoscuta prin declararea zilei de 1 Decembrie ca Ziua Nationala a Romaniei.
 
Cerem organismelor statului roman sa intreprinda masuri concrete politice si diplomatice pentru a sensibiliza opinia publica internationala, institutiile Uniunii Europene si celelalte state, asupra dorintei poporului roman pentru reunificare printr-un proces asemanator celui prin care cele doua foste state germane au devenit un singur stat.
 
Consideram ca cele doua guverne – de la Bucuresti si de la Chisinau – au datoria morala de a-si armoniza politica externa in directia  reprezentarii comune a unei politici nationale, care sa conduca la o tranzitie fara sincope spre integrarea Basarabiei in Romania si, prin aceasta, populatia Basarabiei sa obtina de drept cetatenia Uniunii Europene.
 
Cerem ca PL-Basarabia si PNL-Basarabia, ca forte politice pro-romanesti si pro-unioniste, sa gaseasca modalitatea ca, in cel mai scurt timp, sa se uneasca, pentru a constitui o forta credibila si reprezentativa a populatiei majoritare romanesti din Basarabia.

Comentarii

Lasă un răspuns